Slik monterer du taklampe

Vil du henge opp taklampe? Trenger du tips til montering av taklampe? Belysningsspesialisten hjelper deg! 

 

Slik montere taklampeSlik montere taklampe

Hvor høyt skal taklampen henge?

Hvor høyt du skal henge opp taklampen kommer an på hvor du bruker taklampen, og hvilken lampe du har.

Her finner du våre anbefalinger.

Hvor langt skal lampen henge over spisebordHvor langt skal lampen henge over spisebord
Hvor langt over spisebord?
 • Taklamper der du ikke ser lyspæren: 65-75 cm over bordflaten. En tommelfingerregel er ca. pannehøyde hos dem som sitter ved bordet.
 • Takamper der du ser lyspæren: 60-65 cm over bordflatenHer er det viktig å ikke montere lampen for høyt, for å unngå blending. Den skal henge i ca. øyehøyde, og mål gjerne på personene som bruker bordet. 
Hvor langt skal lampen henge over kjøkkenbenk og kjøkkenøyHvor langt skal lampen henge over kjøkkenbenk og kjøkkenøy
Hvor høyt over kjøkkenøy?
 • Taklamper der du ikke ser lyspæren: 75 - 90 cm over benkflaten. En tommelfingerregel er ca. pannehøyde hos deg/dere som jobber ved kjøkkenbenken/øya. 
 • Taklamper der du ser lyspæren: 70-75 cm over benkflaten. Dette gjelder for lamper der lyspæren er synlig. Ca øyehøyde hos deg/dere som står ved benken.  
Hvor høyt skal taklampen henge over salongbord og sofabordHvor høyt skal taklampen henge over salongbord og sofabord
Hvor høyt over salongbord?
 • Har du salongbord uten TV på andre siden? Her er det ingen fasit, og monteringshøyd avhenger av taklampen din. Se tips på din taklampe.
 • Har du salongbord foran TV-en? Da anbefaler vi at lampen skal være over siktslinjen. Velg fortrinnsvis en plafond, istedenfor en takpendel. 
Takpendler kan justeres i høyden. Ledningslengden gir deg fleksibilitet til å henge lampen både høyt og lavt. På produktet står den maksimale ledningslengden oppgitt, og du kan korte ledningen helt opptil takkoppen.

 


taklampe i stuentaklampe i stuen

 

Lyse opp stua med en taklampe?

 • Har du et oppholdsrom med god takhøyde, minst 320 cm, kan det være veldig fint å bruke en takpendel her som en del av allmennlys i rommet. 
 • Da kan du henge taklampen høyt i rommet og bidra til å gi godt lys.

Hva kan jeg gjøre selv?

Dette må elektriker gjøre

 

 • Henge opp og koble til lamper i faste installasjonspunkt (ledninger kommer ut av et tak/veggpunkt). 
 • Koble til eller bytte lysbrytere, dimmere eller annen lysregulering som er tilkoblet fast installasjonspunkt. 

 

Dette kan du gjøre selv

 

 • Du har lov til å koble opp lamper selv der ledningen er synlig/bevegelig utenpå vegg eller tak. Dette vil typisk være å henge opp en taklampe, med en ledning og støpsel, bort til en stikkontakt eller direkte til et DCL-feste. 
 • Koble til støpsel på ledningen på lamper.
 • Koble til ledningsbryter/ledningsdimmer på lamper.
 • Koble en ledning på lampen. 

 

 

Alt som involverer det faste elektriske anlegget, skal utføres av autorisert elektriker.

Er du usikker, få alltid en elektriker til å gjøre det. 


Hvordan montere en taklampe?

 

Taklamper kommer som regel med takkopp/baldakin og ledning. Når du skal henge opp en taklampe er det vanligste at du må feste taklampen med krok eller skruer. I spesifikasjonene på hvert produkt er det info om hvilket feste taklampen har.

Du fester taklampen etter at ledningslengden er justert og taklampen er koblet til strømbanen (sukkerbit eller DCL) i takpunktet. 

 

taklampe med krok som festetaklampe med krok som feste

 

Taklampe med krok

Skru kroken fast i taket, hvis du ikke har en krok der fra før, og hekt lampen på den. Baldakinen dekker over takpunktet og ledningen. 

taklampe med skruer som festetaklampe med skruer som feste

 

Taklampe med skruer

Taklampe med skruer kommer med brakett. Først skrus den i taket. Deretter kobler du til strøm, for så å feste lampen til braketten. 

taklampe med DCLtaklampe med DCL

 

Taklampe med DCL

Hvis du har krok, heng lampen på og plugg i DCL-støpselet. Hvis du har brakett, fester du braketten, plugger i DCL-støpselet og fester lampen til braketten. 
NB: Hvis lampen ikke kommer med DCL-støpsel, må dette monteres i sukkerbiten på lampen først.


Hvordan justerer jeg lysstyrken?

 

En dimmer gjør det mulig å justere hvor mye taklampen din lyser. Ved hjelp av en dimmer kan du altså regulere lysstyrken (lumen) og tilpasse den til ditt behov. Kanskje du av og til jobber ved spisebordet og trenger godt lys, mens andre ganger inviterer til en hyggelig middag der stemningslys er tingen? Da er det en fordel å kunne bestemme hvor mye lys din taklampe gir. Her finner du tre vanlige måter å dimme på. 

 

 

Ekstern dimmer

En ekstern dimmer betyr at du har dimmebryter på veggen.

Vi anbefaler å montere en ekstern dimmer til din taklampe. Dette må utføres av elektriker. Har du en dimmer fra før, kan du så klart bruke den til din nye taklampe. 

Hos oss kan du også kjøpe dimmer HER! 

 

Integrert dimmer

En integrert dimmer betyr at dimmer er på lampen.

Noen taklamper har trinnløs eller trinnvis dimming med en bryter på selve lampen. Disse lampene må kobles til et punkt som har vanlig av og på bryter, ikke ekstern dimmer.

 

3-trinnslyspære

Har du verken ekstern eller integrert dimmer på lampen din? Du vil likevel kunne dimme din taklampe på en enkel måte ved å bruke 3-trinnspærer. Dette er lyspærer som har tre lysstyrker og som du enkelt bytter mellom med bryteren. 

Vi har mange lyspærer i denne kategorien. Se HER!


Fremgangsmåte for kobling av lampe

Her er en fremgangsmåte som du kan bruke for å koble en taklampe. Er det en eldre bolig, må lampen kobles via sukkerbit. Her er ledningene fra taket allerede festet, slik at du fester ledningene fra lampen inn i sukkerbiten på samme måte som i et støpsel. I nyere boliger kobles lampen via et system ved å montere et DCL-lokk i taket.

 

 • Sjekk ledningen. Er den jordet, har den tre ledninger. To ledninger, betyr at den ikke er jordet.
 • Ledningen som er jordet har gul og grønn farge, de to andre er nøytral leder med blå farge, og faseleder med brun farge.
 • Jordet ledningen skal alltid festes til jordingssymbolet eller der det er merket PE midt på støpselet.
 • De to andre ledningen festes til de to andre festene. Blå ledningen festes til merket N, brun ledning festes til merket L. Er det ikke merket på støpselet, er det samme hvilken av de to ledningen som festes hvor.
 • Ledningene festes ved å løsne skruene som sitter i støpselet.
 • Kutt av nødvendig plast slik at kobbertrådene stikker frem. Viktig! Ikke kutt av mer enn det som trengs for å feste ledningene.
 • Tvinn kobbertråden og tre den inn i hullet under skruene.
 • Stram skruene godt over kobbertrådene, slik at ledningene sitter godt.
 • Fest så ledningen i klemmen på støpselet. Delen av ledningen som festes her, må være hel og fin med all plastisolasjon på.

*Kilde: mesterlys.no 


Hjelp, jeg trenger taklampe over spisebord!

Har du full kontroll på monteringen, men er i tvil på hvilken taklampe du bør gå for over spisebordet ditt? Vi hjelper deg å finne drømmelampen med enkle steg.

 


Kanskje du også er interessert i?