Arne Jacobsen - detaljenes mann

Arne Jacobsen var en dansk arkitekt og designer som ble verdensberømt for sine banebrytende design innenfor flere områder.

Arne Jacobsen ble født i København i 1902, og var allerede som barn god til å tegne og male. Og det var kunstmaler han ville bli, helt til faren penset ham over på arkitektstudiene som han mente det var mer fremtid i.

Se et utvalg av Arne Jacobsens lamper

AJ gulvlampe - sort
LOUIS POULSEN
AJ gulvlampe - sort
Tilbudspris kr 7 645 Vanlig pris kr 9 175
AJ gulvlampe - mørk grå
LOUIS POULSEN
AJ gulvlampe - mørk grå
Tilbudspris kr 7 645 Vanlig pris kr 9 175
AJ bordlampe - okergul
LOUIS POULSEN
AJ bordlampe - okergul
Tilbudspris kr 6 655 Vanlig pris kr 7 985
AJ bordlampe - aubergine
LOUIS POULSEN
AJ bordlampe - aubergine
Tilbudspris kr 6 655 Vanlig pris kr 7 985
AJ vegglampe - okergul
LOUIS POULSEN
AJ vegglampe - okergul
Tilbudspris kr 5 215 Vanlig pris kr 6 260

Da Arne Jacobsen avla eksamen som arkitekt ved Det Kongelige Danske Kunstakademi i 1927, hadde han allerede debutert som designer på Art Deco-messen i Paris to år før. Og han kom hjem derfra med en sølvmedalje for sitt stoldesign. Han skulle senere designe flere berømte stoler som er like populære i dag som da de kom på 50-tallet. Blant dem Egget og Svanen.

Som arkitekt designet han en lang rekke berømte bygninger i Danmark, Tyskland og Storbritannia. Både private boliger og større, offentlige prosjekter. Blant de mest berømte er Nasjonalbanken og SAS Hotell & Terminal, begge i København.

Jacobsen var ekstremt opptatt av detaljene, og til sistnevnte prosjekt sto han for alt – inkludert dørhåndtak, møbler og lamper. AJ gulvlampen han laget til dette prosjektet er i dag en av våre mest populære designlamper. AJ-serien består i dag av lamper til bord, gulv, vegg og tak i mange ulike farger.

Nationalbanken i København, designet av Arne Jacobsen.
Nationalbanken i København er designet av Arne Jacobsen. (Foto: Thue/wikipedia.org)
AJ bordlampe i okergul

Arne Jacobsen var en pioner innenfor modernismen og funksjonalismen, og han var opptatt av stramme, rene linjer. Det skulle være enkelt, men praktisk å bruke. Sansen for det enkle hadde han nok med seg hele veien. Allerede som barn fortelles det at han malte det blomstrete tapetet på rommet sitt helt hvitt.

Han var en kreativ mann og jobbet hele livet med nye design for bygninger, lamper, møbler, dørhåndtak, bestikk, tekstiler og tapetmønstre. Han ble også professor ved det Kongelige Danske Kunstakademi. En stilling han beholdt i 11 år, og påvirket med det en ny generasjon arkitekter.

Arne Jacobsen døde 1971.