Få et lekkert bad med rett belysning

Med riktig baderomsbelysning i badets ulike soner, kan du få drømmebadet ditt.

Med riktig baderomsbelysning i badets ulike soner, kan du få drømmebadet ditt.

Vann og strøm er en dårlig match, det er det ingen tvil om. Derfor er det strenge regler for all elektronikk på baderom, inkludert baderomslamper. Og det skal man selvsagt respektere.

Kreative løsninger

Det mange derimot ikke er klar over, er at badet er delt inn i ulike soner basert på avstand til vannkilde. Skal lampen henge utenfor disse sonene, står man imidlertid langt friere til å velge. I praksis betyr dette at lamper som monteres høyere enn 225cm over gulvet og mer enn 60cm fra badekar eller dusj ikke trenger å være godkjente for våtrom (IP44).

– Det er forskjell på hva som er lov og hva som er lurt. Men så lenge man forholder seg til reglene og bruker hodet, kan man finne kreative løsninger også på badet, sier Linda Sollid, lyskonsulent i Christiania Belysning.

– Et helt sikkert valg er for eksempel å velge utelamper. Mange av disse fungerer også bra som baderomslamper, og dette er vanntette lamper.

Soner på våtrom

Sone 0 - IP67

Gjelder innvendig del av badekar eller dusj.

Sone 1 - IP44

Gjelder over badekar eller dusj. Denne sonen er begrenset av høyde 225cm over gulvnivå og omfavner selve badekaret eller dusjkaret.

Sone 2 - IP44

Gjelder i nærheten av badekar eller dusj. Denne sonen er begrenset av høyde 255cm over gulvnivå og omfavner området fra badekar og dusjsonen og 60 cm utenfor.

Lysbehov på badet 

Hvor mange lamper du trenger på badet henger sammen med hvor stort badet er. Men som hovedregel trenger du et godt allmennlys i taket, i tillegg til lamper over eller på siden av speilet.

– Et godt tips er å ha baderomslamper med stikkontakt ved speilet. Da får du et ekstra strømuttak til hårføner, barbermaskin eller andre ting som trenger strøm, sier Sollid.

Et annet godt tips til baderomsbelysning er å velge lamper med en litt kaldere farge på lyset.

– Dette er litt nærmere dagslys og hjelper deg å våkne om morgenen.

Utfordrende med plassering 

Det kan være en utfordring på baderom at uttakene der man kan ha lamper allerede er satt, og på badet kan man ikke jukse det til med utenpåliggende ledninger.

– Derfor er det ekstra viktig å tenke på plassering av lampene tidlig i prosessen når du skal pusse opp badet. Sørg for at du har nok lyspunkter til at du har lys i hele rommet, forteller Sollid, men legger til at det finnes håp også om du ikke har dette.

– Det finnes mange flotte lamper som kan brukes ute, disse er også supre på baderom. Og levende lys er magisk når du skal ta deg et avslappende bad. Bare husk å blåse dem ut når du er ferdig.

Våre beste baderomslamper - godkjente på våtrom

Nor vegglampe - krom/opal fra CB
CB HOME
Nor vegglampe - krom/opal
Tilbudspris kr 199 Vanlig pris kr 399
Salomon taklampe - hvit/krom fra CB
CB HOME
Salomon taklampe - hvit/krom
Tilbudspris kr 1 398 Vanlig pris kr 1 998
Girne taklampe - hvit fra CB
CB HOME
Girne taklampe - hvit
Tilbudspris kr 699 Vanlig pris kr 999
Cule taklampe - krom/opal fra CB
CB HOME
Cule taklampe - krom/opal
Tilbudspris kr 389 Vanlig pris kr 1 299

Våre beste baderomslamper - utenfor sone 2