Lamper til barnerom

Lys på barnerommet

Barnerom

 

Nok lys og sikkert lys. Det er stikkordene når du skal velge lamper til barnerom.

Barn leker ofte med småting helt nede på gulvet. Derfor er det ekstra viktig med godt allmennlys som gir jevnt, godt lys over hele barnerommet. Her bør du ha en taklampe som gir omtrent 1500-1600 lumen, tilsvarende 2x60W. I tillegg bør du ha lamper som reflekterer de andre funksjonene rommet har.

 

LYS TIL ARBEIDSPLASSEN

Barna skal ha en stødig leselampe, gjerne en med lang, regulerbar arm som kan skrues fast i siden på pulten. Den skal plasseres på motsatt side av den hånden barnet/ungdommen skriver med, slik at hånden ikke skygger for lyset.

Jo yngre barna er, jo viktigere er det å tenke på at lampen skal være solid. Den bør også helst bruke sparepære eller LED som tåler litt tøff behandling og ikke blir varm.

I tillegg bør man ha en leselampe ved sengen. Også her bør man velge en lyskilde med lav varmeutvikling, særlig for de yngste.

 

LAMPER TIL BARNEROM (DE MINSTE, 0-4 ÅR)

Vi anbefaler ikke knuselig glass til de minste barna. Velg en sikkerhetslampe med gitter for de aller minste om du ønsker noe ved sengen i den første tiden. Ikke nødvendigvis det mest spennende, men absolutt funksjonell og trygg - her er det ingen små fingre som kommer i kontakt med en varm lyspære.

Det anbefales ikke løse lamper til de minste barna, velg i stedet lamper som kan skrus fast. Da unngår du brannfarlige situasjoner som kan oppstå om barnet tar med seg lampen under dyna. Klypelamper anbefaler vi ikke til barn under 12 år.

Vi har nattlamper for de minste som er skeptiske til mørket. Med bare ca. 1W effekt kan disse fint stå på hele natten.

 

LAMPER TIL BARNEROM (LITT ELDRE BARN)

Fra 4 år og oppover kan barn fint bruke leselampe i LED. Flere av disse har en god lengde på armen som gjør at barna kan justere til sitt behov. LED blir ikke så varmt og er ypperlig for små fingre.

Selv på barnerom er det fint med spotter rettet inn mot skap, men velg spotter som ikke sender lys bakover. Da blender de ikke.