Belysningstips

Belysningstips

Når du skal pusse opp eller bygge nytt, er planlegging av belysning noe som bør skje tidlig i prosessen. Bra belysning er både skjønnhet, funksjon og sikkerhet.

Vi har her samlet en del belysningsprinsipper og gode råd som kan være verdt å ta med seg inn i planleggingsfasen. I tillegg møter du i alle våre butikker kunnskapsrike personer som er klare til å hjelpe deg finne løsningene som passer for ditt hjem.

Plantegning

 

LYS SKAPER TRIVSEL OG STEMNING

Det er mange hensyn å ta når de forskjellige rommene i en bolig skal belyses, og de forskjellige rommene i boligen krever ulik type belysning.

God belysning i hjemmet er viktig for oss nordboere som bruker mye tid inne store deler av året.
Riktig belysning øker trivselen. Hvis belysningen i tillegg kan tilpasses forskjellig bruk og bidra til å skape ulike stemninger, blir trivselen enda større.

Stue

 

PLANLEGGING OG PLASSERING AV BELYSNING I BOLIGEN

En av de vanligste feilene som gjøres i planleggingen av belysning, er at folk beregner for få lyspunkter.

Mange plasserer også lyset for høyt (f.eks. kun downlights i tak) og skaper dermed et flatt og upersonlig rom. Ved å plassere lamper i ulike høyder får du imidlertid en variert belysning og en hyggelig atmosfære. Bruk gulvlamper, bordlamper og vegglamper i tillegg til takbelysning. Takbelysning kan dessuten være en kombinasjon av spotter/downlights, pendler og takkroner.

Det er viktig å ha dimmer på lampene slik at de med et enkelt trykk kan veksle mellom nytte- og stemningsfunksjon.

 

TILPASS BELYSNINGEN ETTER FARGE OG INTERIØR, MEN OGSÅ ETTER BEBOERNE

Når belysningen skal planlegges, er det blant annet to ting det er lurt å ta hensyn til:

  • farger i rommet
  • materialer på vegger, gulv og tak

Mørkere flater suger mye lys og krever sterkere belysning, mens lysere flater kan klare seg med svakere belysning.

Bruk gjerne flere typer lyskilder. Det gir større variasjon og kan skape flere stemninger. Noen lyskilder gir et kaldt og hardt lys, mens andre gir et varmt og lunt lys.

Med alderen blir synet dårligere. Eldre personer trenger derfor sterkere belysning, men er samtidig mer sensitive for blending fra lyskilden. Det er derfor viktig at enkelt lamper skiftes ut for å unngå blending.

Barn og voksne har ulike behov, men vi trives alle bedre med litt mer belysning i husene våre. Det finnes mange energieffektive lamper og lyskilder som, plassert riktig, gir både bedre stemning og besparelser i forbruk.

Designbelysning

 

Å LURE ØYET MED BELYSNINGEN

Gjennom å plassere lyspunktene dine riktig, kan du forandre følelsen av et rom. Aller best blir det om du kombinerer bruk av farger og lys som egentlig er to sider av samme sak. Dette kan vi selvsagt hjelpe deg med.

Ønsker du deg for eksempel et høyere tak, kan du male taket helt hvitt og sette uplights langs veggene mot det. Da virker taket høyere.

Ved å belyse lavt ved gulv eller bak møbler, skaper du bredde og dybde i rommet.