Lampe og lys i trapp og trappegangLampe og lys i trapp og trappegang

Belysning til trapp

Her finner du våre beste tips til lamper og belysning til trappegang. Vi skal gjøre det enkelt å finne lampene du trenger til din trapp.  

Ønsker du belysning tilpasset nettopp deg, hjelper våre lysplanleggere deg gjerne! 

Innhold


Hvorfor belysning i trapp?

Har du en bolig med trapp er det viktig å ha godt lys her. Grunnen til dette er todelt. Først og fremst er det sikkerhetsmessige grunner til at trappen bør være godt belyst. Da unngår du snubling, knall og fall - og slipper å tråkke feil. I tillegg gjør godt lys i trappen det mye enklere å vaske og vedlikeholde trappegangen. Ikke minst er det fint med lamper i trapp. En volumiøs, dekorativ taklampe i trappegangen bidrar til interiøret og stemningen du ønsker å skape. 

Våre lysplanleggere gir deg sine beste generelle tips her. Ønsker du personlig hjelp og en løsning tilpasset ditt hjem, kan du booke en digital time med lysplanlegger. 


Grunnbelysning - en forutsetning for resten

God grunnbelysning er en forutsetning for å gi godt lys til din trappegang. Her skal vi se mer på grunnbelysning i tak, til vegg og til selve trappen. 

Grunnbelysning er lampene som ikke skal synes, men som sørger for at du får nok lys i rommet. Typiske former er spotter, taklamper, LED-profiler og vegglamper. Med grunnbelysningen på plass kan du boltre deg kreativ med designelementer og dekor akkurat slik du vil uten at det går utover det gode, generelle lyset i trappegangen. 

 

Spottskinner

Spottskinner er super anonym belysning som gir det et godt grunnlag for resten av belysningen i trappen. 

Har du et flatt tak i første og andre etasje, kan du bruke både downlights og spotskinner som grunnbelysning i taket. Har du imidlertid skråtak anbefaler vi spotskinner. Her får du mye større fleksibilitet til å justere spothodene, og dermed justere hvilken vei du retter lyset. 


Vi har to skinnesystem å velge mellom. Begge system kan tilpasses til din bolig. Fredrik skinnesystem er en rimeligere versjon enn Designline. Med Designline får du flere muligheter og et enda mer subtilt uttrykk enn med Fredrik. Du kan lese mer om de repspektive skinnesystemene HER



Spotter eller downlights

Har du et flatt tak i første og andre etasje, kan du bruke både downlights og spotter som grunnbelysning i taket. Downlights er gjerne innfelt i taket, mens spotter er montert utenpå. Downlights er som regel ikke fleksibelt, det vil si at du ikke kan endre lysretningen. Derfor passer det best dersom du har et flatt tak, slik at lyset styres ned der du vil. Spotter kan du som regel justere litt på og dette gir større fleksibilitet. Derfor kan du fint bruke spotter i skråtak også. Spotter har på mange måter samme funksjon som spotskinner, bare uten skinner. 

 

Downlights og spotter

Easy W75 1-lys - sort
ANTIDARK
Easy W75 1-lys - sort
kr 1 599
Easy W275 2-lys - sort
ANTIDARK
Easy W275 2-lys - sort
kr 2 799
Easy W2100 2-lys - hvit
ANTIDARK
Easy W2100 2-lys - hvit
kr 3 149
Easy W3100 3-lys - sort
ANTIDARK
Easy W3100 3-lys - sort
kr 3 999

Lys til trappetrinn og gelender

Lys i selve trappetrinnene og langs gelenderet er ikke bare svært dekorativ og elegant, men bidrar også til at du ser godt der du går. Her bruker vi gjerne LED-profiler. Avhengig av hvordan trapperommet ditt ser ut, er LED-strips i overgangen mellom tak og vegg også et alternativ med samme type funksjon.

LED-profiler gir oss mange muligheter. Du kan velge å la håndverker frese ut sport til LED-profilen, slik at du får en sømløs overgang mellom trapp og lyslisten. Du kan også montere på LED-profilen utenpå. For å vite hva som er best for din trapp og din lommebok kan du få personlig rådgivning fra våre lysplanleggere. 

 

LED-profil


Vegglampe til trapp

Vegglamper langs trappen er en veldig fin måte å få godt lys i trappegangen på. Her anbefaler vi vegglampe som bygger lite ut fra veggen, slik at de ikke er i veien. Velg vegglamper som har tett skjerm, og kun lyser nedover og eventuelt oppover. For å unngå blending er det videre lurt å montere vegglampene i hodehøyde. Da vasker de veggen og lyser opp trappetrinnene uten at du blir blendet når du går i trappen. 

Acra vegglampe - perfekt i trappAcra vegglampe - perfekt i trapp

Taklampe i trappen

Når du har grunnbelysningen på plass, har du en godt opplyst trapp. Nå gjenstår det bare å sette prikken over i'en med den dekorative, gjerne volumiøse taklampen. Oppgaven eller funksjonen til denne lampen er først og fremst å være smashing, dernest å gi stemningsfullt lys til trapperommet. 

Vi anbefaler at du velger en taklampe som gir blendingsredusert lys - eksempelvis skjuler lyspæren. 

Hvor høyt du skal montere din dekorative wow-taklampe kommer an på både takhøyde og hvilken lampe du velger. En generell anbefaling vil være et sted mellom 50 og 100 cm fra taket. Vil du ha et konkret råd som passer hos deg, anbefaler vi å snakke med lysplanlegger. Hen tar hensyn til alle parametere som gjelder hos deg. 

Lysplanlegger Annette sine favoritter
Gross taklampe Ø50 - amber
BY RYDENS
Gross taklampe Ø50 - amber
kr 6 865
Patera taklampe Ø60 over spisebord. Foto
LOUIS POULSEN
Patera taklampe Ø60 - hvit
kr 19 125

Hjelp! Jeg vil rådføre meg med noen

Lurer du på hva som passer av lamper og lys til din trapp? Ønsker du å sparre med noen før du tar avgjørelsen? Det er smart, siden belysning er en stor investering for mange.

Våre lysplanleggere hjelper deg med å lage en komplett plan. De er eksperter på å plassere riktig type belysning på rett plass.

Book en time hos lysplanlegger fra kr 390,-. 


Oppsummering belysning trappegang

Da har du vært gjennom alle våre beste råd for belysning i trappen. Bruk innholdsfortegnelsen under til å ta deg tilbake om det er noe du ønsker å se mer på.

Har du flere rom du skal belyse, finner du veien til våre guider for andre rom under. Og husk: Du kan alltid kontakte oss i butikk eller digitalt for flere gode råd!

Trykk på ønsket kapittel

Belysning rom for rom - tips og råd

Har du flere rom du skal belyse, finner du veien til våre guider for andre rom under. Og husk: Du kan alltid kontakte oss i butikk eller digitalt for flere gode råd!


Relaterte artikler