10 tips til et effektivt hjemmekontor

1. Stå opp til vanlig tid

Gode søvnrutiner gjør deg mer opplagt og er også bra for immunforsvaret

 

2. Behold rutiner
Studier viser at vaner bygger på hverandre, så det er viktig å beholde gode vaner for å sikre effektiviteten. Vanligvis signaliserer reisen til jobb at noe skjer, så det anbefales å gå en kort tur om morgenen før du setter deg ned for å jobbe.

 

3. Dropp TV’en
Ikke ha TV’en på i bakgrunnen når du jobber.

 

4. Skap et arbeidssted
Om du ikke har et eget hjemmekontor, lag deg et sted i hjemmet som er din arbeidsplass. Sørg for at du sitter godt, at du har nok lys og at du har alt du trenger for å utføre dagens oppgaver tilgjengelig. Da blir du ikke distrahert av å måtte gå og hente ting andre steder. Å ha et dedikert arbeidssted gjør det også enklere å skille mellom jobb og fritid når begge deler foregår hjemme.

 

5. Sørg for å ha godt arbeidslys
Godt arbeidslys består av to ting:

  •  Arbeidslys på pulten
    En god skrivebordslampe styrer lyset ned på pulten slik at du ser godt både PCens tastatur og eventuelle dokumenter og notater du jobber med. Plasser lampen til venstre for deg selv om du er høyrehendt, eller motsatt om du er venstrehendt, da unngår du at du skygger for lyset med hånda. Plasser den slik at lyset kommer skrått inn fra siden, ikke rett ovenfra, og velg en modell som styrer alt lyset i en retning. Da unngår du både gjenskinn og blending.
  • God generell belysning i rommet
    For øynene er det viktig å unngå store kontraster. Derfor er det også viktig med godt lys i resten av rommet. En taklampe med 1500-1800 lumen vil gi deg dette. Her kan du gjerne bruke en spotskinne og stille lyset inn mot hyller og vegger.

Arbeidslys på kontoret kan gjerne ha en litt kaldere farge enn det du har andre steder i huset. Dette gjør deg mer våken og opplagt, og øker effektiviteten.

 

6. Sett daglige mål
Lag en liste over ting du må få gjort i løpet av dagen og prioriter ut fra hva som haster mest. Det finnes mange apper og digitale verktøy du kan bruke til dette, men det funger like godt med penn og papir. Tilfredsstillelsen av å kunne markere en oppgave som fullført, fungerer som belønning for hjernen.

 

7. Unngå forstyrrelser
Prøv så langt du kan å unngå forstyrrelser i arbeidstiden. Er det andre rundt deg når du har hjemmekontor, prøv for eksempel å sette opp en kalender med når det er arbeidstid og når det er pauser der man kan snakke med andre.

 

8. Prioriter lunsj og ta faste pauser
Hjernen trenger avbrekk i løpet av dagen for at du skal være effektiv. Sett av en fast tid til lunsj, og hold tiden. Ikke ta lunsjen i sofaen foran TV’en om du forbinder dette med kos og hvile.

 

9. Husarbeid
Når du jobber hjemmefra er det fristende å multitaske og få unna husarbeidet i samme slengen. Men skal du være effektiv, er det viktig å skille mellom arbeidstid og fritid selv om det foregår innenfor de samme fire veggene. Oppvasken og klesvasken løper ingen vei. Ignorer dem i arbeidstiden!

 

10. Hold kontakt med kolleger
Når man jobber på hjemmekontor over tid, er det lett å føle seg isolert. Hold kontakt med kolleger i løpet av dagen. Det finnes mange ulike digitale verktøy som lar deg se den du prater med, ikke bare høre. Disse kan også brukes til en mer sosial lunsjpause på hjemmekontor!

Våre beste leselamper

AJ bordlampe fra Louis Poulsen i sort, lys av
LOUIS POULSEN
AJ bordlampe - sort
kr 9 580
Oxford bordlampe - sort
EA BELYSNING
Oxford bordlampe - sort
Tilbudspris kr 1 359 Vanlig pris kr 1 699
Benito bordlampe - grå fra Brilliant
BRILLIANT
Benito bordlampe - grå
kr 1 599
Benito bordlampe - sort fra Brilliant
BRILLIANT
Benito bordlampe - sort
kr 1 599
Stay Long bordlampe - sort
DESIGN FOR THE PEOPLE
Stay Long bordlampe - sort
kr 2 899
Stay Long bordlampe - grå
DESIGN FOR THE PEOPLE
Stay Long bordlampe - grå
kr 2 899
Stay Long vegglampe - grå
DESIGN FOR THE PEOPLE
Stay Long vegglampe - grå
kr 2 799
Stay Long vegglampe - sort
DESIGN FOR THE PEOPLE
Stay Long vegglampe - sort
kr 2 799

Lamper som gir godt allmennlys

Ella taklampe Ø45 - opal fra Eglo
EGLO
Ella taklampe Ø45 - opal
Tilbudspris kr 1 749 Vanlig pris kr 2 499