Pusse opp? Slik får du riktig belysning

Mange synes lamper er det vanskeligste når de skal pusse opp. Her er våre tre beste råd for at du skal lykkes med belysningen.
Slik får du godt lys i hjemmetSlik får du godt lys i hjemmet

- Godt lys i boligen sikrer trivselen for dem som bor der. Det er faktisk sånn at lyset påvirker oss både fysisk og psykisk, forteller belysningsspesialist Linda Sollid, som jobber som lysplanlegger.

Det betyr at hun hjelper folk å finne den beste løsningen for belysning tilpasset hjemmet sitt. 

Her er Lindas tre beste tips. 

1. 

Det er viktig å ha nok lys.

2.

Det er viktig å ha et behagelig og blendingsredusert lys

3.

Det er viktig å ha lys og lamper som gir en god stemning

Nok og variert lys

Derfor er planleggingen av belysning en viktig del i et hvert oppussingsprosjekt. Og det er enklere enn mange tror å få god belysning du kan leve med i mange år. Følger du tre enkle prinsipper, er du kommet veldig langt på vei.

- Den vanligste feilen i norske hjem er at man ikke har nok lys. Når man har for lite lys, minsker konsentrasjonen og oppmerksomheten. Det er rett og slett lettere å gjennomføre de dagligdagse oppgavene når lyset spiller på lag med deg, sier Linda.

For å få nok lys, er det viktigere med godt plassert lys fra flere lampepunkter enn styrken i hver enkelt lampe. Lys i ulike høyder som lyser opp ulike flater skaper dynamikk i rommet. En taklampe kombinert med en vegglampe gir bedre lys enn om alt kommer fra taket.

Dersom du pusser opp helt fra bunnen av, er det derfor lurt å sørge for at du har nok lyspunkter eller stikkontakter til å kunne fordele lampene i rommet.

- Planlegg belysningen for den mørkeste tiden på året. Det er da du trenger den mest, sier Sollid.

Godt lys i boligen sikrer trivselen for dem som bor der. Det er faktisk sånn at lyset påvirker oss både fysisk og psykisk.

Linda Sollid - lysplanlegger i Christiania Belysning

 

Unngå blending

Alle kjenner følelsen av å myse mot sola utendørs, men man tenker ikke over at det samme skjer i mindre skala inne. Når øynene dine blir utsatt for sterkt lys, blir det mer ubehagelig å se. Dette er en effekt som bare forsterker seg med alderen.

- Mange eldre skrur ned lyset og sitter i mørke leiligheter fordi de synes det er ubehagelig å ha lyset på. Men med riktige lamper, kan man lett redusere eller helt unngå dette, sier Sollid.

Løsningen er å velge enten lamper der lyset reflekteres via tak, vegg eller gulv, eller lamper der lyset filtreres gjennom skjerm, deksel eller opalglass.

- En vanlig feil er at man synes det er for lite lys i rommet og setter inn en sterkere lyspære. Det fører nesten alltid til blending. Løsningen her også er å fordele lyset over flere lyspunkter i rommet, forklarer Linda.

1. Grunnbelysning

Det jevne lyset i rommet som sikrer at du har nok lys til f.eks. rengjøring.


Løses ofte med taklamper, downlights eller vegglamper

2. Funksjonsbelysning

Fokusert, ekstra sterkt lys som skal dekke et område der du utfører en oppgave. 


Løses ofte med takpendler, spotskinner eller leselamper til gulv, bord og vegg.

3. Stemningsbelysning

Lyset som roer ned og understreker en stemning og følelse.

Løses ofte med bordlamper, gulvlamper og vegglamper.

Husk stemningslyset

Det holder ikke bare å sørge for nok lys, du trenger også lys som skaper stemning. Når mørket senker seg utenfor vinduet, vendes blikket innover. Oaser av lys kombinert med andre områder i skygge gir en intim atmosfære som inviterer til egentid eller hyggelige samtaler.

- Neddimmet, varmt lys fra lamper plassert lavt i rommet legger til rette for en god døgnrytme og bedre søvnkvalitet, forklarer Linda.

Dette er typisk bordlamper, gulvlamper eller vegglamper, og det er her du velger lampene som også er en del av interiøret i stuen.

- Et annet godt tips er å bruke retningsstyrt lys til å fremheve noe du er spesielt fornøyd med i rommet. Har du en lekker trapp? Sett lys på den. En tapetsert vegg? Sett lys på den. Dette hjelper deg å fremheve det du har investert i når du pusser opp, og gir hjemmet ditt en individuell stil, sier Linda.

Huskeliste for lamper når du pusser opp

  1. Sørg for å ha flere lamper i rommet og at disse er plassert i ulike høyder – tak, vegg, gulv
  2. Velg lamper der du ikke ser direkte i lyspæren
  3. Velg flere lamper heller enn få lamper med sterke lyspærer
  4. Bruk funksjonsbelysning ved soner der du gjør bestemte oppgaver
  5. Ha dimmer på lyset i boligens oppholdsrom, gjerne flere som styrer ulike soner
  6. Når du har nok lys ved hjelp av grunnbelysning og funksjonsbelysning, legg til lampene som skaper ro og stemning
  7. Sett lys på elementene i rommet du er mest fornøyd med for å fremheve og understreke din individuelle stil

Kanskje du også er interessert i: