Lys på kjøkkenet

Lys på kjøkkenet

Kjokken

I våre dager er kjøkkenet blitt et flerbruksrom. Det må belysningen gjenspeile.

I kjøkkenet kreves en god belysning for å se både når du lager maten og når du spiser den. Du må ha god grunnbelysning for å finne frem i skap og skuffer, samt for å vedlikeholde rommet.

Ingen kjøkken er like, hverken i form eller størrelse. Både materialvalg og hva du bruker kjøkkenet til gir en pekepinn på hvordan rommet bør belyses. Husk at flere lyspunkter gir en mer fleksibel løsning og dekker behovet ditt bedre enn om du bare har én taklampe i taket og lyslister under overskapene.

 

GRUNNBELYSNING TAK

Vi anbefaler én til to takplafonder som gir minimum 60W hver i gangsonene på kjøkkenet. Har du et L-formet kjøkken, får du jevnest lys om du bruker tre stykker. Fyll gjerne på med noen downlights langs veggene. De gir lys ut i rommet også, samtidig som de kan lyse på bilder.

Har du downlights med hvitt glass i front, fungerer disse som allmennbelysning fordi lyskjeglen blir bredere gjennom et hvitt glass. Har du et smalt kjøkken med gangsone på 120-150 cm, kan det være nok med spotskinner i taket. Skinner med hvite glass har effekt mer som allmennbelysning enn punktlys.

Husk dimmer til kjøkken, spesielt om du har spiseplass og ønsker stemningslys en gang i blant.

 

LYSSETTING AV OVERSKAP

For overskap anbefaler vi enten spotskinner som stilles mot skapene eller lyslister inne i selve skapet. Har du glassskap kan du også bruke downlights.

For spotskinner på kjøkken anbefaler vi 12V halogen. Disse skinnene har flere ulike spredninger som gjør at du får en mer fleksibel løsning.

Overskap

 

KJØKKENBENKEN

Det finnes mange varianter av armaturer du kan feste under overskap for å få lys ned på kjøkkenbenken. Vi har varianter med LED, halogenlys eller mer tradisjonelle lysstoffrørarmaturer. Har du ikke overskap, er både små pendler og downlights i taket gode alternativer å bruke for å styre lyset ned på arbeidsflaten.

En mørk arbeidsflate trenger tre ganger så mye lys som en lys overflate. En matt overflate hindrer reflekser fra lyskildene. Er flaten høyglanset er et alternativ å ha vegguplights som kaster lys opp i tak og indirekte ned på flaten. Disse kan være små og nette.

 

SPISEPLASSEN

Over spiseplassen er det flott med en taklampe som henger ned. Har du et bord med plass til mer enn 6 personer, velg gjerne to litt mindre lamper, så får du en bedre spredning på lyset.

Taklamper skal henge fra 55-70 cm over bordflaten. Høyden varierer etter hvilken type lampe du velger. Regelen er at du fint skal kunne sitte og se personen på tvers av bordet i øynene uten å blendes av lyskilden. Vi anbefaler pendler som fokuserer lyset nedover, nettopp fordi de ikke blender.

Velger du en pendel i hvitt glass eller med stoffskjerm, gir den et mykere lys til omgivelsene. Også lysekroner med flere lyskilder, gir et mykt lys om du setter skjermer på den. Skjermer vil dessuten styre mer av lyset ned mot bordet. Om selve lampen er åpen, har vi flere lyskilder som i seg selv er matte og hindrer blending. Flere er også av den energieffektive typen. Spør våre selgere ute i butikkene for en demonstrasjon.

Alle bør ha dimmer på lampen over kjøkkenbordet. Levetiden på lyskildene kan doble seg ved å dimme 5-6 % ned fra maks styrke. Pass på at dimmeren installeres av fagperson og er riktig i forhold til lampen du har.

160610 Shirin Takpendel

 

GENERELL BELYSNING

Lys langs veggene får rommet til å virke større. Vegglamper er ofte undervurdert som lyskilde på et kjøkken. Bruk varianter som er små og nette, men gir godt lys. Dette gir en lun atmosfære og du får lys i flere nivåer, noe som gir større fleksibilitet i belysningen din.

Bordlamper inni åpne skap eller i vinduskarmen gir også et mykt lys som skaper flott stemning om du velger det.