Belysningsleksikon

Belysning er et fag, og alle fagområder har sitt fagspråk. Det er ikke alltid like lett for utenforstående å forstå. 

 

Derfor har vi  her samlet forklaringer på ord og uttrykk du vil støte på når det snakkes om belysning. Oversikten er alfabetisk.

Allmennbelysning

Se grunnbelysning. 

Ampere

Måleenheten for strømstyrke, altså hvor kraftig strømmen er.

Forkortes som A

Blendingsfri/blendingsredusert

Blendingsfri betyr at en lampe ikke blender deg uansett hvilken vinkel du ser den fra. Blendingsredusert betyr at lampen kan blende, men at tiltak er gjort for å forhindre dette. Tiltak kan for eksempel være en skjerm, et deksel eller å bruke svakere lyspære. 

Corten

Corten er rustet stål. Lamper som er i corten har fått en overflatebehandling som danner en tynn hinne med rust, og oppleves derfor som rustne. Det er helt vanlig at det drysser litt rust av dem ved montering. Selv om rusten er til forveksling lik «vanlig rust», har den en hel annen effekt på produktet. Der «vanlig» rust er ødeleggende for produktet, beskytter corten produktet mot korrosjon og videre rusting. Lamper i corten har lang levetid og tåler det meste av værforhold, deriblant saltdriv fra sjøen i kystnære områder. De utvikler en nydelig rødbrun patina. 

Funksjonslys

Fokusert, ekstra sterkt lys som skal dekke et område der du utfører en oppgave. Typiske eksempler er en leselampe som skal gi lys ned i boka, eller arbeidslys over kjøkkenbenken.

Grunnbelysning

Grunnbelysningen er lampene som ikke skal synes, men som sørger for at du har nok lys i rommet. Grunnbelysning består typisk av spotter, taklamper og vegglamper.

Gyllent lys

Med gyllent lys referer vi til en fargetempartur (kelvin) på ca. 2200. Dette er en varmt, gyllent lys med litt rødskjær i og er typisk det som skaper en koselig, lun stemning. 

Indirekte lys

Når en lampe kaster lyset på en flate, og denne flaten kaster lyset ut i rommet, kaller vi det indirekte lys. Dette kan for eksempel være en spotskinne som kaster lys inn i veggen, eller en gulvuplight som sender lyset opp i taket. Lyset vil da reflekteres fra veggen/taket og ut i rommet.

Interiørbelysning

Det betyr lamper som er flotte å se på, og er en del av interiøret i et hjem, samtidig som de fyller en funkjson. Det kan være skulpturelle lamper eller andre type blikkfang. Se også stemningslys.

Integrert LED

Dette betyr at diodene som lyser er en del av selve lampen. Ofte, men ikke alltid, betyr dette at når lampen slutter å lyse, må du bytte ut lampen, ikke bare en lyspære. I praksis betyr egentlig dette at selve lampen er lyspæren. Fordelen er at man har større spillerom når man designer lampen.

Kelvin

Kelvin er måleenheten for fargen på lyset, eller lysets fargetemperatur. Jo høyere tall, jo kaldere er lyset. I Norge ligger de fleste lamper/lyspærer et sted mellom 2200-3000 kelvin.

Forkortes som K

Kontrastblending

Du blir blendet fordi kontrasten mellom lys og mørke er for stor, dette liker ikke øynene våre. Et typisk eksempel er et rom med store vinduer der resten av rommet er relativt mørkt. Har du for få lamper i rommet, og kompenserer med sterkere lyspærer, vil du ofte oppleve kontrastblending. Løsningen er å spre lyset på flere punkter, og gå litt ned i styrken på lyspærene.

LED

LED er en forkortelse for det engelske begrepet Light Emitting Diode, på norsk direkte oversatt til lysemitterende diode, eller lysdiode. Der de tradisjonelle glødepærene lyste ved at det ble sendt strøm gjennom en tynn glødetråd, er det mange små lysdioder som gjør at en LED lyspære lampe gir lys. Dette betyr at LED pærer ikke har noen bevegelige deler, noe som gjør dem mer robuste enn "gammeldagse" lyspærer, og de varer derfor mye lenger.

Lumen

Måleenheten på lysutbytte, altså hvor mye lys en lyspære sender ut i alle retninger. Jo høyere tall, jo kraftigere lys. 

Forkortes som lm

Nattlys

Nattlys er et svakt lys fra som regel en nattlampe. Det er et så svakt lys at det ikke forstyrrer nattsøvnen, samtidig som du klarer å orientere deg når du våkner om natten eller kan hjelpe mot mørkeredsel. 

Naturlig lys

Naturlig lys bruker vi om lyskilder som har 3000 kelvin som fargetempeartur. Det er 3000 kelvin som gir den mest riktige fargegjengivelsen i hjemmet, og er også anbefalt som arbeidslys og leselys. Hos oss er lamper med 3000 kelvin merket, slik at du enklere finner frem.

Ra-indeks

Ra er betegnelse på hvordan farger oppfattes i lyset, og blir målt på en skala mellom 1 og 100. Jo høyere verdi, jo høyere fargegjengivelse. Lyspærer med lav Ra vil gjøre fargene i rommet blasse.

Forkortes som Ra

Rettet lys

Når lamper styrer alt lyset i én retning, sier vi at de gir rettet lys. Dette er typisk lamper med tette skjermer, for eksempel i metall eller tre. Lamper med rettet lys lar deg styre lyset dit du trenger det.

Retrofit LED

LED lyspærer som passer i soklene til gamle lamper. Dette er erstatningsvarene for de gamle glødepærene, halogenpærene eller sparepærene.

Rundtstrålende lys

Når en lampe gir lys i alle retninger samtidig, sier vi at den er rundtstrålende. Dette er typisk lamper med skjerm i glass, plast eller lys tekstil. Lamper med rundtstrålende lys vil spre lyset jevnt utover, og bidra til det generelle lyset i rommet. 

Seriekobling

Å seriekoble lamper betyr at du kobler flere lamper til samme strømuttak. 

Sideblending

Forklaring

Stemningslys

Stemningslys er lampene som gjør det hyggelig å være i rommet. Dette er lamper som gir lun stemning og kan være lekre møbler eller interiørelementer i seg selv. 

Stemningslyset består typisk av gulvlamper, bordlamper og vegglamper, men kan også være den lekre taklampen som er prikken over i'en i rommet ditt. 

Takkopp

Dekselet som sitter i toppen av en hengende taklampe og skjuler opphenget. Også kalt baldakin.

Trinnløs dimming

Når du dimmer en lampe ved å vri eller skyve på en dimmebryter. Variasjonen i lysmengde går gradvis, og du kan typisk justere lyset fra 10-100% styrke.

Trinnvis dimming

Når du dimmer en lampe ved å velge mellom forhåndsinnstilte lysstyrker med en vanlig bryter. Variasjonen i lysmengde går stegvis, og du kan for eksempel velge mellom 20%, 50% og 100%.

Uplight

Det er et lampe som styrer lyset oppover. Typisk er dette gulvlamper eller vegglamper.

Varmt lys

Lyskilder med fargetemperatur 2700 kelvin kaller vi for varmt lys, siden det har litt gylne toner. Dette er den vanligste kelvingraden som brukes i Norge, mens i land lenger mot sør er en høyere kelvingrad vanligere. 

Volt

Måleenheten for elektriske spenning. I det norske strømnettet varierer spenningen over tid, som regel mellom 220-240V.

Forkortes som V

Watt

Måleenheten på hvor mye energi en lyspære bruker. Dette sier med andre ord noe om strømforbruket, ikke om hvor mye lys en lampe/lyspære gir.

Forkortes som W

Oppslagsord

Forklaring