Vedlikehold messing og kobber

Lamper i messing og kobber er svært populære. Dette er naturmaterialer som er slitesterke og endrer seg over tid når de er i kontakt med omgivelsene. Her får du våre beste råd for hvordan du best tar vare på lampene dine i messing og kobber.  

Messing og kobber gjennomgår en patineringsprosess der de mister glansen og utvikler sin egen unike patina, som er blågrønn og/eller mørk, avhengig av omgivelsene. Patineringsprosessen startet alt ved montering av lampen, men det tar tid før du ser aldringstegnene. Patina beskytter materialet mot korrosjon og er helt naturlig. Det er imidlertid mange som ønsker å beholde glansen. 

PH 5 mini messing fra Louis PoulsenPH 5 mini messing fra Louis Poulsen
Panthella 320 messing bordlampe fra Louis PoulsenPanthella 320 messing bordlampe fra Louis Poulsen
Louis Poulsen VL Studio 320 bordlampe / gulvlampe - messing/opalLouis Poulsen VL Studio 320 bordlampe / gulvlampe - messing/opal

Slik unngår du patinering

Et blågrønt og/eller mørkt belegg oppstår på metaller som inneholder kobber. Messing består av kobber og sink, og utvikler samme type patina som ren kobber. Hvordan patinaen utvikler seg kommer an på omgivelsene. Kobberlamper som henger utendørs og blir utsatt for regn, vil eksempelvis få et blågrønt belegg, mens inne vil de gjerne bli antikkbrune. Noen syns patina er vakkert, mens andre ikke. Ønsker du å opprettholde høyglansen på messing og kobber, bør du polere lampen med jevne mellomrom. 

Fingeravtrykk og fuktighet kan etterlate flekker, derfor er det viktig å tørke av overflaten forsiktig etter håndtering eller hvis du søler vann på overflaten. 

Sjekk at lampen er laget av messing/kobber
  • Benytt deg av en magnet som du holder mot gjenstanden. Hvis magneten fester seg, er den ikke laget av messing, men trolig belagt med messing. Da må du ikke pusse eller polere lampen med poleringsmiddel beregnet for kobber og messing, siden det vil ødelegge gjenstanden. 
  • Er du usikker på om materialet tåler rengjøringsmiddelet, bør du starte med å pusse en liten del der det ikke syns godt. Da kan du enkelt se om middelet etterlater riper eller misfarging. 
Hvordan behandle polert eller børstet messing/kobber
  • Overflaten kan pusses med et pussemiddel spesielt egnet til messing eller kobber. Pussemiddelet bør inneholde så lite slipemiddel som mulig.
  • Bruk en myk klut til både å gni inn og tørke av middelet.
  • Bruk alltid hanskene som følger med hvis du ønsker å holde lampen fri for f.eks. fingeravtrykk.
  • PS. Du kan også bruke husholdningsprodukter som eddik, salt og litt zalo eller sitron/lime, natron og salt. Finn riktig blandingsforhold og prøv deg forsiktig frem. 
Slik behandler du andre typer messingoverflater
  • Sølvbelagt messing: Hvis du ikke polerer overflaten, blir den først gul og deretter svart. Tørk derfor av gjenstanden regelmessig, gjerne med en sølvpusseklut. Bruk et mildt rengjøringsmiddel på vanskelige flekker.
  • Forgylt messing: Tørk av gjenstanden med en tørr klut med jevne mellomrom. For å øke glansen kan du pusse gjenstanden med vanlig bilvoks.
  • Svertet messing: Tørk av regelmessig med en fuktig klut. Ved vanskelige flekker, bruk mildt pussemiddel.

Lamper i messing og kobber

Hos oss finner du mange lamper med ekte messing og kobber. Louis Poulsen er en av flere som bruker mye messing og kobber. Her finner du et lite utvalg. 

PH 5 taklampe Ø50 - messing over spisebord. Foto
LOUIS POULSEN
PH 5 taklampe Ø50 - messing
kr 13 975
PH 5 taklampe Ø50 - kobber
LOUIS POULSEN
PH 5 taklampe Ø50 - kobber
kr 13 975
PH Kongle taklampe Ø48 - kobber, Louis Poulsen. Produktfoto
LOUIS POULSEN
PH Kongle taklampe Ø48 - kobber
kr 115 700
PH Kongle taklampe Ø48 - messing, Louis Poulsen. Produktfoto
LOUIS POULSEN
PH Kongle taklampe Ø48 - messing
kr 115 700

Kanskje du også er interessert i: