Utelamper i kystnære områder

Bor du i innen tretti kilometer avstand fra kysten og sjøen? Da er det ekstra viktig å velge utelamper som tåler å bli utsatt for saltdriv fra havet, uten å flasse, ruste eller korrodere.
Her får du anbefalinger om materialer og vedlikehold. På den måten sikrer du å ha stor glede av lampene dine i mange år fremover. 

Velg riktig materiale

Naturen er vakker - men kan også være tøff.

Vi bor i et land med en lang kystlinje, og ikke alle lamper egner seg ved fjorden eller kysten. Bølgeskvulp, vind, salt og sand fordrer at du har utelamper som er saltvannsbestandige. 

Velger du utelamper i materialene under, kan du være trygg på at du har gjort et godt valg.

Marinestål

Rustfritt stål AISI316, også kalt marinestål, er godt egnet som utelamper i saltvannsområder som er værutsatt. Stålet er ofte børstet, som gjør det svært robust. 

 

Vedlikeholdsfri.

Bor du opptil ca. 30 km fra kyst eller sjø, regnes det som kystnært og kan du være påvirket av klimaet.

Aluminium ekstrudert/anodisert

Ekstrudert aluminium og ananodisert aluminium har gjennomgått prosesser som gir aluminium veldig høy motstandskraft mot værutsatte miljøer. Denne type aluminiumslamper kan derfor benyttes i saltvannsmiljøer.

 

Vedlikehold: Behandles med syrefri olje før montering, tørk deretter over lampen 3-4 ganger pr. år med en fuktig klut.

Galvanisert 

Galvanisert stål er motstandsdyktig mot korrosjon, og egner seg derfor svært bra til kystområder hvor boligen er utsatt for all slags vind og vær.

Kobber

Kobber er egnet å bruke ved kysten, og er nesten helt vedlikeholdsfritt. Kobber oksiderer i kontakt med fuktig luft, og ved sjøen vil kobberet irre. Da får det den karakteristiske turkise fargen. Frem til dette er det sårbart, men du kan fremskynde prosessen ved å sette inn lampen i surmelk.

Messing

Messing er et robust materiale, som gjør det egnet til utelamper i kystklima. Messing består av kobber og sink, og vil - i likehet med kobber - utvikle en patina. Messing får en mørkere farge over tid. 

Corten

Corten gir lampen en rødbrun farge. Det er en overflatebehandling som gir en tynn hinne av rust, og er til forveksling lik "vanlig rust". Corten forhindrer imidlertid rustprosessen videre, og gir lampen en lang holdbarhet. Behandlingen er særlig brukt på utelamper, og gjør lampene velegnet for kystnære områder. 

Visste du at ...

Hvis du bor innen 30 kilometer fra kyst eller sjø (f.eks. på Vestlandet) regnes det fortsatt som kystnært. Utelampene er da utsatt for saltdriv. Derfor bør du velge utelamper som tåler kystklima også her. Da vil de holde i mange år. 


Vedlikehold av utelamper ved kysten

  • Regelmessig vedlikehold av lampene dine gjør at utelampene får ekstra lang levetid. 
  • En tommelfingerregel for utelamper generelt er vedlikehold en gang i året, gjerne på høsten, siden vi da går inn i en ny kaldere sesong. Dette kaller vi gjerne for "høstsjekken". 
  • Bor du nærme sjøen, bør du rengjøre utelampene med såpe og vann med jevne mellomrom, uansett materiale. 
1. Vask

Vask glassene og fjern eventuelle insekter inni lampen. Tørk over lampen med en lett fuktig klut. Gjør du dette minst en gang i året, holder lampene seg fine lenger. 

OBS: Er lampen i kobber, pass på at du ikke gnir av det oksiderte laget.

2. Smør inn med fett

Smør inn skruene med fett. Da holder gjengene seg rustfrie, og du får en lettere jobb når du skal skifte pære.

3. Bytte pære?

Vurder om du trenger en sterkere pære om vinteren og svakere lyspære om sommeren. Om sommeren bruker du utelampene mest for stemning, så ha gjerne to sett lyspærer med ulik styrke du bytter på. 


Slik tar du vare på materiale

Her er gode tilleggstips til hvordan du kan ta vare på materialet til dine utelamper. 

Tips til lys utendørs

Lurer du på hva du trenger av belysning i uteområdet; hage, garasjevegg, husvegg, oppkjørsel eller veranda? 

 

HER får får svar på: 

  1. Hvilke utelamper bør jeg velge til fasade og uterom?
  2. Hvilke utelamper skaper den gode stemningen? 
  3. Hvilke lyspærer skal jeg velge? 

Montering utelamper

Her finner du alt du trenger å vite når du skal montere dine utelamper


HER får du svar på: 

  1. Generelle monteringstips
  2. Montering av vegglamper
  3. Montering av stolper og pullerter 

Kanskje du også er interessert i: