En nybygget hytte i Hemsedal som var et kjærlighetsprosjekt der ingen detaljer ble overlatt til tilfeldighetene. Bestillingen var å skape god belysning som ikke tok for mye fokus fra arkitektur og utsikt.En nybygget hytte i Hemsedal som var et kjærlighetsprosjekt der ingen detaljer ble overlatt til tilfeldighetene. Bestillingen var å skape god belysning som ikke tok for mye fokus fra arkitektur og utsikt.

Hytta ble bygget på en fantastisk utsiktstomt, og arkitekturen er nordisk med rene linjer og gjennomgående bruk av mørke materialer. Store vinduer lar naturen spille hovedrollen som dekorelement – vinduene erstatter kunsten på veggen.

- Bestillingen her var å skape god belysning som ikke kom i veien for arkitektur og rene linjer. Belysningen skulle harmonere, men ikke skape uryddighet. Være god, men synlig bare på de stedene der man velger det. Samtidig var det viktig at lampene som ble valgt harmonerte med stilen, forklarer Linda som var lysplanleggeren i dette prosjektet.

 

Prosjektet hadde flere elementer som gjorde belysningen utfordrende, noe som var grunnen til at en lysplanlegger ble involvert tidlig i prosessen. Mørke vegger tar mye av lyset og store vindusflater krever riktig plassering av armaturer for å unngå reflekser. I tillegg har hytta skråtak og stor takhøyde, noe som også stiller krav til hvilke armaturer som kan brukes.

 

- I dette prosjektet har vi skapt god grunnbelysning gjennom en kombinasjon av kraftige LED-profiler og downlights. Da er det større spillerom til å velge de dekorative lampene som harmonerer med stilen ellers og gir wow-effekten, sier Linda.


Stue

Det er utfordrende å få nok grunnbelysning i et rom med så mørke materialer som her. Vi valgte å løse dette med kraftige LED profiler som følger rommets form og understreker arkitekturen. Disse er svært effektive og sørger for nok lys, og de kan også dimmes. Med grunnbelysningen på plass, stod vi friere til å velge tilleggslamper som understreker rommets stil. De fem glasspendlene er montert i en klynge, og blir et lekkert designelement, i tillegg til at de gir mykt og stemningsfullt lys. En leselampe på veggen sørger for godt lys i sofaens lesekrok.​

Kjøkken

Kjøkkenet er i åpen løsning med stuen, og det er viktig at belysningen her ikke blender. Grunnbelysningen er løst med de samme kraftige LED-profilene som i stuen, her kombinert med downlights i taket. Det er valgt doble downlights, og disse lyser både inn i skapene og vasker veggen over skapene i lys for en spennende effekt. Over arbeidsflaten er det hengt pendler for å trekke lyset ned på benken der det er behov for det. Pendlene som er valgt er slanke, med god funksjonalitet og en finish som harmonerer med stilen for øvrig. ​

Spiseplassen

Ved spiseplassen skal det være stemningsfull belysning. Her er det løst med en kombinasjon av downlights som lyser opp den lekre peisen, og takpendler som bringer lyset ned over bordflaten og samtidig gir lys i rommet. Takpendlene har ikke synlig lyspære, men et lys som sprer seg langs spilene og skaper en stemningsfull effekt. Lyset kan også dimmes. ​

Stue detalj

Å kombinere flere pendler sammen blir nærmeste som en kunstinstallasjon i rommet.​

Spiseplassen detalj

En dobbel downlight vasker peisveggen i lys, og understreker det vakre materialvalget.​

Inngangsparti

Når man har takhøyden til det, er det flott med en stor, monumental lysekrone som hever inntrykket av gangen med det lille ekstra. Her er den kombinert med grunnbelysning i form av downlights i taket for å sørge for nok lys.​

Soverom

Her er grunnbelysningen i rommet løst med downlights i taket, kombinert med gode leselamper over sengen. Det er valgt mørke lamper som passer inn i interiøret, og med god funksjonalitet. ​

Baderom 1

På badet er det viktig med et godt opplyst speil og god belysning i dusjen. Her er det valgt downlighs i dusjen og et speil med innebygget lys, en ryddig kombinasjon. Lyset kan dimmes for å skape stemning.

Baderom 2

På dette badet er det skråtak og stor takhøyde, så da har vi gått for LED-profiler i dusjen fremfor downlights. 

Trapperom

Her har vi valgt en kombinasjon av downlight i taket og innebygde veggarmaturer for å sørge for at man ikke slår borti lampene i en smal trapp. Dette gir en spennende effekt av lys og skygge, understreker materialene og gjør at trappen fremstår nesten som et kunstverk i rommet. Godt lys i trappen er viktig for sikkerheten, og med veggarmaturene har vi forsterket lyset på første og siste trinn for å minske sjansen for å trå feil.

Grunnbelysning detalj

Her ser vi hvordan kombinasjonen av LED profiler og downlights jobber sammen for å sørge for grunnbelysningen i rommet. Lyset fra downlightene lyser inn mot veggen og understreker det gjennomførte materialvalget i hytta.​

Kosekroken utendørs

Her er det valgt to utelamper som gir en spennende og stemningsfull effekt på veggen. Lampene har ikke synlig lyspære, og blender derfor ikke. 

Garasje

Her er det lagt en LED profil over innkjøringen til garasjen som gir godt lys og understreker hyttas arkitektur. Vegglamper langs trappen sørger for at du ser hvor du går, og gir en stemningsfull effekt. 

Terrasse

På terrassen er det rom for en god og variert utebelysning. Downlights sørger for godt lys ved inngangspartiet, og to vegglamper sikrer lyset på flaten der trappen møter terrassen. To flyttbare utelamper gir fleksibilitet for endring når man flytter på utemøblene.

Få stilen

I dette prosjektet er det brukt mye grunnbelysning i form av downlights og LED-profiler. Dette er produkter du får tilgang til i møtet med lysplanlegger. Under finner du lamper tilsvarende de som er brukt i prosjektet.

Como S53 oppladbar bordlampe i bronse på et sidebord i en stue
&TRADITION
Como SC53 oppladbar bordlampe - bronse/messing
Tilbudspris kr 1 712 Vanlig pris Veil. pris kr 2 140