Lys i gangen

Lys i gangen

En entré skal både ønske velkommen og fungere som oppbevaringsplass. Derfor er det viktig med en kombinasjon av funksjonelt lys og stemningslys. Som i husets andre rom, må også belysningen tilpasses farger, formen på rommet og behovene i det.

I rom med mørke farger trenger man for eksempel mer lys enn i rom med lysere farger.

Belysning i gangen kan deles i tre:

 

ALLMENNLYS

Taklamper som sitter helt opptil taket gir godt allmennlys. Hvor mye lys du trenger, kommer selvsagt an på gangens størrelse, men selv en liten gang bør ha minst 800 lumen (tilsvarende 60W).

Om du har en lang eller L-formet gang, tenk to eller flere lyspunkter. Du kan selvsagt også bruke spotter. Spotter med hvite glass egner seg godt som allmennbelysning, men også retnigsstyrte spotter kan brukes om du stiller dem mot lyse vegger. Da vil lyset reflekteres i veggene og gi en indirekte belysning.

Om gangen er smal, er takplafonder eller spotter alene beste løsning. Har du en litt bredere gang er det fint å få inn vegglamper slik at ikke alt lys kommer ovenfra.  En kombinasjon av tak- og veggbelysning gir en mykere og mer variert belysning.

Lampene i gangen står ofte på store deler av døgnet, og det anbefales derfor energieffektive lyskilder som sparepærer eller LED her.

Gang2

 

GARDEROBELYS

Det er viktig med ekstra godt lys der hvor klær og sko skal plasseres slik at du lett kan finne fram. Vi har mange typer lamper til denne typen lyssetting.

En spot i taket kan gi godt lys inn i skap. En spotskinne bør stå omtrent 40-60 cm fra det den skal belyse. Skal du ha spotten midt i taket, velg heller en rund eller firkantet takspot.

12V halogen gir et klart lys som gjengir farger meget bra, og der kan du også velge spredningsgrad på lyskilden. Også LED-lyskilder har god fargegjengivelse, i tillegg til at de bruker mindre strøm, men vær oppmerksom på at her er det store kvalitetsforskjeller. LED-lyskilder av god kvalitet koster litt ekstra i innkjøp, men det betaler seg på sluttsummen. 230V halogen gir et litt gulere lys og bruker mer strøm enn de andre alternativene. De er til gjengjeld billigere i innkjøp.

Når du lyssetter skap med glass/speil, er det viktig å justere spottene slik at de ikke blender deg når du står foran speilet. Speilet i gangen bør ha lys på hver side for å jevne ut skyggene. Eventuelt kan du også bruke en spot eller downlight over speilet.

Gang1

 

STEMNINGSLYS

Taklys og garderobelys sørger for funksjonen, mens hyggen sørger du for på andre måter.

Generelt gir det en god lyssetting å variere mellom lys fra ulike høyder. Vi har allerede nevnt at vegglamper er et fint supplement til taklamper. Da unngår du at lyset virker “flatt”. Har du en kommode, er dette et fint sted å plassere en bordlampe med skjerm for en litt lunere stemning i rommet.

En annen måte å skape stemning, er ved å belyse bilder på veggene. Her kan du med fordel benytte maleribelysning, retningsstyrte spotter i taket eller downlight av typen som kan vippes for å styre lyset en bestemt retning.

Lyseoppmaleri