Lys i stuen

Lys i stuen

Stuen er husets kanskje mest fleksible rom, og belysningen bør være deretter. Tenk mange lyspunkter i ulike høyder og husk dimmer på allmennlyset.

En god belysningsløsning i stuen er gjennomtenkt og tilpasset menneskene som bor der. Tenk gjennom hva du og din familie bruker rommet til i løpet av dagen, og sørg for at belysningen kan tilpasses de ulike aktivitetene. Mulighetene er mange, og valgene du tar bør styres både av smak og behov.

Stue

 

ALLMENNLYS

Allmennlyset er grunnbelysningen i rommet, og den vanligste feilen er at man ikke har nok lys. I stuen består allmennlyset gjerne av en kombinasjon av ulike lamper som til sammen fyller ditt behov.

Tenk på at du skal kunne se godt nok til å vaske gulvene selv på mørke dager, men du skal også kunne ha koselige innekvelder i langt dusere belysning. Det er derfor viktig å investere i en god dimmer til allmennlyset.

Gulvuplighter egner seg godt som allmenbelysning, og kommer gjerne med en lesearm i tillegg. Da får du godt lys samme sted som du leser, noe som gjør deg mindre sliten i øynene. Jo mindre kontrast i rommet, jo bedre for lesingen. Ofte er det allmenbelysningen som er for dårlig når man synes det er for mørkt til å lese, ikke selve leselampen ved godstolen.

Alle frie vegger bør dessuten ha et belysningspunkt for å forsterke romfølelsen.

Det finnes et stort utvalg av vegglamper å velge blant, og du kan bruke dem både på vegger uten møbler eller for eksempel over sofaen. Pass på at lyskilden ikke blender, vi anbefaler dimmer om du kan se direkte i pæren.

Vegglamper plasseres i høyde 120-180 alt etter hvilken type det er. Veggskjold kan plasseres ganske lavt. Lamper med skjerm i høyde ca 120-140 cm om de står ved en sofa, litt høyere om de står på en fri vegg eller ved en skjenk.

Vegglampe2

 

EFFEKTLYS

En god metode for å skape spennende stuebelysning er å bruke spotter bevisst.

Har du peis? Lys den opp med en spotskinne. Du kan gjøre det samme med bokhyllene, maleriene, et flott møbel eller hva du måtte ønske å fremheve. Understrek det du er fornøyd med og bruk lyset til å skape soner i rommet.

Vi anbefaler spotter med reflektor fordi da kan lyset styres akkurat dit du trenger det. Velger du 12V lyskilde, kan du også justere spredningsgraden på lyset fra 10-60 grader, dette kan gjøre stor forskjell. Riktig type downlights kan også gi samme effekt.

Både spotskinner og downlights bør plasseres langs vegger, da effekten av lyset blir bedre mot en flate, men ikke plasser dem langs alle vegger som perler på en snor. Tenk på å lage fokuspunkter og jobb ut fra formen på rommet. Suppler heller med andre lamper der du har behov for mer lys.

Spotskinner og downlights bør festes ca. 30-60cm fra veggen.

Lyseoppmaleri

 

ARBEIDSLYS

Det er viktig med en god leselampe for å skåne øynene og øke leseopplevelsen.

Hvis godstolen er i nærheten av TV eller andre funksjonssoner, er det viktig å bruke lamper med metallavskjerming slik at de ikke blender omgivelsene. Leselamper med hvite glass gir mer allmenbelysning enn lesefunksjon, og anbefales derfor ikke for dem som leser mye.

Er du glad i å lese anbefaler vi en gulvlampe med god spredning, som for eksempel Pærlan eller Nobel seriene fra Belid.

Vi er et godt utvalg av leselamper til både gulv og vegg, både med og uten dimmer.

Leselamper på vegg kan monteres ganske lavt. Mål etter høyden på godstolen.

Leselampe

 

HYGGELYS

Interiørlamper til gulv og bord er spennende interiørelementer i et rom, og brukes ofte for å understreke en stil og til å skape stemning. De skal supplere andre lyskilder fra tak og vegg.

Disse kan det gjerne være flere av i et rom og de trenger ikke nødvendigvis være av samme serie. Her finnes stor variasjon i utvalget, og mange bord- og gulvlamper er viktige elementer i et roms interiør også når de ikke er skrudd på.

Vi anbefaler LED-pærer i lamper med skjermer eller hvite glass. Disse pærene har en matt overflate og gir dermed en jevnere belysning i rommet. Velg lyspærer fra en anerkjent produsent slik at du slipper blågrønne farger.

Bordlampe