Behagelig lys? Ja, takk!

Målet med riktig lys er at det skal skape trivsel. En bør du unngå den klassiske fallgruven: Blending. En av de tingene folk irriterer seg mest over, er at lyset blender dem. 

Lys som ikke blender er behagelig lys. Velg derfor lamper, samt plassering, som reduserer blending. Da har du kommet langt på vei til å skape et trivelig hjem. Her får du eksperthjelp! 

Et kjennetegn på godt lys, er at du ikke tenker over at det er der. Det er først når noe ikke fungerer du begynner å legge merke til det. Om det er for mørkt, må du anstrenge deg ekstra, og om lyset skjærer deg i øynene opplever du gjerne et streif av irritasjon.

 

- God belysning handler om å unngå de situasjonene, og virker på deg helt ubevisst. Når det fungerer, sørger det for trivsel i din egen bolig, sier lysplanlegger Linda Sollid.

Hvordan redusere blending

1. Indirekte lys

Bruk lamper som gir indirekte lys. Det vil si lys som ikke når øynene direkte, men reflekteres via en flate som vegg, tak eller gulv.

2. Filtrer lyset

Bruk lamper der filtreres gjennom lampeskjermer, et deksel eller et opalglass.

3. Lyspærer

Ha flere lamper med medium sterke lyspærer heller enn få lamper med sterke lyspærer.

 

Ikke se lyspæren

Målet er altså å oppnå det behagelige lyset som bare er der. Da må du sørge for at lampene blender deg minst mulig, gjennom hvilke lamper du velger og hvor du plasserer dem.

Hovedprinsippet er at du ikke skal se direkte på lyspæren. Det oppnår du enten ved å velge lamper som gir indirekte lys, eller ved å ha lamper der skjerm eller deksel skjuler lyspæren.

- Har du for eksempel vegglamper som sender lyset opp i et hvitt tak, vil lyset reflekteres ut i rommet uten at du blir blendet, forteller Linda.

Tenk også på det samme prinsippet når du plasserer lampene. Ikke plasser lamper slik at du ser ned på lyspærene fra et trappeløp, eller slik at direktelyset fra pærene reflekteres i speil eller vindusflater.

- Veldig mange bruker dessuten briller. Lys som blender vil også skape irriterende reflekser i brilleglassene. Dette kan unngås, sier Linda.

 

Fordel lyset i rommet på flere lyspunkter, og bruk lavere lysstyrke på hver lampe. Det reduserer blending.

 

Linda Sollid,
Lysplanlegger i Christiania Belysning

Spre lyset på flere lamper

En vanlig feil mange gjør, er at de har for få lyspunkter i rommet. Etter hvert merker man at rommet er for mørkt, og kompenserer med en sterkere lyspære. Resultatet er fort at den lampen blir for lys i forhold til resten av rommet, og blender deg.

- Løsningen på dette er enkel. Du må fordele lyset i rommet på flere lyspunkter med lavere lysstyrke på hver lampe, sier Linda.

Dette forhindrer det som kalles kontrastblending, det vil si at forskjellen på lys og mørke i et rom er for stor. Dette er slitsomt for øynene, og bør unngås.

- Et siste godt råd er å sørge for å ha ekstra godt lys i yttergangen. Da gir du øynene mulighet til å tilpasse seg overgangen mellom dagslys utendørs og den litt svakere belysningen inne.

Fire typer blending

1. Direkte blending

Du blir blendet av å se direkte på lyskilden, for eksempel en lyspære eller solen. 

1. Indirekte blending

Du blir blendet av at lyset fra en lyskilde treffer en blank flate, f.eks. et speil eller et vindu, som reflekteres tilbake til deg. 

1. Kontrastblending

Du blir blendet fordi kontrasten mellom store lyse flater ligger inntil store mørke flater. Et ypisk eksempel er et rom med store vinduer der resten av rommet er relativt mørkt. 

1. Overgangsblending

Du blir blendet fordi øyet er tilpasset svak belysning, men blir plutselig utsatt for kraftig lys. Typisk når du går fra inne til ute. 

Taklamper som reduserer blending

VL 45 Radiohus taklampe Ø37 - opal
LOUIS POULSEN
VL 45 Radiohus taklampe Ø37 - opal
Tilbudspris kr 5 362 Vanlig pris kr 7 150
PH 5 taklampe Ø50 - moderne hvit
LOUIS POULSEN
PH 5 taklampe Ø50 - moderne hvit
Tilbudspris kr 7 293 Vanlig pris kr 9 725
PH Snowball taklampe - hvit
LOUIS POULSEN
PH Snowball taklampe - hvit
kr 26 995

Gulvlamper som reduserer blending

Saga gulvlampe firkantet - matt sort
Skjerm selges separat
HØVIK LYS
Saga gulvlampe firkantet - matt sort
Tilbudspris kr 1 434 Vanlig pris kr 2 049
Luton gulvlampe - sort/hvit
BY RYDENS
Luton gulvlampe - sort/hvit
kr 3 189

Bordlamper som reduserer blending

Como SC53 oppladbar bordlampe fra Tradition i brun. plassert oppå et sidebord ved siden av en stol, lys på
Oppladbar
&TRADITION
Como SC53 oppladbar bordlampe - bronse/messing
Tilbudspris kr 1 605 Vanlig pris kr 2 140
Align bordlampe - grønn
DESIGN FOR THE PEOPLE
Align bordlampe - grønn
kr 1 899