Slik skaper du stemning med lys

Her er tipsene og triksene du trenger

Lys er en viktig stemningsskaper. Har du noen gang gått inn i et rom og umiddelbart kjent godfølelsen i kroppen av at dette er et hyggelig sted å være? Her er våre beste råd for å oppnå nettopp dette.
Slik får du godt lys i hjemmetSlik får du godt lys i hjemmet

Lys i naturen er et konstant spill i lys og skygger. Denne effekten tar vi med oss inn når vi skal skape belysningen for de rolige kveldene når mørket ligger som et teppe utenfor vinduene.

- Lys kan bidra til at roen senker seg og er med på å skape god døgnrytme, sier lysplanlegger Linda Sollid.

Hvordan skape stemning med lys

1. 

Bruk dimmer på alle lamper i stue og spisestue. Da kan du dimme ned grunnbelysningen og bruke de samme lampene til stemningslys.

2.

Bruk lyspærer som gir varmt lys, og velg en litt svakere pære dersom det er en lampe uten dimmer. Varmt og dempet lys er beroligende og bidrar til god søvnrytme.

3.

Bruk lamper som er plassert lavt i rommet, som bordlamper, gulvlamper eller vegglamper. Dette skaper soner som inviterer til samling.

4.

Sett lys på ting i rommet du er spesielt fornøyd med. Dette gir rommet personlighet!

Dempet og varmt lys

 

Der grunnbelysning og funksjonsbelysning skal sikre at du har godt lys til alle dagens gjøremål, kommer stemningslyset først og fremst til sin rett på kveldstid.

Et rom oppleves annerledes når vinduene er mørklagte. Blikket vendes innover, og vi roer ned tempoet frem mot leggetid. Dette er tiden for de gode samtalene, en film, kanskje et pledd og noe godt i glasset.

- Oaser av lys i kombinasjon med skygge i andre områder, inviterer til samling og samtale. Eller til virkelig å nyte egentid, forteller Sollid.

For å oppnå dette, skal belysningen være dempet. Derfor bør du alltid ha dimmer på lampene i stue og spisestue slik at du kan variere etter tid på døgnet.

I lamper som ikke har dimmer, velg en svakere lyspære, og bruk alltid lyspærer med varm farge, det vil si 2700 kelvin eller lavere. Varmt lys virker beroligende på kroppen.

Oaser av lys i kombinasjon med skygge i andre områder, inviterer til samtale eller til å nyte egentid.

Linda Sollid,

Lysplanlegger i Christiania Belysning

Plasser lamper lavt

 

Til stemningslys er det ideelt med lamper som er plassert lavt i rommet. Dette er typisk bordlamper, vegglamper eller gulvlamper, og gjerne lamper med tekstilskjerm som duser ut lyset.

Ved å plassere lampene lavt, skaper du intime soner det er hyggelig å oppholde seg i. Der grunnbelysningen handler om å spre lyset ut i alle kriker og kroker, handler stemningslyset om å trekke sammen og skape små oaser av lys der mennesker samles. Tenk på det som en mer sofistikert utgave av å samles rundt leirbålet.

- Vi vet at neddimmet, varmt lys fra lavtplasserte lamper legger til rette for en god døgnrytme og bedre søvnkvalitet, sier Sollid.

Fremhev favorittene

 

Stemningslyset er med på å understreke din individuelle stil. Bord- og gulvlamper er gjerne viktige interiørelementer i rommet også når de ikke er skrudd på. Lampeskjermer matcher rommets fargepallett og er med på å skape helheten.

- Et undervurdert tips er å bruke lys til å fremheve noe du er spesielt fornøyd med i rommet. En bildevegg, en vakker peis, en lekker trapp eller et stilleben på en skjenk? Sett lys på det! Dette er med på å gi hjemmet ditt personlighet, er Sollids råd.

Stemningslys får du også fra andre ting enn lamper. Stearinlys – gjerne batteridrevne – gir umiddelbar hygge, og enkle lysslynger kan gjerne brukes året rundt for å skape litt magisk stemning. I et mørkt rom, trekkes blikket mot lyset, så sørg for lys på det du ønsker skal bli sett!

Lamper til stemningslys

Como S53 oppladbar bordlampe i bronse på et sidebord i en stue
&TRADITION
Como SC53 oppladbar bordlampe - bronse/messing
Tilbudspris kr 1 712 Vanlig pris Veil. pris kr 2 140
Glossy bordlampe
DESIGN FOR THE PEOPLE
Glossy bordlampe - marmor/glass
kr 3 499
Panthella gulvlampe i en stue med lyset på
LOUIS POULSEN
Panthella gulvlampe - hvit
Tilbudspris kr 9 350 Vanlig pris Veil. pris kr 11 775

Kanskje du også er interessert i: