
- Hvordan lyset er i et rom påvirker oss uten at vi merker det. Har du nok lys i rommet, må du anstrenge deg mindre, og du vil faktisk oppleve at du blir mer opplagt, sier Linda Sollid, lysplanlegger i Christiania Belysning.
Tre trinn til nok lys i boligen
1.
Ha flere lamper i rommet heller enn få lamper med veldig sterkt lys. Antallet vil variere etter størrelse på rommet, men tenk minimum 3 lamper og per rom, og mer i rom som stue og kjøkken.
2.
Sørg for å ha lamper i ulike høyder i rommet. Grunnbelysning bør bestå av både tak- og vegglamper.
3.
Begynn med å plassere lampene som gir grunnbelysningen i rommet. Legg på funksjonsbelysning der du trenger det. Du skal da kunne gå gjennom rommet og føle det er nok lys i alle soner.
Flere lamper
Vi nordmenn tilbringer mye av tiden vår innendørs, og da er vi helt avhengig av kunstig lys. Særlig i den mørke tiden av året er lampene du har hjemme helt nødvendige for at du skal kunne gjennomføre de mest dagligdagse gjøremål.
- Har du for lite lys under oppgaver som vasking, matlaging eller lesing, er det vanskeligere å konsentrere seg, og arbeidet føles tyngre, sier Sollid.
Dette er hverdagen for veldig mange, og hovedårsaken er at man har for få lyspunkter i et rom.
- Det er ikke nok å sette opp én lampe i taket som lyser kraftig. Dette skaper soner som ligger i skygge, og det er anstrengende for øynene. Flere lamper sprer lyset, og gir deg jevnere belysning.

Lys som møter lys fra ulike punkter og høyder, skaper dynamikk i rommet.
Linda Sollid,
Lysplanlegger i Christiania Belysning
Lys i ulike høyder
I tillegg til flere lamper, bør man også sørge for man har lamper montert i ulike høyder. Typisk betyr dette å kombinere taklamper med vegglamper. Da får du lamper som kaster lys i ulike retninger, noe som gjør at rommet «fylles opp» med lys.
- Lys som møter lys fra ulike punkter og høyder, skaper dynamikk i rommet, forklarer Sollid.
Bruker du bare taklamper, blir det lett noen mørke kroker i rommet. Bruker du bare vegglamper, kan det fort bli for lite lys langs gulvet. Begge deler får rommet til å virke mindre enn det egentlig er, og kan gi det følelsen av å være innestengt.
- Lys påvirker trivselen vår, og det skjer helt ubevisst, sier Sollid.
Belysning har tre funksjoner:
1.
Grunnbelysning
Det jevne lyset i rommet som sikrer at du har nok lys til f.eks. rengjøring
Løses ofte med taklamper, downlights eller vegglamper
2.
Funksjonsbelysning
Fokusert, ekstra sterkt lys som skal dekke et område der du utfører en oppgave.
Løses ofte med takpendler, spotskinner eller leselamper til gulv, bord og vegg.
3.
Stemningsbelysning
Lyset som roer ned og understreker en stemning og følelse.
Løses ofte med bordlamper, gulvlamper og vegglamper.
Trinn for trinn
Kombinasjonen av taklamper og vegglamper vil gi deg det som kalles rommets grunnbelysning, og å sørge for dette er trinn én når du planlegger lyset i et rom.
Trinn to er funksjonslyset, det vil si lampene som gir arbeidslys i soner der du skal utføre en bestemt oppgave. Når disse to elementene er på plass, skal du kunne gå gjennom rommet og oppleve at det er behagelig lyst overalt. Da kan du til slutt legge til stemningslyset, det vil si lampene som skaper stemning og personlighet i rommet.