Lys i spisestua: Gode tips til lys over bordet

En lampe over spisebordet er ofte blikkfanget i rommet. Men hva bør du tenke på for at lampen skal gi deg lyset du trenger, og hvilke andre lamper bør du ha i spisestuen? Les våre beste tips her.

Populære lamper over spisebordet

Spisestuen henger ofte sammen med stue eller kjøkken, og får derfor drahjelp av belysningen du har der. Har du god grunnbelysning i rommet, kan lampen over spisebordet være prikken over i'en - lampen som får det til å krible litt ekstra i magen når du ser på den. Men som i andre rom er det viktig å tenke på at ett lyspunkt ikke er nok for å gi godt lys i hele rommet.

Huskeliste for lys i spisestua

  • Funksjon: Når du velger lampe over bordet, bør du tenke på hvor du vil lampen skal lyse. Er det viktigst med lys ned på bordplaten, velger du en lampe som er tett og styrer alt lys nedover. Skal lampen derimot bidra til allmennlyset i rommet, trenger du en som slipper gjennom lys i alle retninger.
  • Antall: Har du et bord til mer enn seks personer, bør du ha to eller flere lamper. Dette sprer lyset over hele bordets lengde.
  • Design: Ønsker du at lampen skal være blikkfanget i rommet? Eller vil du for eksempel at utsikten skal spille hovedrollen?
  • Nok lys: Ett lyspunkt er ikke nok for et helt rom. Suppler med vegglamper på frie vegger, eller bordlamper med skjerm på en skjenk eller et sidebord.
Lamper til spisestua - Nickie lysekrone

Når du skal pusse opp spisestua, tenk på hvor du vil ha spisebordet og sørg for å få punkt du kan koble lampe i der. Om du er usikker, eller vil ha mulighet til å flytte på bordet og flytte lampa etter, kan en løsning være å montere en skinne i taket som lampen kan henge fra. Da kan du enkelt flytte lampen uten å måtte ha elektriker.

Husk at de viktigste lampene ofte ikke er de mest synlige. En god grunnbelysning i rommet er en viktig investering, så kan du legge til lampen som er et blikkfang og interiørelement i seg selv til slutt.