LE KLINT - en tradisjonsrik tur

Le Klint lager lamper etter danske håndverkstradisjoner. Christiania Belysning er en av de fremste utstillingsvinduene for Le Klint sine lamper i Norge. Heldige ansatte var nylig på studietur til Danmark for å se hvordan designikonene lages. Le Klint er en av de eneste som fortsatt har all sin produksjon i Danmark.

Tekst: Emma Gerritsen

Le Klint lager lamper etter danske håndverkstradisjoner. Deres mest kjente lampe er Fruktlykten, som den dag i dag er en bestselger. Siden etableringen i 1943 har mange flere modeller kommet til, og Le Klint har rukket å begeistre verden med sine nydelige designlamper – et blikkfang i ethvert hjem. I Norge stikker Lamella-serien seg ut som den mest populære, og disse er designet i samarbeid med en norsk designer.    

 

Det er ingen tvil om at Nordmenn er glad i dansk design. Christiania Belysning selger mange lamper fra anerkjente danske merkevarer, og er en av de fremste utstillingsvinduene for Le Klint sine lamper i Norge. Heldige ansatte var nylig på studietur til Danmark for å se hvordan designikonene lages. Le Klint er en av de eneste som fortsatt har all sin produksjon i Danmark, og mye av materialene de bruker er fra lokale ressurser.

 

 – Som belysningsspesialister setter vi pris på god belysning. Her tenker vi både på funksjon, kvalitet og design. Le Klint leverer på toppnivå her, og hver lampe er laget med stor kjærlighet. Dette fikk vi erfare da vi var på besøk hos dem, sier Birgul begeistret. Hun er butikksjef i Christiania Belysning Ski – én av våre 15 butikker.

Her lages nyvinningen Plivello.Her lages nyvinningen Plivello.

Her lages nyvinningen Plivello. En nydelig taklampe som kommer med to, tre og fem skjermer og i to fargekombinasjoner. Superfin å bruke i trapp, over spisebord og som allmennbelysning i et rom. 

En begeistret gjeng fra Christiania Belysning på studietur til LE KLINTEn begeistret gjeng fra Christiania Belysning på studietur til LE KLINT

En begeistret gjeng fra Christiania Belysning på studietur til LE KLINT, for å lytte og lære om hvordan Le Klint sine lamper produseres. Her foregår hele produksjonen i Danmark - ekte håndverk i hvert ledd. 

En omvisning i showrommet til Le Klint i DanmarkEn omvisning i showrommet til Le Klint i Danmark

En omvisning i alt fra showroom til fabrikk og den første butikken, som er blitt drevet i 80 år er en del av programmet. 

Foldeteknikk som del av DNA

Den klassiske Le Klint-foldeteknikken er en del av deres DNA. Foldeteknikken føyer seg inn i rekken av danske håndverkstradisjoner, og er inspirert av den japanske brettekunsten origami. Ingen andre steder enn her har man bevart det å folde lampeskjermer som et håndverk. Den dag i dag lages skjermene for hånd i fabrikken i Odense. Her jobber det over 50 mennesker, hvorav mange bærer den stolte tittelen «foldemedarbeider» eller «foldepige». Flere av dem vært der i lang tid, som 52 år gamle Ulla. Hun har, i løpet av 25 år, rukket å brette imponerende 1,7 millioner lampeskjermer.

Et historisk tilbakeblikk. Her ser du "foldepigene" som bretter lampeskjermer. Et historisk tilbakeblikk. Her ser du "foldepigene" som bretter lampeskjermer.

Et historisk tilbakeblikk. Her ser du "foldepigene" som bretter lampeskjermer. Dette er kjennetegnet til mange av Le Klint sine lamper og den dag i dag brettes skjermene for hånd i Odense, Danmark. 

Et lite stykke stolt historie i hjemmet

–  Det har vært utrolig givende og lærerikt å se hvordan lampene lages. Nå blir det enda enklere for oss å formidle historien til kundene, i tillegg til å gi gode belysningsråd. Dette er ikke bare nydelige lamper som gir godt lys til rommet, men de bringer også en god dose kjærlighet til belysningsfaget og designkunst inn i hjemmet.

Hos Christiania Belysning finner du Le Klint sine unike lamper; både taklamper, bordlamper og vegglamper. Med deg på kjøpet får du masse kunnskap fra engasjerte ansatte.

Nå er flere nyheter rett rundt hjørnet, som gjengen fra Christiania Belysning fikk ta en sniktitt på under oppholdet. Le Klint holder seg oppdatert, samtidig som de holder liv i tradisjoner.

Her er en foldemedarbeider, fra gammel av kjent som "foldepige" igang med bretting av lampeskjermer. Her er en foldemedarbeider, fra gammel av kjent som "foldepige" igang med bretting av lampeskjermer. 

Her er en foldemedarbeider, fra gammel av kjent som "foldepige" igang med bretting av lampeskjermer. 

Ansatte fra Christiania Belysning får prøve seg på foldeteknikkenAnsatte fra Christiania Belysning får prøve seg på foldeteknikken

Ansatte fra Christiania Belysning får prøve seg på foldeteknikken, og får hjelp fra Le Klints erfarne medarbeidere. 

Her flettes ledningen til The Bouquet - en nydelig lampe fra Le KlintHer flettes ledningen til The Bouquet - en nydelig lampe fra Le Klint

Her flettes ledningen til The Bouquet - en nydelig lampe fra Le Klint som kommer i flere varianter og størrelser. 

Om oss

Christiania Belysning er en faghandel innen belysning etablert i 1989. Christiania Belysning har 15 butikker, en nettbutikk og en digital rådgivningstjeneste, lysplanlegging.

Vi tar stolthet i belysningsfaget og våre medarbeidere har høy kompetanse innen belysning. Vi vil gjøre det inspirerende og enkelt å kjøpe belysning. Hos oss finner du designlamper og kvalitetslamper til alle rom.