Belysning kjøkken

Vi vil gjøre det enklere for deg å kjøpe lamper. Her gir vi deg våre beste tips for hvordan du får godt lys på kjøkkenet. Følg rekkefølgen fra en til fire, eller klikk deg videre direkte til det punktet du er mest interessert i. Ønsker du personlig hjelp, har vi lysplanleggere som kan hjelpe deg sette opp en totalløsning for ett rom på 60 minutter for 780,-

1. Lys på kjøkkenet - generelt lys

For at du skal få nok lys på kjøkkenet, bør du starte med det generelle lyset i rommet. Velg gjerne stilnøytrale lamper, og ha fokus på funksjonalitet. Vi har laget to oppskrifter til hvordan du sikrer grunnbelysningen: En for deg som foretrekker spotskinner, og en for deg som foretrekker plafonder - særlig egnet til smale kjøkken. Husk at om du synes dette er vanskelig, har vi lysplanleggere som kan hjelpe deg sette opp løsningen for nettopp ditt kjøkken.

Spotskinner

Vårt beste tips for å sikre god og riktig belysning på kjøkkenet, er å bruke et utbyggbart skinnesystem. Et skinnesystem ivaretar grunnbelysningen og er nyttig om du ønsker lys i hele rommet. Du kan selv justere lampene, slik at du får lyset inn i skap, eller ned på benkeplaten, samtidig som du unngår blending når du beveger deg rundt. Du kan også feste pendlene over benkeplaten eller kjøkkenbordet til skinnesystemet. For hjelp til et oppsett, ta kontakt med en lysplanlegger.

Lysplanlegging

Plafond

Er kjøkkenet ditt smalt kan plafond være å foretrekke fremfor et skinnesystem, slik at du får optimalt lys der du trenger det. Har du et langt kjøkken anbefaler vi flere takplafonder, har du et mindre kjøkken er én takplafond nok. Plafonder bør ha dimmer, slik at du har godt lys når du lager mat samtidig som du får stemningslys under måltidet. Du kan bruke en dimmebryter, eller plafonder eller lyspærer med trinnvis dimming.

Delta taklampe plafond - sort
MS BELYSNING
Delta taklampe plafond - sort
Tilbudspris kr 1 169 Vanlig pris kr 1 949

2. Lys til kjøkkenbenken

Det er viktig å ha rikelig med lys når du lager mat, slik at du ser godt når du kutter grønnsaker eller krydrer gryteretten. Derfor er tilstrekkelig lys over arbeidsflatene på kjøkkenet spesielt viktig. Alle ledige benkeplater bør ha en form for lys. Hvordan du bør løse dette avhenger av om du har overskap eller ikke.

Uten overskap

Moderne kjøkken har ofte ikke overskap, og dette gir deg andre muligheter for lysplassering. Her kan man velge alt fra langbordslamper, takpendler hengende på rekke eller vegglamper som styres ned mot arbeidsflaten.

Takpendler

En takpendel egner seg utmerket over kjøkkenbenken eller spisebordet. Det fungerer godt med flere takpendler på rad, slik at du får lyst opp hele benkeflaten eller bordet. Hvis du har Fredrik spotskinner i taket, kan du bruke skinnesystemet som pendeloppheng - genialt! På kjøkkenet anbefaler vi pendler av glass eller metall som er enkle å rengjøre, og som styrer lyset ned mot overflaten du trenger å lyse opp.

 

Hazel mini taklampe fra Umage i sort og gullfarge. Henger over en kjøkkenbenk med frukt og bestikk på, lys av
UMAGE
Hazel mini taklampe Ø22 - sort/messing
Tilbudspris kr 1 839 Vanlig pris kr 2 299
Toldbod taklampe Ø25 - hvit
LOUIS POULSEN
Toldbod taklampe Ø25 - hvit
kr 4 175

Vegglamper over kjøkkenbenk

Vegglamper over kjøkkenbenken er en fin løsning, og gir godt lys når du kokkelerer. Her anbefaler vi at du velger lamper som styrer lyset nedover, det betyr lamper med tett skjerm, gjerne i metall, slik at det er lette å rengjøre. Det kan også være lurt med en lang og gjerne fleksibel arm. Dette gir deg fleksibilitet til å styre lyset enda bedre.

Leela vegglampe - sort
LINDBY
Leela vegglampe - sort
kr 1 499
Stay Long vegglampe - grå
DESIGN FOR THE PEOPLE
Stay Long vegglampe - grå
kr 2 799
Darci vegglampe - sort
DESIGN FOR THE PEOPLE
Darci vegglampe - sort
kr 1 799
AJ vegglampe - krom
LOUIS POULSEN
AJ vegglampe - krom
kr 8 295
AJ vegglampe fra louis poulsen i sort, lys av
LOUIS POULSEN
AJ vegglampe - sort
kr 7 825
NJP vegglampe fra Louis Poulsen i hvit, lys på
2700 kelvin
LOUIS POULSEN
NJP vegglampe lang 2700k - hvit
Tilbudspris kr 4 012 Vanlig pris kr 5 350
NJP vegglampe lang 2700k - sort
2700 kelvin
LOUIS POULSEN
NJP vegglampe lang 2700k - sort
Tilbudspris kr 4 012 Vanlig pris kr 5 350
Se flere

Med overskap

Har du et kjøkken med overskap er en LED-list eller Flexline skinne et godt alternativ til belysning. De festes under skapet, og gir et godt lys over kjøkkenbenken. Selve lampen blir så godt som usynlig. I motsetning til LED-list er Flexline et utbyggbart system. Du kan fint bruke flere skinner på rad eller i v-form hvis overskapet trenger det.


3. Lamper over kjøkkenbordet

Taklampen over kjøkkenbordet er ofte der man drar på litt og kjøper den lampen man virkelig faller for. Har du sørget for god generell belysning i rommet (se punkt 1), kan du velge ganske fritt her. Har du spisebordet på kjøkkenet kan det likevel være lurt å tenke på at lampene burde være enkle å rengjøre, da det ofte kommer fett og annet smuss fra matlagingen. Her anbefaler vi lamper i glass eller metall som er lette å tørke av med våte klut. Det kan også være lurt å tenke på hva du skal bruke bordet til, og velge en lampe som egner seg til dette. Med takpendler kan du også gjerne bruke flere enn én pendel over bordet.

Lamper som styrer lyset ned på bordplaten

Hvis du bruker bordet til for eksempel matlaging, lekselesing, hjemmekontor eller brettspill, vil du ha behov for å få godt lys ned på bordplaten. Da bør du velge en taklampe som styrer lyset nedover, gjerne med en metallskjerm. Ha en dimmer på bryteren eller bruk lyspærer med trinnvis dimming for å gi deg fleksibilitet i lysmengde.

Spinning BH1 taklampe fra Tradition i sort, lys på
&TRADITION
Spinning BH1 taklampe - matt sort
Tilbudspris kr 1 923 Vanlig pris kr 2 565

Lampe over bord som også gir lys til rommet

Hvis du har behov for at taklampen over bordet skal bidra til det generelle lyset i rommet, bør du velge en modell som gir lys i alle retninger. Dette er typisk lamper i opalglass eller lamper med lampeskjermer. Her ønsker du gjerne litt styrke på lyspærene dine, så det er viktig å velge en modell der du ikke ser pæren for å unngå blending. Monter gjerne dimmer på lampen, eller bruk lyspærer med trinnvis dimming.

Raito lysekrone 3-lys - opal/messing fra DFTP
DESIGN FOR THE PEOPLE
Raito takkrone 3-lys - opal/messing
kr 3 699
VL 45 Radiohus taklampe Ø17 - opal
LOUIS POULSEN
VL 45 Radiohus taklampe Ø17 - opal
Tilbudspris kr 3 243 Vanlig pris kr 4 325
VL 45 Radiohus taklampe Ø37 - opal
LOUIS POULSEN
VL 45 Radiohus taklampe Ø37 - opal
Tilbudspris kr 5 362 Vanlig pris kr 7 150

4. Bordlamper på kjøkkenet

Når du har sikret det nødvendige lyset på kjøkkenet, kan du med fordel bruke bordlamper som litt ekstra krydder.

Disse lampene tilfører et lunt atmosfærisk lys og er samtidig dekorative elementer i seg selv. Slik kan du tilrettelegge for at kjøkkenet oppfyller mange bruksområder; et sted du lager mat eller lignende og et sted du koser deg med måltider og selskap.

Oppladbare og bærbare bordlamper kan også være et godt alternativ til kjøkkenet. Da kan du flytte lampen dit du står under matlagingen for litt ekstra lys, men flytte den bort til vinduet eller en skjenk når det er tid for mat for å skape magisk stemning.

AJ bordlampe fra Louis Poulsen i rød, lys av
LOUIS POULSEN
AJ bordlampe - rustrød
kr 9 580
AJ bordlampe fra Louis Poulsen i sort, lys av
LOUIS POULSEN
AJ bordlampe - sort
kr 10 125
Milk NA1 bordlampe fra Tradition i lys tre med hvit skjerm, lys på
&TRADITION
Milk NA1 bordlampe - natur m/hvit ledning
Tilbudspris kr 1 282 Vanlig pris kr 1 710
Milk NA1 bordlampe fra Tradition i mørk tre med hvit skjerm, lys på
&TRADITION
Milk NA1 bordlampe - mørkoljet m/sort ledning
Tilbudspris kr 1 197 Vanlig pris kr 1 710

5. Vegglamper på kjøkkenet

Vegglamper kan fungere supert på kjøkkenet og kan oppfylle flere funksjoner.

Om deler av rommet mangler god belysning, er vegglamper et godt tilskudd som vil hjelpe deg å spre lyset. Den type belysning er også med på å skape litt lysspill i rommet slik at lyset ikke blir flatt.

Vegglamper med fleksibel arm og metallskjerm kan også bidra til godt arbeidslys på kjøkkenbenken.

Enya vegglampe liten - hvit
HØVIK LYS
Enya vegglampe liten - hvit
kr 1 049
Enya vegglampe stor - hvit
HØVIK LYS
Enya vegglampe stor - hvit
kr 1 149
Enya vegglampe liten - grå
HØVIK LYS
Enya vegglampe liten - grå
Tilbudspris kr 629 Vanlig pris kr 1 049
Enya vegglampe stor - grå
HØVIK LYS
Enya vegglampe stor - grå
Tilbudspris kr 689 Vanlig pris kr 1 149

Oppsummering belysning kjøkken

Da har du vært gjennom alle våre beste råd for belysning til kjøkkenet. Bruk innholdsfortegnelsen under til å ta deg tilbake om det er noe du ønsker å se mer på. Har du flere rom du skal belyse, finner du veien til våre guider for andre rom under. Og husk: Du kan alltid kontakte oss i butikk eller digitalt for flere gode råd!


Relaterte artikler