En utleieleilighet i en kjeller der huseier ønsket å skape en god grunnbelysning som samtidig er fleksibel og kan tilpasses ulike leietakeres behov.En utleieleilighet i en kjeller der huseier ønsket å skape en god grunnbelysning som samtidig er fleksibel og kan tilpasses ulike leietakeres behov.

Her skulle vi belyse en lys og romslig kjellerleilighet der stue, spisestue og kjøkken er kombinert i en åpen løsning. Fordi det er en utleieleilighet, er det hyppigere utskifting av hvem som bor der. Huseier ønsket derfor en fleksibel løsning der leieboeren selv kan tilpasse belysningen etter hvor de plasserer møbler og bilder på veggene.

 

Huseier ønsket heller ikke legge altfor mye penger i prosjektet, så her er det satt et begrenset budsjett, og lysplanlegger har jobbet for å skape en god løsning innenfor dette budsjettet. 

 

- Løsningen her var å bruke et skinnesystem der spottene kan flyttes på skinnen etter behov. Det gir både god grunnbelysning og full fleksibilitet. Kombinert med en god leselampe og en dekorativ bordlampe, gir dette nok lys og et rom som er behagelig å leve i, sier Linda, som var lysplanlegger her. 


Spiseplassen

Skinnesystemet sørger for grunnbelysningen gjennom lys som reflekteres fra vegger og gulv. Spottene kan enkelt flyttes på etter hvor ting henger på veggen. Taklampe over bord mangler fordi leieboeren enda ikke hadde flyttet inn.

TV-sonen

På denne veggen er det både TV og bilder, så her er det viktig å vinkle spottene riktig så de ikke reflekteres i glasset på bildene. En dimbar bordlampe på benken sørger for at lyset spres i ulike høyder.

Fredrik skinnesystem

Her brukes et skinnesystem til å lyse opp bilder og en plante. I tillegg reflekteres lys ut i rommet fra de lyse veggene, og bidrar til grunnbelysningen. Merk at spottene er plassert der det er behov for lys, ikke symmetrisk.​

Sofa-sonen

En spotskinne lyser opp bildene på veggen, og gir samtidig lys ut i rommet. Her har man valgt en kraftig leselampe som gir godt leselys i sofakroken. ​

Kraftig leselys

En kraftig leselampe kan fort virke ubehagelig om den lyser alene. Her har vi brukt en ekstra spot som lyser opp veggen bak gulvlampen. Det gjør det langt mer behagelig å lese eller gjøre håndarbeid.

Alternativ gulvlampe

Her har man i stedet for den kraftige leselampen, satt inn en gulvlampe med tre hoder. Spotten som lyste inn i hjørnet er erstattet av to av lampens hoder, mens det tredje brukes som leselys.

Fredrik skinnesystem

Skinnen er lagt langs hele rommets lengde, og spottene er plassert der det er behov for lyset. Spottene kan enkelt flyttes på skinnen, noe som gir full fleksibilitet for andre plasseringer av møbler.​

Åpen løsning

Leiligheten har en åpen løsning og lyse farger. Dette gjør et skinnesystem velegnet til å lyse opp rommet. ​Hvit skinne i hvitt tak gjør at skinnen er diskret.

Åpen løsning

Her er det brukt pærer med trinnvis demping, noe som gir mulighet til å stille inn styrken på lyset uten at det er montert dimmer. ​

Før:
Denne leiligheten hadde kun én taklampe som skulle gi lys til hele rommet. Merk hvordan lyset ikke rekker hele veien ut til hjørnene, og hvordan veggene virker nesten grønne i det gule lyset fra lyspæren som er valgt.

Etter:

På etterbildet er lyset på maks lysstyrke, velegnet når du for eksempel skal vaske. Lyspærene har en fargetemperatur på 3000K, som gir fint lys mot den lysegrå veggen.​

Få stilen

Under finner du lampene som er brukt i dette prosjektet.

Fredrik startpakke 3 lys - matt hvit
HØVIK LYS
Fredrik startpakke 3 lys - matt hvit
Tilbudspris kr 1 280 Vanlig pris kr 1 829
Fredrik startpakke 5 lys - matt hvit
HØVIK LYS
Fredrik startpakke 5 lys - matt hvit
Tilbudspris kr 2 022 Vanlig pris kr 2 889
Glossy bordlampe
DESIGN FOR THE PEOPLE
Glossy bordlampe - marmor/glass
kr 3 499
Tosca-1 gulvlampe - helsort
HØVIK LYS
Tosca-1 gulvlampe - helsort
kr 1 769
Dea leseskjerm - muskat
HØVIK LYS
Dea leseskjerm - muskat
kr 439
Dea leseskjerm - beige
HØVIK LYS
Dea leseskjerm - beige
kr 439