Utelamper: Gode råd til lys utendørs

Utelamper skal både være dekorative og sørge for at du ser hvor du går på mørke høstkvelder. Her har vi samlet våre beste tips for deg som skal ha utelys, uansett om du skal ha lamper til inngangspartiet, terassen eller hage og innkjørsel.
Stockholm 280 utelampe fra Norlys

Utelamper er viktig for sikkerheten. Du skal se hvor du går selv på mørke kvelder, og godt opplyste hus er dessuten mindre utsatt for innbrudd. Men utelys kan også være med på å skape stemning i hagen ved å lyse opp vakre busker og trær, og forlenge kveldene i godt selskap på terassen.

Populære utelamper

Huskeliste for utelamper

  • Plassering: Du trenger godt lys i gangsonene fra veien og frem til inngangsdøra, og ved inngangsdøra så det er lett å se nøkkelhullet. Lys på terassen er hyggelig i dunkle sensommerkvelder. Lys i vakre blomsterbed eller på busker og trær kan skape hyggelig stemning.
  • Lysretning: Tenk på hvor du trenger lyset og velg lamper som styrer lyset dit. I mange tilfeller er lamper som lyser rett ned den beste løsningen ute. Da får du lyset i gangsonen uten å bli blendet.
  • Lyspære: Sørg for å velge lyspærer som tåler temperaturforskjellene der de skal være. Det finnes også lyspærer med sensor som skrur seg av og på automatisk, enten ved lys/mørke eller ved bevegelse
  • Tekniske krav: Siden utelamper er utsatt for vær og vind, er det et krav at de skal være vanntette. Det vil si IP 44 eller høyere. Står lampene ved ekstra utsatte steder, som ved saltvann, stiller det ekstra krav til finishen på lampene.
Utelamper - Basel 660

Når du skal ha nye utelamper, er det greit å tenke på sesong. Lamper på husveggen kan man enkelt skifte hele året, men det er behageligere å gjøre det når temperaturen er i pluss. Skal du ha stolper i hage eller innkjørsel, krever dette at ledninger graves ned. Det er dermed en oppgave som bør gjøres i sommerhalvåret når det ikke er frost i bakken.