Slik monterer du taklampe

Trenger du tips til montering av taklampe?

Belysningsspesialisten hjelper deg! 

 

1. Hvor høyt skal taklampen henge?

2. Hva kan jeg gjøre selv?

3. Hvordan montere en taklampe?

4. Hvordan justerer jeg lysstyrken?

 

Hvor høyt skal taklampen henge?

Dette kommer an på hvor du bruker taklampen, og hvilken lampe du har.

Her finner du våre anbefalinger.

Hvor langt over spisebord?
 • Lamper der du ikke ser lyspæren: 65-75 cm over bordflaten. En tommelfingerregel er ca. pannehøyde hos dem som sitter ved bordet.
 • Lamper der du ser lyspæren: 60-65 cm over bordflatenHer er det viktig å ikke montere lampen for høyt, for å unngå blending. Den skal henge i ca. øyehøyde, og mål gjerne på personene som bruker bordet. 
Hvor høyt over kjøkkenøy?
 • Lamper der du ikke ser lyspæren: 75 - 90 cm over benkflaten. En tommelfingerregel er ca. pannehøyde hos deg/dere som jobber ved kjøkkenbenken/øya. 
 • Lamper der du ser lyspæren: 70-75 cm over benkflaten. Dette gjelder for lamper der lyspæren er synlig. Ca øyehøyde hos deg/dere som står ved benken.  
Hvor høyt over salongbord?
 • Har du salongbord uten TV på andre siden? Her er det ingen fasit, og monteringshøyd avhenger av lampen din. Se tips på ditt produkt.
 • Har du salongbord foran TV-en? Da anbefaler vi at lampen skal være over siktslinjen. Velg fortrinnsvis en plafond, istedenfor en takpendel. 
Takpendler kan justeres i høyden. Ledningslengden gir deg fleksibilitet til å henge lampen både høyt og lavt. På produktet står den maksimale ledningslengden oppgitt, og du kan korte ledningen helt opptil takkoppen.

 


 

Lyse opp stua med en taklampe?

 • Har du et oppholdsrom med god takhøyde, minst 240 cm, kan det være veldig fint å bruke en takpendel her som en del av allmennlys i rommet. 
 • Taklampen kan da henge høyt i rommet og bidra til å gi godt lys.

Hva kan jeg gjøre selv?

Dette må elektriker gjøre

 

 • Henge opp og koble til lamper i faste installasjonspunkt (ledninger kommer ut av et tak/veggpunkt). 
 • Koble til eller bytte lysbrytere, dimmere eller annen lysregulering som ertilkoblet fast installasjonspunkt. 

 

Dette kan du gjøre selv

 

 • Du har lov til å koble opp lamper selv der ledningen er synlig/bevegelig utenpå vegg eller tak. Dette vil typisk være å henge opp en taklampe, med en ledning og støpsel, bort til en stikkontakt eller direkte til et DCL-feste. 
 • Koble til støpsel på ledningen på lamper.
 • Koble til ledningsbryter/ledningsdimmer på lamper
 • Koble en ledning på lampen. 

 

 

Alt som involverer det faste elektriske anlegget, skal utføres av autorisert elektriker.

Er du usikker, få alltid en elektriker til å gjøre det. 


Hvordan montere en taklampe?

 

Taklamper kommer som regel med takkopp/baldakin og ledning. Det vanligste er at du må feste taklampen med krok eller skruer. I spesifikasjonene på hvert produkt står det hvilket feste taklampen har.

Du fester taklampen etter at ledningslengden er justert og taklampen er koblet til strømbanen (sukkerbit eller DCL) i takpunktet. 

 

 

Taklampe med krok

Skru kroken fast i taket, hvis du ikke har en krok der fra før, og hekt lampen på den. Baldakinen dekker over takpunktet og ledningen. 

 

Taklampe med skruer

Når lampen er koblet til strøm og ledningslengden er i boks, skrur du fast platen i taket og fester taklampen. 

 

Taklampe med DCL

Hvis du har DCL-uttak, gjelder samme prinsipp som på taklamper med skruer eller krok. Etter at lampen er koblet til strømuttaket, fester du lampen med enten skruer eller krok. 

 


Hvordan justerer jeg lysstyrken?

 

En dimmer gjør det mulig å justere hvor mye taklampen din lyser. Ved hjelp av en dimmer kan du altså regulere lysstyrken (lumen) og tilpasse den til ditt behov. Kanskje du av og til jobber ved spisebordet og trenger godt lys, mens andre ganger inviterer til en hyggelig middag der stemningslys er tingen? Da er det en fordele å kunne bestemme hvor mye lys lampen din gir. Her finner du tre vanlige måter å dimme på. 

 

 

Ekstern dimmer

Fordelen med dimmer er at du sømløst kan endre lysstyrken og dermed regulere stemningen.

Vi anbefaler å montere en ekstern dimmer til taklampen din. Dette må utføres av elektriker. Har du en dimmer fra før, kan du så klart bruke den til din nye lampe. 

Hos oss kan du også kjøpe dimmer HER! 

 

Integrert dimmer

Noen taklamper har integrert sømløs eller trinnvis dimming. Det betyr at du ved hjelp av bryteren eller en knapp på selve lampeskjermen kan justere lysstyrken. 

 

3-trinnslyspære

Har du ikke ekstern eller integrert dimmer i lampen din, og likevel vil kunne dimme taklampen på en enkel måte, uten å installere dimmer? Da kan du bruke 3-trinnspærer. Dette er lyspærer som har tre lysstyrker og som du enkelt bytter mellom med bryteren. 

Vi har mange lyspærer i denne kategorien. Se HER!


Fremgangsmåte for kobling av lampe

Her er en fremgangsmåte som du kan bruke for å koble en taklampe. Er det en eldre bolig, må lampen kobles via sukkerbit. Her er ledningene fra taket allerede festet, slik at du fester ledningene fra lampen inn i sukkerbiten på samme måte som i et støpsel. I nyere boliger kobles lampen via et system ved å montere et DCL-lokk i taket.

 

 • Sjekk ledningen. Er den jordet, har den tre ledninger. To ledninger, betyr at den ikke er jordet.
 • Ledningen som er jordet har gul og grønn farge, de to andre er nøytral leder med blå farge, og faseleder med brun farge.
 • Jordet ledningen skal alltid festes til jordingssymbolet eller der det er merket PE midt på støpselet.
 • De to andre ledningen festes til de to andre festene. Blå ledningen festes til merket N, brun ledning festes til merket L. Er det ikke merket på støpselet, er det samme hvilken av de to ledningen som festes hvor.
 • Ledningene festes ved å løsne skruene som sitter i støpselet.
 • Kutt av nødvendig plast slik at kobbertrådene stikker frem. Viktig! Ikke kutt av mer enn det som trengs for å feste ledningene.
 • Tvinn kobbertråden og tre den inn i hullet under skruene.
 • Stram skruene godt over kobbertrådene, slik at ledningene sitter godt.
 • Fest så ledningen i klemmen på støpselet. Delen av ledningen som festes her, må være hel og fin med all plastisolasjon på.

*Kilde: mesterlys.no 


Hjelp, jeg trenger lampe over spisebord!

Har du full kontroll på monteringen, men er i tvil på hvilken taklampe du bør gå for over spisebordet ditt? Vi hjelper deg å finne drømmelampen med enkle steg.