Tips til belysning i skråtak
Å få et vellykket resultat av belysning i skråtak er ikke alltid like enkelt. Lyset og lampene oppfører seg annerledes i skråtak sammenlignet med rett tak. Det er flere ting du må ta hensyn til.
Belysningsspesialisten hjelper deg - Her er våre beste tips for belysning i skråtak
Lysplanlegger - beste tips
Det er mange parametere som må hensyntas når du vil ha godt lys i rom med skråtak. På denne siden finner du lysplanlegger Annettes beste tips, samt hennes favorittlamper til skråtak.
Du kan også få personlig hjelp fra henne. Våre lysplanleggere får flest henvendelser fra folk som trenger hjelp til belysning og lamper i skråtak, for det er ikke bare rett frem. Er du en slik kunde? Ikke nøl med å booke en digital time!
Med Lysplanlegging får du konkrete råd til hva som passer i ditt hjem. En enkel vei til god belysning.
Hvilken type belysning trenger jeg?
- I skråtak trenger du flere type lamper, både grunnbelysning og interiørlamper/dekorative lamper.
- Grunnbelysningen er lampene som ikke skal synes, men som sørger for at du har nok lys i rommet. I skråtak er typisk grunnbelysning spotskinner, takspotter, LED-profiler og vegglamper.
- Dekorative taklamper er de lampene du legger merke til og som bidrar til interiøret. I skråtak kan disse lampene også henge høyt under taket.
Grunnbelysning
Spotskinner
Langsgående spotskinner er et godt alternativ for grunnbelysning i skråtak. Her er det fint å montere spottskinner langs begge sidene av taket. Spothodene kan du vinkle slik at du får lysfallet riktig i forhold til ditt skråtak.
Spotter og plafond
I skråtak kan du også bruke spotter som kan vinkles. Du kan få spotter innfelt i taket - det betyr at de da går i ett med taket.
Du kan få justerbare spotter som er utenpåliggende på taket. Disse monteres på taket og bygger litt ut.
I tillegg kan du benytte en plafond som kan vinkles. Dette er en taklampe som sitter tett opp til taket og bidrar til det allmenne lyset i rommet.
LED-profil
Lys i skråtak kan også bestå av LED-profiler. LED-profiler sørger for å gi lys i taket, mot veggen og/eller nedover, som igjen utvider romfølelsen.
Her er det ofte best med LED-profiler som er langsgående langs taket. Da gir de lys til hele rommet og "løfter" taket.
Å ha LED-profiler høyt montert på veggen er også en super mulighet i skråtak. Da skaper du et slags velv ved hjelp av lys.
Vegglampe i skråtak
Vegglampe høyt festet på en vegg i rom med skråtak er også ypperlig. Dette utvider romfølelsen, da du får lys opp i taket og reflektert ut i rommet.
Her anbefaler vi vegglamper som lyser oppover/kan tiltes til å lyse oppover - såkalt uplight. Da får du godt lys, uten å risikrere å bli blendet.
Utvalgte produkter
Grunnbelysning i skråtak
LED-profil i skråtak
Her ser du LED-profil i skråtak hos en kunde som fikk hjelp fra lysplanlegger. LED-profilene kan spesialbestilles gjennom lysplanlegger og blir da perfekt tilpasset hjemme hos deg.
Effekten av LED-profil i overgang tak-vegg er svært effektfullt og utvider romfølelsen. Også i skråtak får du en utvidet romfølelse og godt lys i rommet med denne løsningen.
Ta kontakt med lysplanlegger for LED-profil i ditt skråtak.
Dekorative taklamper i skråtak
Hvordan feste lampe i skråtak?
Det er ingen problem å montere taklampe i skråtak på en fin måte. Hvilken type feste taklampen din har avgjør mulighetsrommet og hva som blir finest for din lampe. Her gir vi deg de tre vanligste eksemplene.
Flatt takfeste
En taklampe som har en flat baldakin/takfeste kan fint skrus fast i skråtak. Takkoppen er da veldig diskret og bygger lite ut fra skråtaket, mens ledningen retter seg selv.
Du kan også skru inn en krok litt lenger unna takkoppen og henge ledningen på kroken, for så å la den falle ned.
Takkopp i plast
En takkopp i plast er enkel å tilpasse den skrå vinkelen i taket. Du kan skjære til plastkoppen til på en slik måte at taklampen henger i vater i skråtaket.
Knute på ledningen
Har du en taklampe med ledningen som det er fint å lage en knute i, er dette en kul løsning i skråtak. Dette kan du gjøre med lette lamper - da tåler den knytede ledningen vekten av lampen uten å bli ødelagt. Hør med lysplanlegger hva som er ideelt for lampen du ønsker å bruke.
Hva kan jeg gjøre selv?
Dette kan du gjøre selv
- Du har lov til å koble opp lamper selv der ledningen er synlig/bevegelig utenpå vegg eller tak. Dette vil typisk være å henge opp en taklampe, med en ledning og støpsel, bort til en stikkontakt eller direkte til et DCL-feste.
- Koble til støpsel på ledningen på lamper.
- Koble til ledningsbryter/ledningsdimmer på lamper
- Koble en ledning på lampen.
Dette må elektriker gjøre
- Henge opp og koble til lamper i faste installasjonspunkt (ledninger kommer ut av et tak/veggpunkt).
- Koble til eller bytte lysbrytere, dimmere eller annen lysregulering som er tilkoblet fast installasjonspunkt.
Alt som involverer det faste elektriske anlegget, skal utføres av autorisert elektriker.
Er du usikker, få alltid en elektriker til å gjøre det.
Slik får du belysningen som passer hos deg
Nå har du fått noen generelle råd og tips i hvordan du kan lyssette et rom med skråtak. Ønsker du hjelp til hva som fungerer best hjemme hos deg, kan våre lysplanleggere hjelpe deg med å lage en plan tilpasset nettopp ditt hjem.
En lysplanlegger hjelper deg også med innfelte spotter, LED-lysstrips og alt annet av belysning.
Med Lysplanlegging får du konkrete råd og produktforslag tilpasser ditt hjem.