Alt om grunnbelysning

Designline lysskinner fra Antidark på et kjøkken. FotoDesignline lysskinner fra Antidark på et kjøkken. Foto

De diskre lampene som gir nok lys

Den vanligste feilen nordmenn gjør med lys er at vi har for lite av det. Grunnbelysning er lampene som ikke skal synes godt, men sørger for at du har nok lys i rommet. Kombinasjonen av grunnbelysning, funksjonslys og stemningslys gir god belysning. 

Lysplanleggerne Linda og Annette tar deg med i grunnbelysningens univers. Her er en guide til deg om grunnbelysning. 

 


Hva er god belysning?

God belysning får du når du kombinerer grunnbelysning med funksjonslys og stemningslys på en velbalansert og gjennomtenkt måte.

En lampe kan nemlig ikke gjøre hele jobben, og du trenger en kombinasjon av flere produkter for å få godt lys. I tillegg må produktene plasseres på riktige steder og i riktige høyder for at de skal gjøre en optimal jobb for deg. Målet er at du opplever belysningen som behagelig, nyttig, god og fin. 

Grunnbelysning

  • Grunnbelysning består typisk av spotter, spotskinner, downlights, taklamper og vegglamper. 
  • Grunnbelysning er den første komponenten som danner grunnlaget og skal gi nok lys til rommet. 
  • Grunnebelysning er gjerne den usynlige belysningen. Lyset det gir er viktigere enn hvordan produktet ser ut. Grunnbelysningsprodukter er gjerne diskre og stilnøytrale. 

Funksjonslys

  • Funksjonslamper er typisk taklamper og leselamper.
  • Funksjonslys er en type belysning som er sentrert og ekstra sterkt, og som er ment å dekke et spesifikt område der du utfører en oppgave.
  • Dette kan for eksempel være en leselampe som gir lys ned på boken, eller arbeidslys over kjøkkenbenken.

Stemningslys 

  • Stemningslys kommer fra lampene som gjør det hyggelig å være i rommet og gjerne gir en lun stemning. Det kan være bordlamper, taklamper, gulvlamper og vegglamper. 
  • I tillegg er disse lampene gjerne estetisk vakre og fungerer like mye som interiørelementer i seg selv, og skal understreker stilen.
  • For at stemningslampene skal få skinne, trenger du å ha grunnbelysningen på plass. 
Se et kundeprosjekt en stue med god grunnbelysning. Se et kundeprosjekt en stue med god grunnbelysning.

Her er det spotskinner som står for grunnbelysningen. Spottene er vinklet spesifikke steder for å dra oppmerksomhet dit, samt utvide romfølelsen. Ved siden av sofaen er det en leselampe, altså funksjonslys. 

Flavia lamper - se herFlavia lamper - se her

Flavia bordlampe er en typisk stemningslampe. Den er svært vakker og et interiørelement i seg selv. Flavia sprer et nydelig atmosfærisk lys i rommet, samtidig som det understreker en stil. 


Hva er prinsippene for grunnbelysning?

Grunnbelysning handler først og fremst om lyset og lyseffekten produktene gir, og ikke så mye om hvordan produktene ser ut. 

Grunnbelysning skal ikke blende

Prinsippene for god grunnbelysning er å sørge for tilstrekkelig lys i rommet, uten at det blender eller skaper skygger.

Riktig lyskilde og plassering

Det er viktig å velge riktig type lyskilde og plassere lampene på en hensiktsmessig måte for å oppnå jevn belysning i hele rommet.

Tilpass belysning med dimmer

Det kan være lurt å velge lamper med justerbar lysstyrke eller dimmerfunksjon, slik at du kan tilpasse belysningen etter behov og aktivitet i rommet.

Tenk på fargegjengivelse

Det er også viktig å tenke på fargegjengivelse og lysfarge, da dette kan påvirke stemningen og opplevelsen av rommet. Her spiller kelvin eller lysfarge en sentral rolle. 


Hvilke produkter gir grunnbelysning

  • Grunnbelysningsprodukter er gjerne mer teknisk avanserte enn andre lamper. Produktene fordrer god kunnskap om produktenes egenskaper, plassering og tilkobling.
  • De aller fleste har derfor godt av å få profesjonell hjelp. Hos oss kan du snakke med våre lysplanlegger gjennom den digitale tjenesten Lysplanlegging. Lysplanlegger veileder og rådgir deg i alt fra produktvalg til plassering av produktene i ditt hjem. 
Spotskinner gir fleksibel grunnbelysning
  • Spotskinner er en super løsning for grunnbelysning.
  • Det består av en skinne som du fester et valgt antall spotter til.
  • Disse spottene kan flyttes på og er fleksible, slik at du kan få lyset akkurat der du trenger.
  • Du kan også henge pendellamper fra skinnesystemet i et pendeloppheng. 
  • Spotskinner er stilnøytrale og diskrete, og gir fleksibiliteten til å lage en god lysløsning tilpasset ditt hjem. 
  • Hos oss får du to skinnesystem: Fredrik og Designline. 
Downlights 
  • Downlights er en type innfelt eller utenpåliggende taklampe som gir et konsentrert og retningsbestemt lys nedover.
  • De er vanligvis montert i taket. Downlights er et typisk grunnbelysningsprodukt. 
Spotter
  • Spotter er en type lampe som gir et konsentrert og retningsbestemt lys.
  • De kan være montert i taket, på veggen eller på en skinne, og kan justeres og vinkles for å gi lys der det trengs. 
LED lister
  • LED-list er en type belysning som består av en rekke små LED-dioder montert på en fleksibel eller stiv list. 
  • Den kan monteres på ulike steder, som under kjøkkenskap, langs vegger og tak. 
Utforsk Easy fra AntidarkUtforsk Easy fra Antidark

Her ser vi de fleksible Easy-spottene til Antidark. Spottene kan vris 360 grader og vippes. På den måten får du lyset akkurat der du trenger. Kommer som enkel, dobbel og trippel spot. 

Se grunnbelysning i hytteprosjektSe grunnbelysning i hytteprosjekt

Her ser vi hvordan kombinasjonen av LED profiler og downlights jobber sammen for å sørge for grunnbelysningen i rommet. Lyset fra downlightene lyser inn mot veggen 

Taklamper
  • Taklamper som er et grunnbelysningsprodukt er ofte plafonder, altså taklamper som sitter helt tett opp i taket. 
  • Taklamper som gir grunnbelysning er vanligvis lamper som sprer lyset jevnt utover rommet. Funksjonen til lampen er å bidra til at rommet får nok lys. 
  • Om og hvilke type taklamper som passer som del av grunnbelysningen hos deg, kommer an på de andre belysningsproduktene, fargene og funksjonen til rommet m.m.
Vegglamper
  • Vegglamper som gir grunnbelysning er lamper som gir lys til rommet uten å oppleves som forstyrrende eller ubehagelig. 
  • Dette er vegglamper som skjuler lyskilden. Det kan være lamper som sprer lyset ut i rommet gjennom en skjerm av ulike materialer. Det kan også være lamper som gir indirekte lys, altså gir romlys via vegg.
  • Hvilken vegglampe du trenger som del av grunnbelysningen kommer an på sammensettingen av resten av belysningen, fargene på veggene, vinduer, rommets størrelse og funksjon. 

Hvordan skal jeg bygge opp belysningen? 

Hvordan du plasserer lampene er helt avgjørende for sluttresultatet. Det er viktig at lyset oppleves behagelig og ikke blender deg. Lys som møter lys fra ulike punkter og høyder skaper også en dynamikk i rommet. 

Start med grunnbelysningen

Begynn med å plassere lampene som gir grunnbelysningen i rommet. Altså de produktene som er diskrete og ikke syns så godt, men skal danne grunnlaget for resten av belysningen. 

Bygg på med funksjonslys

Funksjonslampene er lampene som har en dedikert funksjon, eksempelvis leselamper, lampe over spisebord, over kjøkkenøy o.l. Rett og slett de lampene som gjør at du kan utføre (arbeids)oppgaver. 

Avslutt med stemningslys

Stemningslampene er de lampene som skal gi en varm og lun stemning til rommet, og også fyller en estetisk funksjon. De er gjerne en del av interiøret og understreker stilen du har hjemme.


God grunnbelysning med Lysplanlegging 

Les mer og book lysplanlegging herLes mer og book lysplanlegging her

Vi hjelper deg med belysning

 

Det er ikke alltid like enkelt å finne ut av den beste lysløsningen selv. Derfor har vi en digital rådgivningstjeneste Lysplanlegging. Sammen med våre lysplanleggere finner du løsninger som passer til ditt hjem, budsjett og behov. 

Lysplanlegger hjelper deg med hvilke produkter som er smarte å bruke og hvor disse skal plasseres, slik at du får godt og riktig lys hjemme. 


Eksempler på god grunnbelysning

Våre lysplanleggere har hjulpet mange kunder med å få optimale lysløsninger, som starter med det grunnleggende: Grunnbelysningen. Her kan du se forskjellige prosjekter der lysplanleggerne har planlagt belysningen - alt fra enkeltrom til hele hytter og hjem. 

Se lysplanleggingsprosjekt av en hytte i HemsedalSe lysplanleggingsprosjekt av en hytte i Hemsedal
Se kundeprosjekt herSe kundeprosjekt her

FAQ

Hva er forskjellen mellom grunnbelysning og funksjonslys?

  • Forskjellen mellom grunnbelysning og funksjonslys er at grunnbelysning er ment å gi jevn og generell belysning i et rom, mens funksjonslys er ment å gi ekstra lys til spesifikke områder der du utfører en oppgave.

Hvilke typer lamper egner seg best for grunnbelysning?

  • Lamper som egner seg best for grunnbelysning er vanligvis lamper som sprer lyset jevnt utover rommet, som for eksempel spotskinner og spotter, downlights, LED-lister, taklamper, og vegglamper. 

Hvor mange lamper trenger jeg for å oppnå tilstrekkelig grunnbelysning i et rom?

  • Antall lamper som trengs for å oppnå tilstrekkelig grunnbelysning i et rom avhenger av størrelsen på rommet og lysstyrken på lampene. Generelt sett bør du ha minst en lampe per 10 kvadratmeter.

Hva er den beste plasseringen for lamper som gir grunnbelysning?

  • Den beste plasseringen for lamper som gir grunnbelysning er vanligvis i taket eller på veggen, avhengig av type lampe og rommet.

Hvilken type lyskilde bør jeg velge for grunnbelysning?

  • Når du velger lyskilde for grunnbelysning, bør du velge en som gir et jevnt og behagelig lys, og som har en god fargegjengivelse.

Hva er den beste lysfargen for grunnbelysning?

  • Den beste lysfargen for grunnbelysning avhenger av rommet og formålet med belysningen. Generelt sett er varmhvitt lys (2700-3000 kelvin) godt egnet for de fleste rom. Et klarere lys som nærmere seg dagslys (4000K - 6000 kelvin) kan være hensiktsmessig i noen tilfeller, men er særlig egnet for funkjsonslamper, og til lys på kjøkken og bad. I Norge bruker de fleste 2700 og 3000 kelvin. 

Hvilke faktorer bør jeg ta hensyn til når jeg velger lamper for grunnbelysning?

  • Når du velger lamper for grunnbelysning, bør du ta hensyn til rommets størrelse, form og funksjon, samt din personlige smak og stil.

Hva er forskjellen mellom downlights og spotskinner når det gjelder grunnbelysning?

  • Forskjellen mellom downlights og skinnesystem er at downlights er mindre fleksibelt. Downlights sitter fastmontert, mens et skinnesystem gir deg fleksibiliteten til å endre plasseringen på skinnene dersom du ommøblerer. 

Hvor kan jeg få hjelp til å velge riktig lampe for grunnbelysning?

  • Hvis du trenger hjelp til å velge riktig lampe for grunnbelysning, kan du kontakte en av våre lysplanleggere som driver med lysrådgivning på fulltid. De er eksperter på å finne de beste produktene som passer ditt rom og budsjett, samt plassere disse riktig i rommet. 

Trenger du hjelp til montering? 

Vi håper du kom i mål med å finne grunnbelysningsprodukter og/eller har fått gode råd fra våre Lysplanleggere! Neste steg er å montere dem. Hos oss får du monteringstips. Her må gjerne en sertifisert elektriker engasjeres. 


Kanskje du også er interessert i: