Lys på kjøkkenet: Gode tips til lamper på kjøkken

Kjøkkenet har en sentral plass i norske hjem. Det er ikke lenger bare et sted man lager maten, men har blitt en samlingsplass for familien. Her har vi samlet våre beste tips for hva du bør tenke på når du skal ha lamper til kjøkkenet.

Et kjøkken er ofte husets samlingsplass. Ja, det er fremdeles et sted for å lage og spise mat, men et moderne kjøkken har blitt så mye mer. Her sitter man med avisa om morgenen, med leksene etter skolen og kanskje er kjøkkenet også i åpen løsning med stua? Det krever sitt også av lampene du velger her.

Populære kjøkkenpendler

Huskeliste for lys på kjøkken

  • Godt allmennlys: Sørg for nok grunnbelysning i rommet så kontrasten mellom arbeidsflater og resten av rommet ikke blir for stor. Taklamper egner seg godt her.
  • Arbeidslys på alle flater: Sørg for godt lys på alle arbeidsflater. Om du har overskap, er det fint med lys i underkant av disse som lyser ned på benkeplaten. Har du ikke overskap, kan du bruke pendler eller vegglamper som styrer lyset nedover for samme effekt.
  • Fleksibilitet: Sørg for å ha dimmer på allmennbelysningen så du kan justere etter behov. Flere lamper som kan skrus av og på uavhengig av hverandre gir deg og større fleksibilitet. Vegglamper og bordlamper kan supplere en taklampe.
  • Kald farge: Kjøkkenet er et arbeidsrom, så velg gjerne lyspærer med en litt kaldere lysfarge her. Det øker effektiviteten. Vi anbefaler 3000K.
Lamper på kjøkkenet - AJ vegglampe

Dersom du skal pusse opp kjøkkenet, er det lurt å tenke lamper allerede tidlig i prosessen. Da kan du planlegge plasseringen av lyspunktene, og få minst mulig synlige ledninger.Men det finnes selvsagt også muligheter for deg som bare vil friske opp på eksisterende kjøkken uten å starte store byggeprosjekter.

Husk at de viktigste lampene ofte ikke er de mest synlige. En god grunnbelysning i rommet er en viktig investering, så kan du legge til lampen som er et blikkfang og interiørelement i seg selv til slutt.