Hvordan få nok lys i din bolig?

Den vanligste feilen nordmenn gjør med lys, er at de har for lite av det. Men hva er nok lys, og hvordan kommer du dit? Her er våre tre enkle huskeregler.
&Tradition Copenahgen SC14 gulvlampe stålampe &Tradition Copenahgen SC14 gulvlampe stålampe
Slik får du godt lys i hjemmet - PH5 taklampeSlik får du godt lys i hjemmet - PH5 taklampe

- Godt lys i boligen sikrer trivselen for dem som bor der. Det er faktisk sånn at lyset påvirker oss både fysisk og psykisk, forteller belysningsspesialist Linda Sollid, som jobber som lysplanlegger.

Det betyr at hun hjelper folk å finne den beste løsningen for belysning tilpasset hjemmet sitt. 

Her er Lindas tre beste tips. 

1. 

Ha flere lamper i rommet heller enn få lamper med veldig sterkt lys. Antallet vil variere etter størrelse på rommet, men tenk minimum tre lamper og per rom, og mer i rom som stue og kjøkken.

2.

Det er viktig å ha et behagelig og blendingsredusert lys

3.

Begynn med å plassere lampene som gir grunnbelysningen i rommet. Legg på funksjonsbelysning der du trenger det. Du skal da kunne gå gjennom rommet og føle det er nok lys i alle soner.

Flere lamper

Vi nordmenn tilbringer mye av tiden vår innendørs, og da er vi helt avhengig av kunstig lys. Særlig i den mørke tiden av året er lampene du har hjemme helt nødvendige for at du skal kunne gjennomføre de mest dagligdagse gjøremål.

- Har du for lite lys under oppgaver som vasking, matlaging eller lesing, er det vanskeligere å konsentrere seg, og arbeidet føles tyngre, sier Linda.

Dette er hverdagen for veldig mange, og hovedårsaken er at man har for få lyspunkter i et rom.

- Det er ikke nok å sette opp én lampe i taket som lyser kraftig. Dette skaper soner som ligger i skygge, og det er anstrengende for øynene. Flere lamper sprer lyset, og gir deg jevnere belysning.

Lys som møter lys fra ulike punkter og høyder, skaper dynamikk i rommet.

 

Linda Sollid - lysplanlegger i Christiania Belysning

 

Lys i ulike høyder

I tillegg til flere lamper, bør man også sørge for man har lamper montert i ulike høyder. Typisk betyr dette å kombinere taklamper med vegglamper. Da får du lamper som kaster lys i ulike retninger, noe som gjør at rommet «fylles opp» med lys.

- Lys som møter lys fra ulike punkter og høyder, skaper dynamikk i rommet, forklarer Linda.

Bruker du bare taklamper, blir det lett noen mørke kroker i rommet. Bruker du bare vegglamper, kan det fort bli for lite lys langs gulvet. Begge deler får rommet til å virke mindre enn det egentlig er, og kan gi det følelsen av å være innestengt.

- Lys påvirker trivselen vår, og det skjer helt ubevisst, sier Linda.

1. Grunnbelysning

Det jevne lyset i rommet som sikrer at du har nok lys til f.eks. rengjøring.


Løses ofte med taklamper, downlights eller vegglamper.

2. Funksjonsbelysning

Fokusert, ekstra sterkt lys som skal dekke et område der du utfører en oppgave. 


Løses ofte med takpendler, spotskinner eller leselamper til gulv, bord og vegg.

3. Stemningsbelysning

Lyset som roer ned og understreker en stemning og følelse.

Løses ofte med bordlamper, gulvlamper og vegglamper.

Trinn for trinn

Kombinasjonen av taklamper og vegglamper vil gi deg det som kalles rommets grunnbelysning, og å sørge for dette er trinn én når du planlegger lyset i et rom.

Trinn to er funksjonslyset, det vil si lampene som gir arbeidslys i soner der du skal utføre en bestemt oppgave. Når disse to elementene er på plass, skal du kunne gå gjennom rommet og oppleve at det er behagelig lyst overalt. Da kan du til slutt legge til stemningslyset, det vil si lampene som skaper stemning og personlighet i rommet.


Kanskje du også er interessert i: