En blokkleilighet fra 60-tallet der kunden opplevde at det gjennomgående var for lite lys.En blokkleilighet fra 60-tallet der kunden opplevde at det gjennomgående var for lite lys.

Her skulle vi belyse en blokkleilighet fra 60-tallet, og prosjektet bestod av fire rom: Stue, kontor/bibliotek, kjøkken og gang. 

Kunden ønsket å begrense kostnaden ved å bruke eksisterende punkter, og ville ikke bytte ut veggbryterne til dimmere. Derfor har vi gjennomgående brukt 3-trinns pærer i dette prosjektet, der man kan velge mellom tre forhåndsinnstilte lysstyrker bare ved å bruke den vanlige bryteren på veggen.

Spotskinner er brukt for sikre grunnbelysningen i tre av rommene, mens på kjøkkenet er det brukt tre takplafonder på rekke for å spre lyset godt. Stemningslyset er ivaretatt av bordlamper og gulvlamper.


FØR: Spiseplassen

Pendelen over spisebordet skulle gi lys til den ene halvdelen av rommet alene.

ETTER: God grunnbelysning

Spotskinnene følger formen på rommet, og spottene er plassert der man trenger lyset. De lyse veggene i denne delen av rommet kaster mye lys tilbake til rommet, og lysekronen over spisebordet gir og godt lys ut i rommet.

Arbeidsplass

Det gamle symaskinbordet brukes innimellom som skrivebord. Da er det praktisk med en god arbeidslampe. 

FØR: Stuen

Stuen hadde en enkel takplafond som eneste lyskilde i den mørkeblå delen av stuen. Det ga ikke nok lys.

Åpen løsning

Halve stuen er malt i en mørk blåfarge. Her reflekteres mindre av lyset ut i rommet, så det er satt inn litt flere spotter for å få nok lys. Noen av disse lyser rett ned som en downlight. I tillegg er det satt inn en gulvlampe med opalglass.

TV-sonen

Spottene gir lys bak TVen og demper kontrasten fra TVbildet. Bordlampen er blendingsfri.

FØR: Hjemmekontoret

Hjemmekontoret hadde en enkel takplafond og en bordlampe på pulten. Dette ga altfor lite lys.

Hjemmekontoret

På hjemmekontoret/biblioteket har vi montert spotskinner i en U. Disse lyser opp bokhyllene, og gir også godt allmennlys i rommet. Bordlampen på bokhyllen gir stemningslys.

Kontorplassen

Taklampen over skrivebordet gir godt lys på pulten. Lampen er montert på egen bryter. En arbeidslampe på pulten gir ekstra lys til detaljarbeidet.​

Detaljer på kontoret

Spottene gir også lys til bildet på veggen. Bordlampen på toppen av hyllen er et dekorativt element.

Vinkle spottene rett

Spottene foran bokhyllen er vinklet litt ulikt slik at de gir lys både oppe og nede i hyllene.

FØR: Kjøkkenet

Kjøkkenet hadde et gammelt lysstoffrørarmatur i taket. Merk hvordan dette gir et gulaktig lys, og ikke sprer lyset helt ut mot vindusenden av rommet.

Kjøkkenet

Kjøkkenet var for bredt til én spotskinne og for smalt til to. Løsningen ble tre flate takplafonder på rekke. Disse sprer lyset godt i hele rommet, inkludert inn i overskapene, og kan dimmes. En bordlampe på enden av benken skaper stemningslys.

FØR: Gang

Gangen hadde en enkel taklampe plassert omtrent midt i rommet. Den ga lite lys inn i garderobeskapet, og et litt gulaktig skjær i rommet.

Gangen

Gangen har fått en spotskinne som følger hele gangens lengde. Tre spotter gir godt lys inn i skapet, mens en spot lyser opp bildet på veggen. 

Stemning

En dekorativ vegglampe gir lys på veggen som ikke har bilde, og er med på å skape stemning i rommet.

Få stilen

Under finner du lampene som kan gi deg løsningen fra dette prosjektet.

Benito bordlampe - sort
BRILLIANT
Benito bordlampe - sort
kr 1 699
Oxford bordlampe - sort
MS BELYSNING
Oxford bordlampe - sort
kr 2 139
Oxford gulvlampe - sort
MS BELYSNING
Oxford gulvlampe - sort
kr 2 889