Lys på badet

Gode råd til lamper på badet

Det er ofte utfordrende å finne lamper til badet. Ingen er i tvil om at vann og strøm er en dårlig kombinasjon, noe som gjør at det er strenge regler for all elektronikk på baderommet, også lamper.
Badet blir inndelt i soner, og ut ifra dette er det satt begrensninger på hva slags lamper som kan brukes. I kombinasjon med at lyspunktene som regel er satt opp på forhånd, kan dette gjøre det vanskelig å være kreativ. Likevel finnes det noen gode løsninger, og dette kan vi hjelpe deg med.
Hva er IP?

IP er kapslingsgraden til en lampe, det vil si hvor godt beskyttet den er mot at fremmedelementer kommer inn i selve lampen. En IP-grad består av to siffer: Det første sifferet angir graden av beskyttelse mot faste gjenstander på en skala fra 0 til 6. Det andre sifferet angir graden av beskyttelse mot vann på en skala fra 0 til 8.

For at en lampe skal være våtromsgodkjent, må den være minimum IP44. Det betyr at den er beskyttet mot vannsprut fra alle retninger. Skal lampen plasseres inni dusjen, bør den være IP67 eller høyere. Skal du ha lys som står under vann, må du opp i IP 68.

1. Plassering

Pusser du opp badet fra grunnen, tenk tidlig over hvor du skal ha lampene så du får lyspunktene på rett sted. Har du et lite bad, kommer du langt med en lampe i taket og lys over eller ved siden av speilet.

2. Fleksibilitet

Vi anbefaler dimmer på hovedlyset. Da kan du ha hyggeligere lys om du skal slappe av i badekaret. Eller du kan ha mindre lys på om du må opp i løpet av natta og ikke vil våkne av skarpt lys.

3. Farge

Badet er et rom der en kaldere lysfarge som er nærmere dagslys fungerer bra. Det hjelper deg våkne om morgenen. Sørg også for lyspærer med god fargegjengivelse, så blir det en hyggeligere opplevelse å møte ditt eget speilbilde.

4. Tekniske soner

Baderommet er delt opp i soner etter avstand til vannkilde. Sørg for at du har lamper med høy nok IP-grad til sonen de skal stå i. IP er en standard som sier hvor godt elektriske produkter er beskyttet mot fukt og støv; Jo høyere siffer, jo bedre beskyttet er produktet.

Sone 0 - IP67

Gjelder innvendig del av badekar eller dusj.

Sone 1 - IP44

Gjelder over badekar eller dusj. Denne sonen er begrenset av høyde 225cm over gulvnivå og omfavner selve badekaret eller dusjkaret.

Sone 2 - IP44

Gjelder i nærheten av badekar eller dusj. Denne sonen er begrenset av høyde 255cm over gulvnivå og omfavner området fra badekar og dusj-sonen og 60 cm utenfor.

Utenfor sone/sone 3 - ingen/IP 21

Sone 3 er som regel fritt frem. Men siden det kan oppstå en del kondens på badet, anbefaler vi IP 21 her.


Våre beste baderomslamper - til sone 1 og 2

I sone 1 og 2 er det strenge regler. Her må man ha en lampe med IP 44 eller høyere. Det er heller ikke lov med transformatorer i sone 1, eller åpne stikkontakter i begge sonene. Det er derimot lov med lamper som har innebygget stikkontakter som er tildekket når man ikke bruker dem. Dette er praktisk for bad der speilet er nærme dusjen, slik at man har mulighet til å for eksempel føne håret.

For noen er det viktig å ha lys over dusjen eller badekaret. Mens for andre holder det med god grunnbelysning som gir et god lys i hele rommet. Vi anbefaler også et eget lys enten over eller rundt speilet slik at speilbildet ikke blir skyggelagt. Men visste du at utelamper også er godt egnet som baderommet? Denne type lamper dekker alle krav og tåler både vann og fuktighet. Vi har funnet frem noen av våre favoritter.

1. Du trenger ikke å begrense deg til typiske "baderomslamper". Utelampen AJ 50 passer like bra på badet, som ute!

2. For å lyse opp speilet er designlampen Mini Glo-Ball C/W superfin.

3. Downlights, som vist over, er en god løsning for å fylle rommet. Vi anbefaler Dacio for eksempel over dusjen.

4. Harlem er perfekt for å belyse speil. Enten du skal barbere eller sminke deg får du godt lys, og unngår skygger. Harlem har også en innebygd, praktisk og tildekket stikkontakt.


Våre beste baderomslamper til sone 3

Utenfor sone 2 er det ingen regler på hvilke lamper man kan bruke. Likevel er det forskjell på hva som er lov og hva som er lurt. Her kan du velge å gå for lamper uten noe særlig beskyttelsesgrad, eller du kan gå for lamper med IP 21 eller høyere. IP 21 vil si at lampen er beskyttet mot kondens, noe som fort oppstår på et fuktig bad.

Lampene i sone 3 er de som i hovedsak skal bidra til allmennlys på badet, men det kan også være lampene ved siden av speilet (så lenge speilet er langt nok unna dusjen eller badekaret). Takplafonder kan være en god løsning for å få god grunnbelysning, mens vegglamper ofte er gode løsninger ved speilet.

1. Regal vegglampe er godt egnet for over vasken på badet.

2. Ønsker du en mer dekorativ lampe, men samtidig praktisk, anbefaler vi AJ eklipta.

3. AJ eklipta gir et mer indirekte lys slik at du ser deg godt i speilet, og unngår å bli blendet.

4. Som grunnbelysning anbefaler vi en takplafond, typisk Glo-Ball C1 som bidrar til godt lys i hele rommet.


Populære taklamper med IP 44 eller høyere

Dacio downlight firkantet - hvit fra Arcchio
ARCCHIO
Dacio downlight firkantet - hvit
Tilbudspris kr 249 Vanlig pris kr 499
Trino takspot - børstet stål
MS BELYSNING
Trino takspot - børstet stål
Tilbudspris kr 1 149 Vanlig pris kr 2 299
Trino skinne 3 lys - børstet stål
MS BELYSNING
Trino skinne 3 lys - børstet stål
Tilbudspris kr 1 149 Vanlig pris kr 2 299
Trino skinne 3-lys - sort
MS BELYSNING
Trino skinne 3-lys - sort
kr 2 299

Populære vegglamper med IP44 eller høyere

Populære lamper til badet med IP 21

Regal vegglampe 1 lys - krom fra Belid
BELID
Regal vegglampe 1 lys - krom
Tilbudspris kr 769 Vanlig pris kr 1 099
Regal taklampe 4 lys - sort fra Belid
BELID
Regal taklampe 4 lys - sort
Tilbudspris kr 949 Vanlig pris kr 1 899
AJ eklipta vegglampe fra Louis Poulsen, lys av
LOUIS POULSEN
AJ Eklipta Ø35 - opal
Tilbudspris kr 4 076 Vanlig pris kr 5 095
AJ eklipta vegglampe fra Louis Poulsen, lys på
LOUIS POULSEN
AJ Eklipta Ø45 - opal
Tilbudspris kr 5 336 Vanlig pris kr 6 670
Bullo taklampe - aluminium/opal fra Belid
BELID
Bullo taklampe - aluminium/opal
Tilbudspris kr 1 224 Vanlig pris kr 1 749

Vanskelig? Våre lysplanleggere hjelper deg!

Det er ikke lett å holde styr på alle regler rundt baderomsbelysning og samtidig skulle finne den løsningen som gir bra nok lys på badet ditt. Ingen bad er like, og avhengig av rommets oppbygning vil det variere hvor mange, og hvor sterke lyskilder du trenger. Våre lysplanleggere har spesialisert seg på belysning, og vet nøyaktig hva slags løsning badet ditt kan trenge. Ta kontakt med oss, så hjelper vi deg!

Les mer om lysplanlegging

Ta kontakt, så hjelper vi deg lage riktig oppsett for ditt hjem!