En spotskinne lyser inn mot kjøkkenskapene. Foran benken står et spsiebord med to hengende pendler over bordet.

Fredrik - et genialt skinnesystem

Et fleksibelt skinnesystem kan gjøre underverker når du skal ha god grunnbelysning hjemme.

Et fleksibelt skinnesystem kan gjøre underverker når du skal ha god grunnbelysning hjemme.

Uansett hvilket rom du skal ha lys til, kommer du langt på vei med spotskinner. Spotter gir deg muligheten til å stille lyset i den retningen du trenger det, og i en vinkel som ikke blender.

- Kjøkken, gang, stue eller bad kan alle få god og riktig belysning ved hjelp av spotskinner, sier Linda Sollid, lysplanlegger i Christiania Belysning.

Full fleksibilitet

Fordelen med å velge et skinnesystem er først og fremst fleksibiliteten. Du kan få skinnene i lengden du trenger og tilpasse antall spotthoder etter behov. Skinnene kan monteres i vinkler eller i en T, og kan dermed tilpasses uansett hvilken form du har på rommet.

– Med et system er det også enkelt å gjøre endringer dersom du bestemmer deg for å flytte på møbler eller bilder. Spotthodene kan enkelt klikkes ut og inn på skinnen og flyttes etter behov, sier Sollid.

I tillegg bør du også ha en dimmer på skinnesystemet ditt. Da kan du endre stemningen i rommet fra arbeidslys til romantisk på få sekunder.

Bilde fra et kjøkken med en hvit spotskinne som lyser inn mot kjøkkenskapene. I forgrunnen henger en takpendel over spisebordet.

Smart for takpendler

De de færreste er klar over er at skinnene også kan brukes som oppheng for hengende taklamper. Med en skinne over spisebordet eller kjøkkenøya kan du enkelt henge opp to eller flere pendler i en rekke. Da slipper du å ha flere ledninger i taket om du ikke har uttak til lampene akkurat der du vil henge dem.

– Over et spisebord med ileggsplater er dette ekstra genialt, sier Sollid.

– Da blir det superenkelt å flytte lampene litt lenger fra hverandre når du har langbord, slik at du får lys på hele bordet og ikke bare over den ene enden.

Dette trenger du for å henge pendler fra skinne:

Miks og match 

Vårt skinnesystem heter Trackline, og kommer i flere farger. Med hvit skinne og hvite spotthoder, blir lampen lite synlig i et hvitt tak. Da får lyset spille hovedrollen.

Men serien kommer også i sort og med detaljer i krom eller i tidsriktig messing. Da blir lampen et større statement i rommet, og det er fullt mulig å kombinere hvit skinne med sorte spotter, eller å ha både hvite og sorte spotter på samme skinne.

– Det er også veldig vanlig å bruke en hvit skinne i taket, men sorte pendler, forteller Sollid.

Her er det med andre ord mange muligheter.

Fredrik - komplette pakker

Fredrik - løse spotter

Fredrik - løse skinner

Fredrik - skjøter og pendeloppheng