Hva er viktig for godt leselys?

Uansett om du skal kose deg i godstolen med en god bok eller lese pensum ved pulten er godt leselys viktig for å opprettholde konsentrasjonen. Her har vi samlet noen gode tips til hva du bør tenke på når du velger leselampe.

Leselys Generell

1. Type lampe

En bordlampe er mest brukt til å gi deg leselys ved skrivepulten, men en modell med litt lengde på armen kan også fungere fint på nattbordet. En gulvlampe egner seg fint ved siden av godstolen eller ved sofakroken, og har også den fordelen at den lett kan flyttes rundt etter behov. Vegglamper gir deg godt leselys over sengen, men kan også brukes bak sofaen eller ved en stol som står inntil veggen.

 Leselys NJP Bordlampe

2. Plassering

Er du høyrehendt bør lampen plasseres på venstre side, og motsatt. Dette sikrer at du ikke skygger for lyset. Lampen bør også plasseres slik at lyset kommer skrått inn fra siden, ikke rett ovenfra. Da unngår du gjenskinn i blanke bok- eller magasinsider.

3. Fleksibilitet

Behovet for lys varierer både fra person til person og avhengig av aktivitet. En god leselampe bør derfor være fleksibel. Velg en modell som er bevegelig, aller helst skal den kunne justeres både på stangen og ved lampehodet. Velger du en modell med dimmer, kan du også justere lysmengden.

 Leselys Gulvlamper Fleksible

3. Blending

En god leselampe skal ikke blende. Sørg for å justere lampehodet så langt ned at du ikke ser lyspæren. En leselampe med skjerm som går et stykke nedenfor lyspæren hjelper, det samme gjør retningsstyrte lyspærer som styrer alt lyset i én retning. Så langt det er mulig bør heller ikke leselampen være eneste lyskilde i rommet når du leser. Det gir skarpe kontraster som er slitsomt for øyet.

 

4. Materiale i skjerm

Er du ute etter en ren leselampe, er det aller beste å velge en modell som har metallskjerm. Da styres alt lyset i den retningen du trenger det, og du vil ikke forstyrre andre i rommet. En metallskjerm som er hvit på innsiden gir mest lys, siden lyse flater reflekterer mer av lyset enn mørke flater.
Ønsker du derimot at lampen i tillegg til å gi leselys også skal bidra til å lyse opp resten av rommet, kan du velge en modell med glass- eller tekstilskjerm.

 Leselys Gulvlamper Glass Tekstilskjerm

5. Lysmengde

Det finnes ikke ett fasitsvar på hvor mye lys en leselampe bør gi, da dette er noe som endrer seg gjennom livet. Fra og med 40-års alderen øker behovet for lys, og en 60-åring trenger 5-6 ganger så mye lys som en på 20. Vi anbefaler lyspærer på minst 7-800 lumen (tilsvarende gammel 60W) til voksne mennesker. For de svaksynte vil et godt alternativ være en lupelampe som både gir lys og forstørrer teksten.