Alt om hyttelamper

Nordmenn elsker å være på hytta. Også her er lys er viktig for trivsel. Derfor er lamper på hytta like viktig som hjemme for å skape god atmosfære.

Du trenger både taklamper, bordlamper, gulvlamper, vegglamper og utelamper på hytta. 

Her gir vi deg konkrete råd og produktforslag til en typisk norsk fjellhytte, der interiøret gjerne er en kombinasjon av gammelt, rustikt og nytt. 

Da er det fint at hyttelampene står i stil med resten, og samtidig gir det lyset du trenger. 

 

Tekst: Linda Sollid, lysplanlegger i Christiania Belysning

Secto Design Octo 4240 taklampeSecto Design Octo 4240 taklampe

Gode tips til lamper til hytte på fjellet

Fjellhytter er ofte mye i bruk gjennom hele året, også den mørkeste tiden. I tillegg er interiøret i typisk mørkere nyanser på fjellhytter. Her er det med andre ord viktig med nok lys - siden mørkt interiør og mørketid absorberer mye av lyset.

Mange har en litt rustikk stil, som passer godt med mørke lamper, gjerne i metall eller litt grove naturmaterialer.

1. 

Bruk spotskinner for å få godt lys der du har klær, fjell- og skistøvler og utstyr. Da blir det lettere å finne det du leter etter.

2. 

Velg taklampe til hytte som gir godt lys ned på bordplaten. Da ser alle godt når familien samles for brettspill eller kortspill.

3. 

Ha gode leselamper i sofakroken eller ved godstolen. Det gjør det lett å konsentrere seg om en god bok, kryssordet eller strikketøyet.


Se lysløsningen i en fjellhytte her.Se lysløsningen i en fjellhytte her.

Lysplanlegger hjelper deg 

Lysplanlegger Linda planla belysningen på denne hytta fra a til å, i god samhandling med eier. Resultatet levde opp til forventningene.

Bli med på omvisning og les mer på belysningsprosjektet. 

Vil du også ha en tilpasset lysløsning på din hytte? Book digital lysplanlegging og få profesjonell hjelp til å få løsningen tilpasset din hytte. Her tas alt hensyn til: Behov, budsjett og stil. 
Prinsipper for godt lys

Prinsippene for god belysning er de samme uavhengig om du skal lyse opp hjemme eller en fritidsbolig. Når vi snakker om hyttelamper, er det derfor først og fremst snakk om lamper som stilmessig passer inn - uansett hvilken stil du har.

Les mer om prinsipper for riktig belysning


Vegglamper til hytteBatterilys på hytta

Batteridrevne lys et godt og brannsikkert alternativ til levende lys, og kan brukes på akkurat samme måten.

Plasser et telys eller kubbelys på batteri på utedoen, på middagsbordet eller sofabordet.

Hos oss finner du blant annet Sille batterilys. Disse er i voks og er naturtro. Ved en full lading, lyser den opp til 100-400 timer før du må lade dem igjen. Du kan også få med en fjernkontroll og slukke lysene på avstand. 

 

Flamme oljelampe
STAR TRADING
Flamme oljelampe på batteri H13
Tilbudspris kr 164 Vanlig pris kr 329

Utelamper til hytte

Norge er et værhardt land, og hytter ligger ofte på mer utsatte steder enn primærboligen din. Sterk vind, snø og stor variasjon i temperatur kan være en utfordring for utelampene dine.

For hytter som er innen 30 kilometer avstand fra kysten eller sjøen er det ekstra viktig at du velger utelamper som tåler å bli utsatt for saltdriv fra havet. Valg av materiale er særlig viktig.

HER kan du lese mer om utelamper i kystnære områder.

Gode tips for hyttelamper ute:

1. 

Rengjør utelampene dine en gang i året - gjerne på høsten. Da beholder de sin gode kvalitet lenger. Se HER for vedlikeholdstips.

2. 

Lamper med solcelle er fint for å skape stemning på uteplassen. Men ikke ha solcellelamper som eneste utebelysning.

3. 

LED-lyspærer tåler kulde langt bedre enn tradisjonelle glødepærer og bør brukes der det blir skikkelig kaldt


Sommerhytte - lys og lamper

 

Har du en sommerhytte ved sjøen? Her tilbringer vi gjerne de lange, lyse og late dagene våre. Men selv i sommerhalvåret kan det bli litt dunkelt - og da trenger du godt lys her også. 


Ofte stilte spørsmål 

 

Hvilke lamper passer best til hytteinteriør?

 • Christiania Belysning har et bredt sortiment av lamper i ulike stiler. Det er ofte fint at lampene harmonerer med resten av interiøret, og mange norske hytter har en klassisk, tradisjonell stil. Da er rustikke lamper ofte passende.
 • Andre velger en mer moderne, minimalistisk stil. Også her har vi et stort utvalg.
 • Velg det som passer din stil best. På denne siden har vi gitt noen forslag som passer den typiske stilen på fjellhytte. 

 

Hva bør jeg tenke på når jeg skal velge utelamper til hytta?

 • For de som har hytter i fjellområder, er det viktig å vite om lampene er konstruert for å tåle klimatiske utfordringer som kulde og fuktighet.
 • Har du hytte innen 30 km fra kysten eller sjøen, bør du gå for riktig materialer på grunn av saltdriv. Du kan lese mer om det HER. 
 • I produktinformasjonen til våre utelamper kan du se om de er skikket for værhardt klima.

 

Hvilke type lamper bør jeg velge hvis jeg vil spare på strømmen på hytta? 

 • Da kan du velge oppladbare lamper og batterilys. Disse lyser i mange timer om gangen før de må lades opp igjen.
 • I tillegg kan vi anbefale smartbelysning, der du da selv kan stille inn når lampene lyses og slås av.
 • Et annet tips er å velge lamper med sensor, slik at de automatisk skrus av og på. 

 

 Hvor kan jeg få veiledning og råd om valg av lamper på hytta? 

 • Våre lysplanleggere er eksperter på belysning og hjelper deg til å få det lyset som er tilpasset dine behov, ditt budsjett og din hytte.
 • Er du ute etter å skape en spesiell stemning, eller lurer du på hvordan kan kan kombinere arvede skatter og nye lamper best mulig? Book digital time med lysplanlegger - fra kr 390. Les mer HER

 

Kan jeg montere lamper selv? 

 • Du kan montere lamper som har ledning og stikk til stikkontakt. For lamper som skal monteres direkte i uttak, trenger du hjelp av en sertifisert elektriker. 
 • Det betyr at du kan montere gulvlamper, bordlamper, vegglamper - og taklamper med ledning og stikkontakt.
 • Du kan finne mer informasjon om montering av lamper HER.

Om oss

Christiania Belysning er en faghandel innen belysning etablert i 1989. Christiania Belysning har 15 butikker, en nettbutikk og en digital rådgivningstjeneste, lysplanlegging.

Vi tar stolthet i belysningsfaget og våre medarbeidere har høy kompetanse innen belysning. Vi vil gjøre det inspirerende og enkelt å kjøpe belysning. Hos oss finner du designlamper og kvalitetslamper til alle rom.