Belysning stue

Synes du belysning i stue er vanskelig? Det har vi gjort noe med. Følger du disse enkle prinsippene, vil du ende opp med en god belysning som gjør stuen til et stemningsfullt og behagelig sted å være.

Den vanligste feilen mange gjør når de kjøper lampe til stue, er å velge lampe kun basert på hvordan den ser ut. For å få god belysning, bør du imidlertid begynne med å kartlegge dine behov. Velg lampe ut fra funksjon først, og så stil som nummer to. Da får du et rom som fungerer.

Stuen er et allrom og det er viktig å ha fleksibel belysning som kan tilpasses ulik bruk i løpet av dagen. Du trenger nok lys til å vaske gulvet på en mørk dag, men også dempet og stemningsfull belysning til en hyggelig kveld med venner. Dette oppnår du ved å ha flere lamper som kan skrus av og på uavhengig av hverandre, dimmer på taklyset i hver sone og lamper som ikke blender andre i rommet.

Belysning stue på 1-2-3

1.
Plasser grunnbelysningen

Sørg for at du har nok lys i hele rommet. Dette løser du best med en kombinasjon av taklamper og vegglamper. Dette er lampene som skal gi deg nok lys til å kunne vaske gulvet en mørk høstkveld. Tenk på at stuen består av ulike soner, og at hver sone trenger nok lys.

2.
Legg til funksjonsbelysningen

Funksjonsbelysning er lyset som skal løse en spesifikk oppgave. En leselampe på gulvet ved siden av godstolen gir deg lys til å lese eller drive med håndarbeid. En spotskinne eller maleribelysning lyser opp bildene på veggen. Har du skrivepult i stuen, trenger du en god arbeidslampe.

3.
Avslutt med stemningslyset

Når du har dekket øvrige lysbehov i rommet, kan du legge på lampene som gir stemningslyset. Dette er ofte bordlamper eller gulvlamper, gjerne med skjerm. Husk at også grunnbelysningen kan gi stemningslys dersom du har dimmer på bryteren.

Tips! Lamper i stue

  • Tenk på at en stue består av flere soner. En sone med sofagruppe, en sone med spisestue, en sone rundt TV-en, en sone med hyller eller en skjenk osv. Hovedregelen er at hver sone bør ha 2-3 lamper for å få nok lys.
  • Hver sone bør også kunne dimmes separat. Dette gir deg full fleksibilitet.
  • Sørg for lys i alle rommets hjørner. Det gir romfølelse og får rommet til å virke større.
  • Unngå blending, da blir det behagelig å oppholde seg i rommet. Velg lamper der du ikke ser lyspæren, og flere lamper med litt lys heller enn én lampe med sterkt lys. Les mer om hvordan du unngår blending her.
  • Velg leselampe med metallskjerm. Det styrer alt lyset ned dit du trenger det, og sjenerer ikke andre mennesker i rommet.
  • Når du skal pusse opp stuen fra bunnen av, bør du planlegge belysning tidlig i prosessen. Da får du plassert lampepunkter, brytere og stikkontakter på riktig sted og slipper synlige ledninger.
Illustrasjonstegning av en stue delt opp i fire soner: Sofasone, spisesone, TV-sone og hyllesone

Lys i sofasonen

Ved sofagruppen bør du ha en taklampe over bordet. Det kan enten være en pendel som henger ned, eller en taklampe som sitter helt inntil taket. Vegglamper bak sofaen bør sitte tett på veggen slik at du ikke slår borti dem. En leselampe på gulvet gir arbeidslys til lesing eller håndarbeid. Her bør du velge en modell med metallskjerm, da blir ikke lyset sjenerende for andre i rommet. En gulvlampe med lys skjerm eller opalhvit glasskjerm kan være med å bidra til lyset i rommet, og bordlamper med skjerm på et sidebord gir stemningslyset.

1. Hayden taklampe er et flott blikkfang over sofabordet.

2. AJ gulvlampe er en leselampe som gir deg godt leselys uten å blende andre i rommet.

3. Arc vegglampe bygger lite ut fra veggen og er fin å bruke bak sofaen.

4. Copenhagen SC14 er en gulvlampe som gir godt lys ut i rommet uten å blende.

5. Saga bordlampe på et sidebord ved siden av sofaen gir stemningslys.


Lys i spisesonen

I denne sonen trenger du taklampe over spisebordet, her anbefaler vi hengende taklamper. Har du spiseplass til seks personer eller mindre, er det nok med én pendel. Er bordet større, bør du ha to eller flere for å fordele lyset over hele bordplaten. Alternativt kan du bruke en avlang pendel som gir lys til et større område alene. I tillegg til taklamper, bør du ha en vegglampe eller bordlampe i sonen for å jevne ut lyset og sørge for lys i flere høyder.

1. P376 KF2 taklampe gir blendefritt lys over bordet og Copenhagen SC13 bordlampe på skjenken i bakgrunnen sørger for at det blir nok lys i sonen med en lampe nummer to.

2. Strap 36 pendel styrer alt lyset ned på bordflaten. På et lite bord er det nok med én lampe.

3. Flowerpot VP7 taklampe gir blendefri og myk belysning. Et lengre bord trenger to eller flere pendler for å gi lys til hele bordplaten.

4. Cobra vegglampe gir indirekte belysning, og er en god støttelampe for å sørge for at det er nok lys i sonen.

5. Lilt taklampe er med sin avlage fasong perfekt til å spre lyset over et langt spisebord.


Lys i hyllesonen

Det vi her kaller hyllesonen kan være ulike ting. Det kan være en stor bokhylle, en lav skjenk eller kanskje en bildevegg. En spotskinne i taket vil gi godt lys i sonen og gi deg mulighet til å fremheve viktige elementer. På en skjenk eller inne i bokhyllen, vil en bordlampe gi behagelig stemningslys. Velger du oppladbare bordlamper, kan du få lys i hyllen uten å måtte tenke på ledningen. Over en skjenk kan vegglamper som lyser nedover være et godt alternativ til bordlampe.

1. Manhattan SC52 og Como SC53 er små, oppladbare bordlamper. Disse er derfor uten ledning og perfekt i en hylle.

2. Ball vegglampe styrer lyset nedover og er fin å bruke over en skjenk.

3. Panthella gulvlampe gir mykt og behagelig lys foran en bokhylle eller i en mørk krok.

4. Glossy bordlampe tar seg flott ut på skjenken. Varmt og behagelig stemningslys!

5. Micro Eos skjermTripod mini bordlampe er en lun og stemningsfull lampe på skjenken.


Lys i TV-sonen

Du trenger lys på veggen bak TV-en for å hindre kontrastblending, det vil si blending som oppstår fordi det er for stor kontrast mellom den mørke veggen og lyset TV-en gir. Her er det ekstra viktig å velge lamper som skjuler lyspæren helt, hvis ikke blir de ubehagelige å se på. Best plassering av lyset får du med vegglamper ved siden av TV-en, eller en skinne som lyser opp veggen bak TVen. Om det er vanskelig, kan du i stedet bruke en bordlampe på TV-benken, eller du kan kombinere de to. Det går også an å bruke en gulvlampe med metallskjerm der du retter lyset mot veggen bak TV-en.

1. Glossy bordlampe gir et blendefritt lys og i kombinasjon med Fredrik skinnesystem blir det en fin kontrast mot TV-lyset.

2. Milk NA1 bordlampe gir mykt, varmt lys og er fin på TV-benken.

3. AJ gulvlampe kan enten gi leselys i hjørnet av sofaen, eller lyse på veggen bak TV-en når du ser på TV om kvelden.


Vi anbefaler: Lamper til grunnbelysning


Vi anbefaler: Taklampe stue


Vi anbefaler: Gulvlampe stue

København gulvlampe - sort/natur fra CB Home
HØVIK LYS
København gulvlampe - sort/natur
Tilbudspris kr 1 679 Vanlig pris kr 2 099
Mib 6 gulvlampe - sort fra DFTP
DESIGN FOR THE PEOPLE
Mib 6 gulvlampe - sort
kr 2 099
Dennis gulvlampe - sort fra CB
Skjerm selges separat
CB HOME
Dennis gulvlampe - sort
Tilbudspris kr 1 749 Vanlig pris kr 2 499
Raito gulvlampe H150 - opal/messing
DESIGN FOR THE PEOPLE
Raito gulvlampe H150 - opal/messing
kr 2 799
Hideout gulvlampe - sort/eik fra Frandsen
FRANDSEN
Hideout gulvlampe - sort/eik
Tilbudspris kr 2 398 Vanlig pris kr 2 998

Vi anbefaler: Vegglampe stue

Niki vegglampe - hvit fra MS Belysning
MS BELYSNING
Niki vegglampe - hvit
Tilbudspris kr 699 Vanlig pris kr 999
Drabant vegglampe - hvit fra MS Belysning
MS BELYSNING
Drabant vegglampe - hvit
kr 1 199
Felia vegglampe gips - hvit fra Lindby
LINDBY
Felia vegglampe gips - hvit
Tilbudspris kr 559 Vanlig pris kr 799
Flux vegglampe - sort fra CB Home
HØVIK LYS
Flux vegglampe - sort
Tilbudspris kr 1 189 Vanlig pris kr 1 699

Vi anbefaler: Bordlampe stue