Hvordan velge rett lampeskjerm?

1. Ta med deg lampefoten i butikken

Det aller beste er å ta med deg lampefoten som trenger skjerm til butikken. Da kan du enkelt teste ulike modeller og se hva du liker best, og du kan få kyndig veiledning fra våre medarbeidere. Ta gjerne også med deg den gamle lampeskjermen.

2: Ta riktige mål

Har du en eksisterende skjerm du vil ha tilnærmet maken til, bør du ta følgende mål: diameter nede, diameter oppe, høyde målt fra topp til bunn som en rett linje midt i skjermen og siden fra topp til bunn målt på skrå utenpå skjermen.

Har du derimot en lampefot du ønsker ny skjerm til, mål høyden fra bunnen av lampen til starten på pæreholderen og lampens bredde der den er på sitt bredeste.

3: Størrelse

Det er ingen fasitsvar på hvor stor en lampeskjerm skal være, og i en viss grad er dette opp til personlig smak eller lampens plassering. Men det finnes likevel noen generelle retningslinjer man kan ta med seg på veien.

  • Lampeskjermens diameter bør være bredere enn det lampefoten er på sitt bredeste.
  • For bordlamper med litt vidde ser det ofte best ut med en skjerm som er omtrent like bred i nedre diameter som lampefotens høyde målt fra bordet og opp til der pæreholderen begynner.
  • En bordlampe plassert 45cm over gulvet eller lavere bør ha en litt større skjerm enn man vanligvis ville valgt.
  • En bordlampe plassert 90cm eller høyere over gulvet bør ha en litt mindre skjerm enn man vanligvis ville valgt.
4: Velg riktig skjermfeste

I dag er det hovedsakelig to måter å feste en lampeskjerm til lampen på:

1. Lampeskjermen festes direkte på lyspæren med et klypefeste. Dette er vanligst for de minste størrelsene av lampeskjermer beregnet til lysekroner eller vegglampetter. Det finnes tre ulike klypefester der forskjellen er størrelsen på lyspæren de skal festes på: illum, normal og mignon

2. Lampeskjermen har et stativ som skrus fast mellom to skjermringer på lampens pæreholder. Nesten alle skjermer har i dag slikt feste. Om din lampe ikke har en pæreholder med skjermringer, kan denne delen byttes ut. Det finnes tre typer stativer som avgjør hva skjermen kan brukes til:

Swingfeste: Festet sitter nederst i lampeskjermen. Brukes til bord- og gulvlamper der skjermen sitter på toppen av lampen.

Klypefeste: Festet sitter øverst i lampeskjermen. Dette brukes for eksempel på skjermer som skal henge som en pendel fra taket.

Lesefeste/takfeste: Festet sitter øverst i lampeskjermen. Brukes i gulv-, bord- og vegglamper der skjermen skal peke nedover. Disse skjermene kan også brukes i takpendler.

5: Form og struktur

Her er det heller ingen fasitsvar, men det finnes gode tips om hva som får lampefot og skjerm til å se bra ut sammen.

En tommelfingerregel er å velge form på skjermen som harmonerer med formen på lampefoten. Har du en firkantet fot, velg en firkantet skjerm. Har du en rund lampefot, velg rund eller oval skjerm. Valg av fasong påvirkes også av hvor du skal plassere lampen. Skal den for eksempel stå i en vinduskarm eller på en smal hylle, velg en oval eller rektangulær skjerm.

Det samme kan sies om struktur. Har du lampefot i røffe materialer som treverk eller betong er det fint med skjermer i grovere struktur som for eksempel lin. Er lampefoten mer polert, kan det være fint med bomull eller silke.

6: Farge

Velg en lampeskjerm som ikke konkurrerer med lampefoten. Dersom du har en forseggjort lampefot du ønsker å vise frem, velg en nøytral skjerm. Har du derimot en enkel lampefot og ønsker fokus på lampeskjermen, kan du velge en skjerm i en sprekere farge eller med mer mønster. Husk også på at jo mørkere farge det er på lampeskjermen, jo mindre lys gir den ut til sidene. En lampe som skal gi hyggelys på en skjenk kan gjerne ha en mørk skjerm, mens en lampe som skal gi mye lys til rommet bør ha en hvit skjerm.

7: Valg av lyspære

Matte lyspærer ser som regel best ut inni lampeskjermer fordi de gir et jevnere lys og duser ut skyggen fra stativet. Toppforspeilede LED-lyspærer styrer alt lyset nedover og er fine i bordlamper der du ikke ønsker å blendes av lyset om du ser ned i lampen.