Hvordan lyse opp stua?

Stua er rommet der familien samles og husets mest fleksible rom. Dette bør også reflekteres i belysningen. Tenk gjennom hva du og din familie bruker stua til i løpet av dagen, og sørg for at belysningen kan tilpasses de ulike aktivitetene.

Her har vi samlet fem gode tips til hva du bør tenke på.

1. Ha nok lyspunkter

Den største feilen mange gjør når de skal ha lys i et rom, er at de har for få lamper. Dette gir en flat og lite fleksibel belysning. Tenk på at du bør ha lys i ulike høyder i rommet. En taklampe  kan gi allmennlyset, mens vegglamper, bordlamper  eller gulvlamper  er det som skaper stemning og hygge. Skal du lese en god bok, løse kryssord eller jobbe med håndarbeid trenger du et godt arbeidslys, gjerne i form av en gulvlampe som kan flyttes rundt etter behov.

2. Velg arbeidslys med metallskjerm

En arbeidslampe med metallskjerm styrer alt lyset ned på det du jobber med, og gir deg godt lys uten å forstyrre andre i rommet. Dermed får du lyset du trenger til håndarbeidet eller leksene, mens andre kan gjøre andre ting i samme rom uten å bli forstyrret av et skarpt lyspunkt.

3. Ha dimmer på allmennlyset

En dimmer er viktig for å få fleksibel belysning. Med en dimmer kan du justere lyset slik at det tilpasses aktiviteten i rommet. Sett lyset på maks når du skal vaske gulvet og vil ha godt arbeidslys til oppgaven, men dim det ned og bruk heller bordlamper og gulvlamper med skjerm når du skal skape stemningen til en hyggelig kveld med familien eller gode venner.

 

4. Bruk spotter til å understreke det viktige

Lys er en veldig effektiv måte å få elementer i rommet til å stå frem på. Velg deg ut dine fokuspunkter og fremhev dem med retningsstyrt lys. Du vil bli overrasket over i hvilken grad dette får rommet til å fremstå som levende!

5. Velg indirekte belysning

Ingen liker å bli blendet av lyset. Har du et lyst tak, er en god måte å skape allmennlyset å velge lamper som sender lyset opp i taket. Da slipper du se lyskilden, mens taket reflekterer lyset og sprer det i rommet. 

Lamper med metallskjermer

Spotter til tak

Lamper med indirekte belysning