Alt om LED-lys

LED lys er den største endringen som har skjedd for lysfaget siden oppfinnelsen av lyspæren. Med LED belysning har man fått langt større kreativt spillerom, både til hvordan man lyssetter rom og til hvordan man kan lage lamper. I tillegg reduserer LED lyspærer strømbruk kollosalt. 

Med LED lyspærer og LED-lamper reduserer du strømbruken med omtrent 90 prosent, sammenlignet med glødepærene!

I tillegg krever LED mindre plass og man har større spillerom i farger. 

Led belysning er rett og slett fremtidens belysning.

Fordeler med LED lys

Det er mange fordeler med LED lyspærer sammenlignet med glødepærer og halogenpærer:

 1. LED belysning er mer miljøvennlig. De har lenger levetid og lavere strømforbruk enn tradisjonelle pærer. De inneholder heller ikke kvikksølv, slik en del sparepærer gjorde.
 2. LED avgir mindre varme. Dette øker brannsikkerheten og det er mindre sjanse for at du brenner deg. Det er også langt mer behagelig å sitte under en lampe med LED lys.
 3. LED belysning er langt mer robust. De tåler temperatursvingninger og vibrasjoner langt bedre, noe som er praktisk blant annet utendørs og for taklamper i en underetasje som er utsatt for risting når folk går på gulvet i etasjen over.
 4. LED belysning varer lenger. Ikke alle lamper er like lette å skifte lyspære i. Med LED pærer trenger du ikke skifte så ofte.
 5. LED har svært lite UV-lys. Det ultrafiolette lyset er det som gjør at tekstiler eller malerier falmer. Med LED skjer ikke dette.

Hva er LED lys

 • LED er en forkortelse for det engelske begrepet Light Emitting Diode, på norsk direkte oversatt til lysemitterende diode, eller lysdiode. Kilde: Store Norske Leksikon
 • LED var i bruk allerede på 1960-tallet, men da kun som små lys på for eksempel fjernkontroller. Det er først de senere årene teknologien har blitt god nok til å kunne brukes til belysning. 

 • I dag finnes det LED lys til de aller fleste formål, og med inntoget av LED har man fått et helt nytt kreativt spillerom.

 • Der de tradisjonelle glødepærene lyste ved at det ble sendt strøm gjennom en tynn glødetråd, er det mange små lysdioder som gjør at en LED lyspære eller en LED lampe gir lys. Dette betyr at LED pærer ikke har noen bevegelige deler, noe som gjør dem mer robuste enn "gammeldagse" lyspærer.

FAQ - Ofte stilte spørsmål

Kan jeg dimme LED lys?
Mange LED lamper og lyspærer kan dimmes, men ikke alle. Sjekk merking på pakningen for å være sikker. Alle dimmere har også en minimums- og maksimumsbelastning i watt de virker på. Du kan derfor oppleve at gamle dimmere ikke virker med LED lyspærer fordi pærene har lavere watt enn dimmerens minimumsbelastning.

 

Hva betyr integrert LED?
Integrert LED vil si at diodene som lyser er en del av selve lampen. Som regel betyr dette at når lampen slutter å lyse, må du bytte ut lampen, ikke bare en lyspære. I praksis betyr egentlig dette at selve lampen er lyspæren. Fordelen er at man har større spillerom når man designer lampen. Løse LED lyspærer som monteres i lamper du har fra før, kalles retrofit LED. Disse kan skiftes ut.

Må jeg bytte lampe for å gå over til LED?
Nei. Det finnes i dag LED lyspærer som erstatter det meste av vanlige lyspærer. Men det kan hende du må bytte dimmer for å få en modell som har minimumsbelastning lav nok til å håndtere den lavere wattstyrken på LED lyspærer.

 

Gir LED pærer dårligere lys enn andre pærer?
Nei. For noen år siden var LED pærer gjerne kaldere i lyset enn tradisjonelle lyspærer, men det stemmer ikke lenger. I dag får du LED pærer i et bredt spekter, og de er fullgode erstatninger for pærene som er faset ut.

Hvorfor er LED dyrere enn gamle lyspærer?
Det er mer teknologi i en LED lyspære, noe som er med på å gjøre den dyrere. LED pærer har likevel blitt både bedre og billigere siden de først kom på markedet. I løpet av lyspærens levetid er likevel LED billigere i drift enn hva glødepærene i sin tid var fordi en LED pære byttes mye sjeldnere. Den bruker dessuten mindre strøm, slik at strømregningen også blir mindre.


LED lys - levetid

LED lever lenge, vanligvis 15000-30000 timer. Men hva betyr egentlig det?

 • I motsetning til en glødepære, vil ikke en LED pære plutselig slutte å lyse. I stedet vil den gradvis gi mindre og mindre lys.
 • Når vi snakker om levetid på LED er definisjonen på levetid den tiden det tar inntil lysutbyttet er 70% av sin opprinnelige verdi. En lyspære på 1055 lumen vil altså når den har nådd sin beregnede levetid fremdeles kunne gi 738 lumen. Vi kaller dette lyset for restlys.
 • Dette er grunnen til at vi anbefaler deg å bytte alle lyspærer samtidig om du har en lampe med flere pærer. Da sikrer du at pærene gir likt lys.
 • I tillegg til hvor lenge lampen står på, påvirkes levetiden også av hvor mange ganger du slår lampen av og på. Dette kalles tennsyklus.
 • De fleste lyspærer har en tennsyklus på ca. 10.000 ganger. Det betyr at hvis du har lamper du skrur av og på ofte, vil tennsyklusen kunne føre til at lyspæren lever kortere enn det som er oppgitt levetid.
Regnestykke

Et eksempel:
En lyspære har levetid på 30000 timer og 10000 tennsykluser.

Hvis pæren står i en utelampe som skrus av og på to ganger i døgnet, og lyser i snitt 12 timer i døgnet:

 • Levetid: 30000/12/365 = 6,8 år
 • Tennsyklus: 10000/2/365 = 13,6 år
 • Her er levetiden avgjørende og du kan regne med en levetid på ca. 6,8 år.

Hvis den samme pæren står i en bordlampe som skrus av og på 10 ganger i døgnet, og lyser i snitt 3 timer i døgnet:

 • Levetid: 30000/3/365 = 27,3 år
 • Tennsyklus: 10000/10/365 = 2,7 år
 • Her er tennsyklusen avgjørende og du kan regne med en levetid på ca. 2,7 år.
FÅ FLERE FAGLIGE TIPS

Lyspærer med LED lys

Det finnes i dag LED-lyspærer til de aller fleste formål, alt fra dekorative pærer som er fine å se på, til praktiske spotpærer som gir mye lys.

I tillegg finnes det også lyspærer med trinnvis dimming. Disse har forhåndsinnstilte lysstyrker du kan velge mellom med den vanlige bryteren på lampen, og gir deg dimmeeffekt uten å måtte montere dimmer. Genialt!

Taklamper med integrert LED

Integrert LED i taklamper, gir mange muligheter i designet.

Takplafonder kan sitte tettere på taket, takpendler kan ha mer kreative design og lyset kan spres jevnere over en stor flate som for eksempel på langbordspendler.

Vegglamper med integrert LED

Integrert LED i vegglamper gir mulighet for lamper som sitter tett på veggen, eller leselamper med små og nette hoder.

Det er også mer behagelig å sitte under en vegglampe med LED fordi de avgir mindre varme.

Stay vegglampe - sort
DESIGN FOR THE PEOPLE
Stay vegglampe - sort
kr 2 299
Circle vegglampe - sort
ANTIDARK
Circle vegglampe - sort
kr 1 299

Gulvlamper med integrert LED

Gulvlamper med integrert LED gir godt lys, samtidig som du ikke blir varm i bakhodet av å ha dem over skulderen når du trenger arbeidslys. Det gir også muligheter for nye design.

Copenhagen SC14 gulvlampe miljøbilde
Prismatchet
&TRADITION
Copenhagen SC14 gulvlampe - opal/bronzed messing
Tilbudspris kr 10 693 Vanlig pris Veil. pris kr 12 150
Yuh gulvlampe - sort
Prismatchet
LOUIS POULSEN
Yuh gulvlampe - sort
Tilbudspris kr 7 969 Vanlig pris Veil. pris kr 8 855
NJP gulvlampe 2700k - sort
Prismatchet
LOUIS POULSEN
NJP gulvlampe 2700k - sort
Tilbudspris kr 7 969 Vanlig pris Veil. pris kr 8 855

Bordlamper med integrert LED

For bordlamper har integrert LED innført en helt ny kategori: Bærbare bordlamper. Med det lave strømforbruket i LED, kan man nå lage oppladbare bordlamper man kan flytte med seg til steder der det er vanskelig med ledning.

Integrert LED gir også mulighet for leselamper der du kan justere fargen på lyset, eller leselamper med små, nette hoder.

Flowerpot VP9 oppladbar bordlampe i matt lys grå på en skjenk
Prismatchet
&TRADITION
Flowerpot VP9 oppladbar bordlampe H30 - matt lys grå
Tilbudspris kr 1 795 Vanlig pris Veil. pris kr 1 995
Como S53 oppladbar bordlampe i bronse på et sidebord i en stue
Prismatchet
&TRADITION
Como SC53 oppladbar bordlampe - bronse/messing
Tilbudspris kr 1 712 Vanlig pris Veil. pris kr 2 140
Como SC53 messing på et stuebord
Prismatchet
&TRADITION
Como SC53 oppladbar bordlampe - messing
Tilbudspris kr 2 284 Vanlig pris Veil. pris kr 2 855

Utelamper med integrert LED

Integrert LED i utelamper gjør at du ikke trenger tenke på å skifte pære. De gir jevnt lys, og gjerne over en større flate enn utelamper med vanlig lyspære.

Utelampe vegg
LUCANDE
Taro utelampe - grafitt/opal
Tilbudspris kr 1 439 Vanlig pris kr 1 799
Samoa vegglampe ute
LINDBY
Samoa firkantet utelampe - sort
Tilbudspris kr 1 399 Vanlig pris kr 1 999
Samoa utelampe vegg
LINDBY
Samoa rund utelampe - sort
Tilbudspris kr 1 399 Vanlig pris kr 1 999
Utelampe vegg
LINDBY
Tonga utelampe - sort
Tilbudspris kr 899 Vanlig pris kr 1 499

Kanskje du også er interessert i: