Lys som ikke blender = behagelig lys

Taklamper på kjøkkenet - Asteria

Et kjennetegn på godt lys, er at du ikke tenker over at det er der. Det er først når noe ikke fungerer du begynner å legge merke til det. Om det er for mørkt, må du anstrenge deg ekstra, og om lyset skjærer deg i øynene opplever du gjerne et streif av irritasjon.

- God belysning handler om å unngå de situasjonene, og virker på deg helt ubevisst. Når det fungerer, sørger det for trivsel i din egen bolig, sier lysplanlegger Linda Sollid.

Hvordan redusere blending

1.

Bruk lamper som gir indirekte lys. Det vil si lys som ikke når øynene direkte, men reflekteres via en flate som vegg, tak eller gulv.

2.

Bruk lamper der filtreres gjennom lampeskjermer, et deksel eller et opalglass.

3.

Ha flere lamper med medium sterke lyspærer heller enn få lamper med sterke pærer.

Ikke se lyspæren

Målet er altså å oppnå det behagelige lyset som bare er der. Da må du sørge for at lampene blender deg minst mulig, gjennom hvilke lamper du velger og hvor du plasserer dem.

Hovedprinsippet er at du ikke skal se direkte på lyspæren. Det oppnår du enten ved å velge lamper som gir indirekte lys, eller ved å ha lamper der skjerm eller deksel skjuler lyspæren.

- Har du for eksempel vegglamper som sender lyset opp i et hvitt tak, vil lyset reflekteres ut i rommet uten at du blir blendet, forteller Sollid.

Tenk også på det samme prinsippet når du plasserer lampene. Ikke plasser lamper slik at du ser ned på lyspærene fra et trappeløp, eller slik at direktelyset fra pærene reflekteres i speil eller vindusflater.

- Veldig mange nordmenn bruker dessuten briller. Lys som blender vil også skape irriterende reflekser i brilleglassene. Dette kan unngås, sier Sollid.

Les mer om å velge riktig lampeskjerm

Fordel lyset i rommet på flere lyspunkter, og bruk lavere lysstyrke på hver lampe. Det reduserer blending.

Linda Sollid,
Lysplanlegger i Christiania Belysning

Spre lyset på flere lamper

En vanlig feil mange gjør, er at de har for få lyspunkter i rommet. Etter hvert merker man at rommet er for mørkt, og kompenserer med en sterkere lyspære. Resultatet er fort at den lampen blir for lys i forhold til resten av rommet, og blender deg.

- Løsningen på dette er enkel. Du må fordele lyset i rommet på flere lyspunkter med lavere lysstyrke på hver lampe, sier Sollid.

Dette forhindrer det som kalles kontrastblending, det vil si at forskjellen på lys og mørke i et rom er for stor. Dette er slitsomt for øynene, og bør unngås.

- Et siste godt råd er å sørge for å ha ekstra godt lys i yttergangen. Da gir du øynene mulighet til å tilpasse seg overgangen mellom dagslys utendørs og den litt svakere belysningen inne.

Les flere tips om god belysning

Fire typer blending

1.
Direkte blending

Du blir blendet av å se direkte på en lyskilde, for eksempel en lyspære eller sola

2.
Indirekte blending

Du blir blendet av at lyset fra en lyskilde treffer en blank flate, f.eks. et speil eller et vindu, og reflekteres tilbake til deg

3.
Kontrastblending

Du blir blendet fordi kontrasten mellom store lyse flater ligger inntil store mørke flater. Et typisk eksempel er et rom med store vinduer der resten av rommet er relativt mørkt.

4.
Overgangsblending

Du blir blendet fordi øyet er tilpasset svak belysning, men blir plutselig utsatt for kraftig lys.
Typisk når du går innenfra og ut.

Vegglamper som reduserer blending

Takpendler som reduserer blending

Strap 36 taklampe - sort fra DFTP
DESIGN FOR THE PEOPLE
Strap 36 taklampe Ø36 - sort
kr 2 499
PH 5 taklampe - moderne hvit fra Louis Poulsen
LOUIS POULSEN
PH 5 taklampe Ø50 - moderne hvit
Tilbudspris kr 6 488 Vanlig pris kr 8 110

Gulvlamper som reduserer blending

Bordlamper som reduserer blending

Flowerpot VP3 bordlampe - matt mørkegrå fra &tradition
Eksklusiv for Christiania Belysning
&TRADITION
Flowerpot VP3 bordlampe H50 - matt mørkegrå
Tilbudspris kr 2 556 Vanlig pris kr 3 195
Panthella mini bordlampe - opal fra Louis Poulsen
LOUIS POULSEN
Panthella mini bordlampe - opal
kr 4 190