Skandinavisk håndverk

Ønsker du deg lamper som ikke har reist verden over for å komme til din stue? Belid og Le Klint er skandinaviske merkevarer som fremdeles produserer sine lamper på fabrikker i Skandinavia.

Både Belid og Le Klint er firmaer med lange og stolte håndverkstradisjoner. Belid har produsert lamper i svenske Varberg siden 1969, mens Le Klint har sin fabrikk i Odense i Danmark der de har hatt produksjon siden 1943.

Le Klint

For Le Klint begynte det som en familiehistorie. P.V. Jensen Klint var en arkitekt og kunstmaler som på begynnelsen av 1900-tallet designet den første plisserte skjermen som Le Klint etter hvert har blitt verdenskjent for. Sønnen Tage Klint startet firmaet 40 år senere, mens sønnesønnen Jan Klint har utviklet firmaet til å bli merkevaren de er kjent som i dag.

Le Klint er mest kjent for sine karakteristiske plisserte lampeskjermer som er inspirert av japansk origami. Helt siden starten har alle skjermer blitt brettet for hånd på fabrikken i Odense i Danmark, og Le Klint er unike i at de til den dag i dag har bevart håndverkstradisjonen det er å brette disse skjermene. Bedriftens «foldepiker», som de kalles, bruker 2-3 år på å lære seg teknikken og mestre alle modellene i sortimentet, og mange av dem har mange år bak seg i faget. Internt spøkes det med at nyansatte ikke blir tatt alvorlig før de kan feire 25-års jubileum i bedriften.  

BELID

Belid startet produksjonen i Varberg med fokus på metallarbeid, og har gjennom fem tiår videreutviklet dette håndverket. I dag er Belid en av de ledende belysningsleverandørene i Norden, fremdeles med hovedfokus på lamper i metall, men de har også utvidet sortimentet til å inkludere andre materialer.

Hos Belid i Varberg skjer hele prosessen på ett sted, fra ide og design hele veien ut til produksjon og utsendelse. Kvalitet, design og funksjonalitet er nøkkelord for produktene som lages. Selvsagt står i dag maskiner for en stor del av jobben, men det er fremdeles mye av arbeidet som gjøres for hånd. De 165 ansatte på fabrikken er stolte av å være en del av en håndverkstradisjon som holdes ved like.

Utvalgte lamper fra Le Klint

Utvalgte lamper fra Belid