Lyspærer - hva betyr uttrykkene?

Tidligere så man stort sett bare på watt-styrken når man kjøpte lyspærer. Nå er det helst lumen du bør se etter, men hva er lumen? Og hvilke andre begreper kan det være lurt å kunne for å sørge for at du får riktig lyspære til ditt bruk? 

WATT

Watt er måleenheten på hvor mye energi en lyspære bruker. Dette sier med andre ord noe om strømforbruket, ikke hvor mye lys en lyspære gir.

Watt ble tidligere brukt som en referanse på glødepærene, men med dagens lyspærer er det riktigere å se på lumenverdien for å vite hvor mye lys en lyspære vil gi deg.

Forkortes: W

LUMEN

Lumen er måleenheten på lysutbytte, altså hvor mye lys en lyspære sender ut i alle retninger. Jo høyere tall, jo kraftigere lys. Lyspærer blir stadig mer effektive, det vil si at du får stadig mer lumen per watt.

En oversikt over hvor mye lumen tradisjonelle glødepærer ga:

Tradisjonell 15W -> 136 lm

Tradisjonell 25W -> 250 lm

Tradisjonell 40W -> 470 lm

Tradisjonell 60W -> 810 lm

Tradisjonell 75W -> 1060 lm

Forkortes: lm

KELVIN

Kelvin er måleenheten for fargen på lyset, eller lysets fargetemperatur. Jo høyere tall, jo kaldere er lyset. 2500 K er varmt, gult lys, mens 6500 K er kaldt, blålig lys.

Til stue, soverom og stue anbefaler vi lyskilder i 2500K eller 2700K, på badet og i kjøkkenarmaturer kan du gjerne bruke 3000K. Høyere fargetemperaturer brukes mest i kontorlandskap eller i leselys.

Forkortes: K

RA-INDEKS

Ra er betegnelse på hvordan farger oppfattes i lyset og blir målt på en skala mellom 1 og 100. Jo høyere verdi, jo høyere fargegjengivelse.

Lyspærer med lav Ra vil gjøre at fargene i rommet blir blasse. Til allmennbelysning anbefales en Ra-indeks på 80, men til lyskilder som skal brukes ved speilet der du sminker deg eller til maleribelysning bør den være minst 90.

Forkortes: Ra

VOLT

Volt beskriver verdien av den elektriske spenningen.

I det norske strømnettet varierer spenningen over tid, stort sett mellom 220-240V. Enkelte lyspærer tåler maks 230V og vil gå om spenningen overgår dette. Det er derfor lurt å velge lyspærer som tåler opp til 240V for å sikre at de holder lenge.

Utvalgte LED-pærer med E27-sokkel

Utvalgte LED-pærer med E14-sokkel