Seks tips når du skal velge taklampe til spisebordet

Skal du ha lampe over spisebordet men synes det er vanskelig å velge? Her har vi samlet seks tips til ting du bør tenke på som kan gjøre valget litt enklere.

 

1. STØRRELSEN PÅ SPISEBORDET

1 Lampe Spisebord

Ta utgangspunkt i størrelsen på bordet ditt. Er det sitteplass til mer enn seks personer (over 180cm), anbefaler vi at du har to store eller flere små taklamper for å spre lyset jevnt over hele bordflaten.

 

2. TENK OVER FUNKSJONEN PÅ LAMPEN

2 Lampe Funksjon

Tenk over hvilken funksjon lampen skal ha i rommet. Skal den gi arbeidslys til lekselesing på bordflaten bør den konsentrere hoveddelen av lyset nedover, men skal den derimot bidra til allmennlyset i rommet, bør den spre lys i alle retninger.

 

 

3. PLASSERINGEN ER VIKTIG

3 Lampe Plassering3

Tenk på hvor lampen er plassert i rommet. Om den henger foran store vindusflater, kan det være lurt å velge en flat eller luftig modell som ikke tar mye av utsikten. I en annen setting kan lampen over spisebordet være prikken over i’en i interiøret slik at du heller vil velge en lampe som kan være rommets blikkfang.

 

 

4. TA HENSYN TIL INTERIØRET

4 Interiøret

Ta hensyn til resten av interiøret i rommet. Alt trenger ikke matche, kontraster skaper spenning i rommet. Men for en helhet velg gjerne noe som går igjen, enten det er form, farge eller materialvalg.

 

 

5. VELG LYSPÆRE MED OMHU

Velg lyspære med omhu! Riktig lyspære er faktisk avgjørende for at lampen skal gi det lyset du ønsker. Klar eller matt? Retningsstyrt? Farge på lyset? Er du i tvil, spør oss så hjelper vi deg gjerne.

 

6. TENK PÅ TAKHØYDEN

6 Høyde

Når du kommer så langt som til at lampen skal monteres er tommelfingerregelen at lampen skal henge mellom 75-90cm over bordflaten ved vanlig standard takhøyde (240cm). Øk avstanden til bordplaten med 10cm for hver 30cm ekstra takhøyde utover standard.