Le Klint medarbeidere på fabrikkenLe Klint medarbeidere på fabrikken

Derfor er lamper fra Le Klint unike

Design, håndverk og en god dose kjærlighet

Danske Le Klint lager lamper etter gamle håndverkstradisjoner. De er blant de få som fremdeles har all sin produksjon i Danmark. Merkevaren har en unik historie og hver eneste lampe representerer en bit av denne historien.

Dette er ikke bare nydelige lamper som gir godt lys til rommet, men de bringer også en god dose kjærlighet til belysningsfaget og designkunst inn i hjemmet. Christiania Belysning er en av de fremste utstillingsvinduene for Le Klint sine lamper i Norge, og en stolt samarbeidspartner.

Alt startet med en oljelampe

Le Klint sin historie startet tidlig på 1900-tallet, og er basert på ønsket om bedre lys i hjemmet.

På daværende tidspunkt var oljelamper utbredt. Lyset fra disse lampene var ganske intenst, og arkitekten og ingeniøren Peder Vilhelm Jensen-Klint ønsket å gjøre lyset mykere og mer diffust.

Han brettet en skjerm som var tilpasset en oljelampe han hadde i selv. Brettemetoden han brukte var inspirert av den japanske origamien. Skjermbrettingen ble en hobby for familien. 

I 1943 ble lampeskjermen kommersialisert av sønnen Tage Klint, og ble startskuddet på det som først var en familiebedrift og som senere ble et fond.

Det ligger i DNA-et

Det er nettopp den japanske brettekunsten origami smeltet sammen med danske håndverkstradisjoner som gjør lampene til Le Klint så unike.

De ikoniske brettede skjermene er selve DNA-et til Le Klint. Den første lampen som Le Klint laget var Model 1, som igjen springer ut fra den første hjemmelagde skjermen til Jensen-Klint tidlig på 1900-tallet.

Lampene ble brettet for hånd av såkalt «foldepiker», og også i dag brukes nøyaktig samme metode, og de ansatte bærer den stolte tittelen «foldemedarbeider».

Kolleksjonen har gjennom årene blitt stor og mange designere er med på laget. Noen av ikonene er fruktlykten, Sax-vegglampe og Model 1 taklampe. Hos Christiania Belysning finner du et svært godt utvalg – i våre 15 butikker og i nettbutikken. Se utvaget HER.

Se hvordan de verdenskjente håndbretttede lampene blir laget. 

 

Foldemedarbeiderne på fabrikken i Odense, Danmark er i full sving. Her brettes både designikoner og nye modeller. Materialene er ofte fra lokale ressurser. 

 

Et hjerte til en venn, et hjerte for en fremmed

Vi går så smått høsten i møte igjen, og før vi vet ordet av det er det jul igjen. The Love & Light Project er Le Klint sitt juleprosjekt. De lager nydelige juledekorasjoner til å henge i vinduet. En del av overskuddet fra salget går til veldedige prosjekter.

Hvert år bidrar de til et prosjekt under mottoet «give a heart to a friend and have a heart for a stranger». Å kjøpe en juledekorasjon kan dermed også hjelpe en fremmed som trenger det.

Juledekorasjonene er alle tilgjengelig hos Christiania Belysning, og består av engler, stjerner og hjerter.


Kanskje du også er interessert i: