LED lys

LED lys er den største endringen som har skjedd for lysfaget siden oppfinnelsen av lyspæren. Med LED har man fått langt større kreativt spillerom, både til hvordan man lyssetter rom og til hvordan man kan lage lamper.

LED var i bruk allerede på 1960-tallet, men da kun som små lys på for eksempel fjernkontroller. Det er først de senere årene teknologien har blitt god nok til å kunne brukes til belysning. I dag finnes det LED lys til de aller fleste formål, og med inntoget av LED har man fått et helt nytt kreativt spillerom. LED krever mindre plass og man har større spillerom i farger. LED er rett og slett fremtidens belysning.

Hva er LED lys?

LED er en forkortelse for det engelske begrepet Light Emitting Diode, på norsk direkte oversatt til lysemitterende diode, eller lysdiode.

Der de tradisjonelle glødepærene lyste ved at det ble sendt strøm gjennom en tynn glødetråd, er det mange små lysdioder som gjør at en LED pære eller en LED lampe gir lys. Dette betyr at LED pærer ikke har noen bevegelige deler, noe som gjør dem mer robuste enn "gammeldagse" lyspærer.

En diode er en elektrisk komponent som gjør at elektrisk strøm kun kan gå i én bestemt retning, og en lysdiode er en halvlederdiode som stråler ut lys når det går elektrisk strøm gjennom den. Kilde: Store Norske Leksikon

Fordeler med LED lys

Det er mange fordeler med LED sammenlignet med glødepærer og halogenpærer:

 • LED er mer miljøvennlig. De har lenger levetid og lavere strømforbruk enn tradisjonelle pærer. De inneholder heller ikke kvikksølv, slik en del sparepærer gjorde.
 • LED avgir mindre varme. Dette øker brannsikkerheten og det er mindre sjanse for at du brenner deg. Det er også langt mer behagelig å sitte under en lampe med LED lys.
 • LED er langt mer robust. De tåler temperatursvingninger og vibrasjoner langt bedre, noe som er praktisk blant annet utendørs og for taklamper i en underetasje som er utsatt for risting når folk går på gulvet i etasjen over.
 • LED varer lenger. Ikke alle lamper er like lette å skifte lyspære i. Med LED pærer trenger du ikke skifte så ofte.
 • LED har svært lite UV-lys. Det ultrafiolette lyset er det som gjør at tekstiler eller malerier falmer. Med LED skjer ikke dette.

Ofte stilte spørsmål

Kan jeg dimme LED lys?
Mange LED lamper og lyspærer kan dimmes, men ikke alle. Sjekk merking på pakningen for å være sikker. Alle dimmere har også en minimums- og maksimumsbelastning i watt de virker på. Du kan derfor oppleve at gamle dimmere ikke virker med LED pærer fordi pærene har lavere watt enn dimmerens minimumsbelastning.

 

Hva betyr integrert LED?
Integrert LED vil si at diodene som lyser er en del av selve lampen. Som regel betyr dette at når lampen slutter å lyse, må du bytte ut lampen, ikke bare en lyspære. I praksis betyr egentlig dette at selve lampen er lyspæren. Fordelen er at man har større spillerom når man designer lampen. Løse LED pærer som monteres i lamper du har fra før, kalles retrofit LED. Disse kan skiftes ut.

Må jeg bytte lampe for å gå over til LED?
Nei. Det finnes i dag LED lyspærer som erstatter det meste av vanlige pærer. Men det kan hende du må bytte dimmer for å få en modell som har minimumsbelastning lav nok til å håndtere den lavere wattstyrken på LED pærer.

 

Gir LED pærer dårligere lys enn andre pærer?
Nei. For noen år siden var LED pærer gjerne kaldere i lyset enn tradisjonelle pærer, men det stemmer ikke lenger. I dag får du LED pærer i et bredt spekter, og de er fullgode erstatninger for pærene som er faset ut.

Fargetemperaturskala (kelvin)

Hvorfor er LED dyrere enn gamle pærer?
Det er mer teknologi i en LED pære, noe som er med på å gjøre den dyrere. LED pærer har likevel blitt både bedre og billigere siden de først kom på markedet. I løpet av pærens levetid er likevel LED billigere i drift enn hva glødepærene i sin tid var fordi en LED pære byttes mye sjeldnere. Den bruker dessuten mindre strøm, slik at strømregningen også blir mindre.

Levetid

LED lever lenge, vanligvis 15000-30000 timer. Men hva betyr egentlig det?

I motsetning til en glødepære, vil ikke en LED pære plutselig slutte å lyse. I stedet vil den gradvis gi mindre og mindre lys. Når vi snakker om levetid på LED er definisjonen på levetid den tiden det tar inntil lysutbyttet er 70% av sin opprinnelige verdi. En lyspære på 1055 lumen vil altså når den har nådd sin beregnede levetid fremdeles kunne gi 738 lumen. Vi kaller dette lyset for restlys. Dette er grunnen til at vi anbefaler deg å bytte alle lyspærer samtidig om du har en lampe med flere pærer. Da sikrer du at pærene gir likt lys.

I tillegg til hvor lenge lampen står på, påvirkes levetiden også av hvor mange ganger du slår lampen av og på. Dette kalles tennsyklus. De fleste pærer har en tennsyklus på ca. 10.000 ganger. Det betyr at hvis du har lamper du skrur av og på ofte, vil tennsyklusen kunne føre til at lyspæren lever kortere enn det som er oppgitt levetid.

Regnestykke

Et tenkt eksempel:
En pære har levetid på 30000 timer og 10000 tennsykluser.

 • Hvis pæren står i en utelampe som skrus av og på to ganger i døgnet, og lyser i snitt 12 timer i døgnet:
  Levetid: 30000/12/365 = 6,8 år
  Tennsyklus: 10000/2/365 = 13,6 år
  Her er levetiden avgjørende og du kan regne med en levetid på ca. 6,8 år
 • Hvis den samme pæren står i en bordlampe som skrus av og på 10 ganger i døgnet, og lyser i snitt 3 timer i døgnet:
  Levetid: 30000/3/365 = 27,3 år
  Tennsyklus: 10000/10/365 = 2,7 år
  Her er tennsyklusen avgjørende og du kan regne med en levetid på ca. 2,7 år

Lyspærer LED lys

Det finnes i dag LED-lyspærer til de aller fleste formål, alt fra dekorative pærer som er fine å se på, til praktiske spotpærer som gir mye lys. Noe nytt ikke mange vet finnes er lyspærer med trinnvis dimming. Disse har forhåndsinnstilte lysstyrker du kan velge mellom med den vanlige bryteren på lampen, og gir deg dimmeeffekt uten å måtte montere dimmer.

LED Dekor 3-kantet 5,6W E27 - opal
Dimbar
STAR TRADING
LED Dekor 3-kantet 5,6W E27 - opal
Tilbudspris kr 349 Vanlig pris kr 699

Taklamper LED

Integrert LED i taklamper, gir nye muligheter i designet. Takplafonder kan sitte tettere på taket, takpendler kan ha mer kreative design og lyset kan spres jevnere over en stor flate som for eksempel på langbordspendler.


Vegglamper LED

Integrert LED i vegglamper gir mulighet for lamper som sitter tett på veggen, eller leselamper med små og nette hoder. Det er også mer behagelig å sitte under en vegglampe med LED fordi de avgir mindre varme.

Drabant vegglampe - hvit fra MS Belysning
Lang leveringstid
MS BELYSNING
Drabant vegglampe - hvit
Tilbudspris kr 979 Vanlig pris kr 1 399
Stay vegglampe - grå fra DFTP
DESIGN FOR THE PEOPLE
Stay vegglampe - grå
kr 2 199
Stay vegglampe - sort fra DFTP
DESIGN FOR THE PEOPLE
Stay vegglampe - sort
kr 2 199
Canton vegglampe - sort fra MS Belysning
MS BELYSNING
Canton vegglampe - sort
kr 1 649
Benito vegglampe - grå fra Brilliant
BRILLIANT
Benito vegglampe - grå
kr 1 599
NJP vegglampe fra Louis Poulsen i hvit, lys på
LOUIS POULSEN
NJP vegglampe kort 2700k - hvit
kr 3 225
NJP vegglampe fra Louis Poulsen i mørk grå, lys på
LOUIS POULSEN
NJP vegglampe lang 2700k - sort
kr 4 855

Gulvlamper LED

Gulvlamper med integrert LED gir godt lys, samtidig som du ikke blir varm i bakhodet av å ha dem over skulderen når du trenger arbeidslys. Det gir også muligheter for nye design.

Space b gulvlampe - sort fra DFTP
DESIGN FOR THE PEOPLE
Space B gulvlampe - sort
Tilbudspris kr 2 309 Vanlig pris kr 3 299
Canton gulvlampe - grå fra MS Belysning
MS BELYSNING
Canton gulvlampe - grå
kr 2 449
Resi gulvlampe - aluminium fra Lucande
LUCANDE
Resi gulvlampe - aluminium
Tilbudspris kr 1 249 Vanlig pris kr 2 499
NJP gulvlampe fra Louis Poulsen i sort, lys på
LOUIS POULSEN
NJP gulvlampe 2700k - sort
kr 7 015

Bordlamper LED

For bordlamper har integrert LED innført en helt ny kategori: Bærbare bordlamper. Med det lave strømforbruket i LED, kan man nå lage oppladbare bordlamper man kan flytte med seg til steder der det er vanskelig med ledning. Integrert LED gir også mulighet for arbeidslamper der du kan justere fargen på lyset, eller arbeidslamper med små, nette hoder.


Utelamper LED

Integrert LED i utelamper gjør at du ikke trenger tenke på å skifte pære. De gir jevnt lys, og gjerne over en større flate enn utelamper med vanlig lyspære.

Tube utelampe ned - betong fra Lindby
LINDBY
Tube utelampe ned - betong
Tilbudspris kr 419 Vanlig pris kr 1 399
Tube utelampe opp/ned - betong fra Lindby
LINDBY
Tube utelampe opp/ned - betong
Tilbudspris kr 539 Vanlig pris kr 1 799