Marcus Holter lærer videregående-elever om lys og lamperMarcus Holter lærer videregående-elever om lys og lamper

Lærer om lys

– Sammensettingen av lys i et rom er helt avgjørende for opplevelsen av rommet, sier Anne Cesilie Doksheim. Rundt henne står ungdommer fra interiørlinjen ved Sandefjord videregående og lytter interessert. De skal lære om belysning på skolen og har sin første dag i dag; en solfylt dag i mars. De har kommet til Christiania Belysning i Tønsberg for å lære om fagfeltet av de som kan.

Tekst: Emma Gerritsen

De blir møtt av to dyktige medarbeidere; Anne Cesilie og Marcus Holter. De supplerer hverandre mens de beveger seg gjennom butikken for å vise utvalget av lamper og ulike funksjoner til belysningen. Også faglærer i interiør Annette Pedersen er tilstede.

 

– Vi fikk et tips av en kollega om at dere er utrolig dyktige. Derfor tok vi kontakt, slik at våre elever får en skikkelig pangstart når de nå skal i gang med å lære om belysning selv, og til slutt lage en belysningsplan for et rom, sier Annette.

Varmt og kaldt

Marcus stopper opp ved en lampeseksjon med synlige lyspærer. – Nå skal jeg vise dere forskjell på 2700 og 3000 kelvin, sier han, mens han skrur to lyspærer inn i en sokkel etter tur.

 

– Jo høyere kelvingrad jo kaldere lys, jo lavere kelvin jo varmere lys. Nordmenn foretrekker gjerne de varmere temperaturene og forbinder det med hygge og kos, som 2700 og 2200 kelvin. Hvis vi skal simulere dagslys er det 3000 kelvin som er tingen, sier Marcus.

 

– Det mange ikke tenker på er at hvilken kelvin du velger bør harmonere med veggfargen i rommet. Har du kalde farger på veggen, bør du gå for en høyere kelvingrad enn hvis du har varme farger. Dette for å få frem riktig fargegjengivelse, sier han.

 

Elevene Steffani og Helene lytter interessert og uttrykker et lite «åh». – Vi har aldri tenkt over hvor mye temperaturen på lyspærene faktisk har å si, sier de engasjert.

Faglærer Annette setter pris på CB som fagkanalFaglærer Annette setter pris på CB som fagkanal

- Dere er utrolig flinke til å formidle kunnskap, sier Annette Pedersen, faglærer i interiør ved Sandefjord videregående.

Elevene Helene og Steffani syns belysning og lamper er kjempespennende.Elevene Helene og Steffani syns belysning og lamper er kjempespennende.

Elevene Helene og Steffani går siste året på interiørlinjen ved Sandefjord vgs. og har lært mye nytt i dag. De syns belysning og lamper er kjempespennende.

Anne Cesilie Doksheim har jobbet i Christiania Belysning i to tiår og blir ikke leiAnne Cesilie Doksheim har jobbet i Christiania Belysning i to tiår og blir ikke lei

Anne Cesilie Doksheim har jobbet i Christiania Belysning siden 2007. – Jeg har vært med på reisen fra glødepærene til LED-pærer. Belysning er et utrolig spennende fagfelt.

Blendefritt og hipt

De fortsetter omvisningen gjennom butikken, og stanser ved veggen med de ikoniske Flowerpot-lampene fra &Tradition. Lampene som er inspirert av flower power-bevegelsen på 1960-70 tallet, har erobret hjertene og hjemmene til mange og er like populære i dag som den gang. Også den nye generasjonen interiørdesignere lar seg begeistre.

 

– Disse lampene er blendefrie, det betyr at lyspæren er skjermet på en måte som gjør at du ikke blir blendet av dem. I dette tilfelle er de dekket til med en liten kuppel. I andre tilfeller kan opalfarget glass eller en skjerm forhindre blending, forklarer Marcus.

Oppladbare Flowerpot VP9 i butikkOppladbare Flowerpot VP9 i butikk
Hele pakka

Ferden går videre til veggen med Fredrikskinner.

 

– Det er gjerne de flotte interiørlampene som folk legger merke til, men for at de skal få skinne krever det at resten av rommet har riktig belysning. Da er det viktig at vi har god grunnbelysning, som for eksempel Fredrikskinner kan bidra med, sier Anne Cesilie.

 

– Optimal grunnbelysning i kombinasjon med både gode leselamper og noen skikkelig flotte blikkfangere kan gjøre magi i et rom, sier hun, og kan videre fortelle at behovet for lys endrer seg når man blir eldre, noe som også er viktig å ta høyde for.

Driftsleder Marcus forteller om spotpærer og lysskinnerDriftsleder Marcus forteller om spotpærer og lysskinner

Marcus Holter viser frem veggen med Fredrikskinner, som er fantastisk for å få god grunnbelysning. 

Strålende fornøyd

Radarparet åpner opp for spørsmål etter endt omvisning, mens elevene og lærerne går rundt og kikker.

 

Lærer Annette er godt fornøyd og syns det har vært veldig informativt.

– Dere er utrolig dyktige til å formidle kunnskap, sier hun.

 

Også Marcus og Anne Cesilie er fornøyde.

 

– Dette bør vi gjøre mer av, sier de nærmest i kor. Det er kjempestas å lære den nye generasjonen og god belysning og veldig hyggelig at de valgte oss som aktør til å gi dem innføringen i faget, sier de når skoleklassen har gått ut i den solfylte dagen med hodet fylt med ny kunnskap.

 

Kanskje de har klart å så noen frø hos neste generasjons belysningsspesialister?


Om oss

Christiania Belysning er en faghandel innen belysning etablert i 1989. Christiania Belysning har 15 butikker, en nettbutikk og en digital rådgivningstjeneste, lysplanlegging.

Vi tar stolthet i belysningsfaget og våre medarbeidere har høy kompetanse innen belysning. Vi vil gjøre det inspirerende og enkelt å kjøpe belysning. Hos oss finner du designlamper og kvalitetslamper til alle rom.